Foto: vintage-vloerkleed

Waar moet je opletten bij het kiezen van een vintage vloerkleed?

Van alle stijlen vloerkleden die er zijn is het vintage vloerkleed misschien wel het meest uniek.

Guido van Loon

En hoewel het mooie, vaak opvallende vloerkleden zijn, passen ze toch in bijna ieder interieur thuis. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een vintage vloerkleed? We geven je een aantal handige tips.

1. Het materiaal

Net als alle andere kleden komen ook vintage vloerkleden in allerlei verschillende materialen. Welk materiaal je kiest hangt af van de stijl van je woning en interieur. Een hoogpolig vloerkleed brengt bijvoorbeeld warmte in een modern en strak interieur, terwijl een laagpolig vloerkleed weer voordelen biedt zoals minder snelle slijtage, makkelijke schoonmaak en een luxe uitstraling. Kijk vooral naar de andere materialen en stijlen die je in de woning tegenkomt. Een strakke, lederen bank wordt een stuk sfeervoller wanneer er een hoogpolig vloerkleed onder ligt.

2. De grootte

Ook de grootte van je vloerkleed kan veel doen met de ruimte waar je het vloerkleed in legt. Een klein vloerkleed kan de ruimte kleiner aan laten voelen: juist grote vloerkleden geven een ruim en open gevoel. Kies je voor een langwerpig vloerkleed, dan kun je de ruimte meer lengte geven maar er van de andere kant ook weer voor zorgen dat de ruimte smal aanvoelt. Leg dan liever een middelgroot tapijt overdwars in de ruimte zodat de ruimte voor het gevoel breder wordt. Wil je toch een klein vloerkleed? Dan kun je dit gebruiken om speciale hoekjes te creëren. Een klein vloerkleed staat super leuk onder een gezellig poef of in een nisje in de woonkamer.

3. Het stof

Daarnaast worden vloerkleden ook van verschillende stoffen en materialen gemaakt. Denk vooraf dus goed na over welke soort stof het beste in jouw woning past. Wol is een mooi, natuurlijk materiaal met veel voordelen en een sfeervolle uitstraling, maar kan ook snel een drukke uitstraling brengen in een al drukke woning. Vloerkleden van katoen zijn wat sterker en makkelijker te onderhouden, maar kunnen weer snel verkleuren. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een vloerkleed van kunststof: deze zijn goedkoper, slijt- en kleurvast en makkelijk schoon te houden.

4. De kleuren

En dan als laatste is het belangrijk om nog even naar de kleuren van je vloerkleed te kijken. Bij een specifieke interieurstijl of in een reeds kleurrijke woning is het vaak beter om met een neutrale kleur vloerkleed te werken. Daarnaast kun je het vloerkleed aan laten sluiten op andere onderdelen van de woning zoals bijvoorbeeld de kussens of andere accessoires.

Reacties