Foto: 000Sandra/planet-99-design-vloerkleed-in-multi-kleurensamens.jpg

Direct sfeer in je kamer met een goed gekozen vloerkleed

Tapijt, vloerkleed of karpet: het betekent allemaal hetzelfde. En het effect van een vloerkleed is direct zichtbaar én merkbaar in je kamer.

Sandra van Koningshoven

beeld: luxaflex

Een vloerkleed kiezen

Een vloerkleed kies je niet zomaar. Want de kleur, structuur en de afmetingen ervan zijn bepalend voor de sfeer van je kamer. Het is dus belangrijk om je goed te (laten) informeren en weloverwogen keuzes te maken. Maar als je eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt, dan zal je ervaren dat een mooi kleed in je kamer echt enorm veel voordelen heeft.


tapijt van carpet of life


Betere akoestiek

Er is niets vervelender dan een ruimte met slechte akoestiek. Je waant je dan direct in een onrustige en onpersoonlijke kamer, terwijl je huis juist rust moet brengen. Dit los je op door er een vloerkleed neer te leggen. Want de open poolstructuur van een tapijt absorbeert geluid en verkort de nagalmtijd. En omgevingsgeluiden worden ook met de helft verminderd.

bron: vloerkledenwinkel

Warmte in huis

In veel huizen tref je gladde vloeren aan van bijvoorbeeld vinyl, pvc en marmoleum. Zulke vloeren zijn mooi en erg praktisch, maar zonder vloerverwarming zijn ze wel wat koud aan je voeten. En dat is toch niet erg fijn. Op de plaatsen waar je vaak zit, kun je dan beter een vloerkleed neerleggen.

bron: Piet Klerckx


bron: Ikea

Direct sfeer

Een vloerkleed geeft sfeer aan een ruimte. Een hoogpolig tapijt in een warme teint zorgt direct voor een knus en rustig effect. Een vloerkleed met lage pool en grafische print geeft je kamer een stoer en Scandinavisch uiterlijk. Hou je meer van een klassieke uitstraling? Dan kun je je hart ophalen met een vintage vloerkleed of patchwork vloerkleden, die nu hartstikke trendy zijn.

tapijt van From Turkey with love

Meten is weten

Het is belangrijk om de ruimte waar het kleed komt te liggen, goed op te meten. Een te groot kleed kan er namelijk voor zorgen dat je kamer kleiner lijkt en een te klein kleed kan juist weer een tuttig effect hebben. En dat wil je juist niet.

bron: stylizimoblog

 

tapijt Block van House Doctor

Duurzaam of vaak wisselen?

Het is ook verstandig om er over na te denken hoe lang je met een kleed wilt doen. Wissel je vaak van meubels en ben je gevoelig voor de laatste trends? Dan kun je beter kiezen voor een goedkoop vloerkleed. Deze vervang je namelijk zonder schuldgevoel voor een nieuwe. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, is een tapijt van wol een goede keus. Wol gaat - met de juiste behandeling - bijna een leven lang mee.

bron: westwing

Meubels verbinden met tapijt

Vloerkleden hebben de eigenschap om meubels te verbinden, waardoor er eenheid en rust in je interieur ontstaat. Door je meubels zo neer te zetten dat ze het kleed aanraken, ontstaat er automatisch verbinding tussen de meubels en creëer je je een afgebakende plek in je kamer.

Hoe onderhoud je een vloerkleed?

Om lang plezier te hebben van je kleed, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Denk maar eens aan wat een tapijt te verduren heeft; er wordt over gelopen, huisdieren liggen erop, kinderen spelen er en er wordt boven gegeten en gedronken. Allemaal dingen die schade kunnen aanbrengen aan je vloerkleed. De meeste leveranciers van vloerkleden bieden de mogelijkheid aan om een coating aan te brengen. Deze laag beschermt je kleed tegen vuil en vlekken. Als je huisdieren hebt, is het verstandig je tapijt goed te stofzuigen met een apparaat met voldoende vermogen. Zo zuig je eenvoudig alle etensrestjes, stof en haren uit het tapijt. Is er toch een vlek op gekomen? Geen nood. Er bestaan prima reinigingsmiddelen om zelf de vlek te verwijderen en er zijn bedrijven die dat voor je doen. Ook makkelijk natuurlijk. En de belangrijkste regel is toch wel: schoenen uit in huis! Je kleed slijt daardoor veel minder snel en vuil blijft in de hal.


5 handige tapijttips

1. Om veilig over je vloerkleed te kunnen lopen, is het verstandig om een antislipmat eronder aan te brengen.

2. Vieze geurtjes en vlekken verwijder je eenvoudig uit je tapijt, door een stoomapparaat te gebruiken.

3. Een kleed dat aan beide zijden bruikbaar is, kun je draaien waardoor langer plezier hebt van je kleed .

4. Sommige bedrijven komen bij je langs met een aantal voorbeelden, zodat je gemakkelijker kunt kiezen.

5. Kies voor een stofzuiger met een goed Hepa filter (<12). Stof blijft dan in de stofzuiger en komt niet in de lucht. 


Ben je geïnspireerd en wil je graag informatie over vloeren van onze specialisten?

Of neem een kijkje bij Floorpassion: zij hebben de mooiste vloerkleden en het grootste aanbod. 

Reacties