De een noemt het een vloerkleed, de ander een karpet of tapijt.
Het doel waarvoor het gebruikt wordt is echter overal gelijk: het verhogen van de sfeer en de akoestiek in een interieur.
Traditioneel werd vroeger het kleed altijd centraal op de vloer gelegd en was de hoofdfunctie het warm houden van de voeten. Behalve de tafel waaraan men zat, stonden alle andere meubels rond het kleed. In de arbeiderswoninkjes had men geen salontafel en was de eettafel het centrale punt in de kamer. Het voordeel van dat zich er geen zware meubelen op het kleed bevonden, was ook dat het makkelijker op te rapen was om uit te kloppen. Vandaag de dag is dat niet meer nodig en kan je makkelijk een zware salontafel met laden en/of boeken op het kleed zetten.
Het vloerkleed van tegenwoordig heeft, meer dan de verwarmende eigenschappen, voornamelijk een sfeerverhogende functie. Met een kleed breng je kleur in je interieur en is een aanvulling op de woonstijl die je hanteert. Zo bereik je met een kelim al snel een landelijk en met een geknoopt tapijt een Oriëntaals effect. Een contrasterend kleed op de vloer zorgt er ook voor dat je een interieur bijvoorbeeld niet té wit of té strak is. Je verbreekt de eenheid, waarmee je tegelijkertijd een stukje persoonlijkheid toevoegt. In een eenduidige inrichting breng je een stukje beweging aan.
De vloerkleden van deze tijd zijn tapijten met een zachte lange pool in basic kleuren. Ze mogen er een beetje onafgewerkt uitzien, zeg maar een natural look. Dergelijke kleden sluiten perfect aan bij de huidige hang naar duurzaamheid die je terugvindt in vintage, retro, industriële en landelijke interieurs. Samengevat kunnen we stellen dat een kleed niet alleen zorgt voor extra comfort in de vorm van warmte en akoestiek, maar creëer je er bovenal een gezellige sfeer mee. Een vloerkleed is dus een essentieel onderdeel van een kamer waarin het de bedoeling dat je je er thuis voelt. Voor een mooie collectie vloerkleden kan je online bijvoorbeeld je zoektocht beginnen vloerkledenwinkel.nl.