Weet je wanneer je welke kwast, roller of spuit gebruikt? En wat moet je nog meer hebben: bijvoorbeeld een ladder, afdekfolie en reinigingsmateriaal.
Wanneer je verf uitkiest, is het van belang dat je een verfsoort kiest die past bij de ondergrond van het te verven product. Uiteraard moet de trap of de vloer met een ander soort verf als de keukenkastjes worden geschilderd. Verven die je buiten gebruikt moet het houtwerk beschermen tegen krimpen en uitzetten van het hout. Daarnaast moet het kunnen ademen zodat vocht het hout uit kan. Op het verfblik staat exact aangegeven welk type verf voor jouw klus geschikt is.
De keuze voor de juiste verf is van belang voor een goed eindresultaat. Het wordt niet alleen mooier, het product krijgt ook een langere levensduur. Met name voor het verven van buitenwerk, zoals je huis, is dit van belang. Voor steenachtig materiaal kun je het beste een muurverf gebruiken.
Latexverf is geschikt voor plaatsen waar het wat vochtiger is zoals in de badkamer, maar ook in de keuken kan het uitkomst bieden als je kiest voor een soort die je gemakkelijk af kunt nemen. Zo kun je deze ruimtes tevens goed reinigen. Witkalk wordt in poedervorm gekocht en wordt aangemaakt met water. Witkalk kun je beter niet gebruiken in vochtige ruimtes. Het werkt schimmelvorming in de hand en kan snel wegspoelen. Je dient er alleen enkele lagen over elkaar van aan te brengen. Daarnaast is het niet veegvast, wat inhoudt dat het kan afgeven. Je kunt het dus het beste gebruiken voor bijvoorbeeld het witten het van plafond.
Zoals eerder gezegd moeten verven op trappen en vloeren met name krasbestendig, goed hechtend en slijtvast zijn. Belangrijk bij dit type verf is het bindmiddel, deze is verantwoordelijk voor de hardheid en duurzaamheid van de verf. Voor buitenshuis dien je een verf te kiezen die beschermt tegen weersomstandigheden. Weer en wind evenals de zon vragen heel wat van het hout.
Door te kiezen voor een goede verf in combinatie met een goed onderhoud, kan het hout jarenlang meegaan. Vandaar dat een jaarlijkse controle en regelmatige schilderbeurt erg belangrijk zijn. Buitenverf moet enerzijds voldoende aan het hout hechten, zo beschermt deze tegen het binnendringen van vocht. Daarnaast moet het elastisch zijn zodat het voldoende meekrimpt en uitzet met de ondergrond. Als een verfsoort ook nog eens 'vochtregulerend' is, betekent dit dat het vocht wat in het hout zit, ook naar buiten kan, dit om rotten te voorkomen. Op het verfblik kan dit ook worden aangeduid met de term water- of verdampingsdoorlatendheid.
Voor veel mensen is het onduidelijk hoe vaak het buiten- en binnengebeuren geschilderd dient te worden. Voor binnen geldt dat verf vooraf een decoratieve functie heeft. Met andere woorden; je kunt hier zo vaak schilderen als je dat wil. Uiteraard wordt het anders als je vaak binnenshuis rookt. Wanneer je huis uit lichte kleuren bestaat, kunnen deze na enkele tijd gelig of bruin kleuren. Ook kwetsbare plekken als de badkamer, keuken of trap zullen wat vaker onder handen genomen moeten worden. Door vocht, vet en slijtage zullen deze in de loop van de tijd aan een opknapbeurt toe zijn.
Voor buitenshuis gelden er andere regels. Wanneer je huis, schutting of misschien tuinhuis of garage gemaakt is van hardhout, hebben deze bijna geen tot geen onderhoud nodig. Maar ook bij hardhout zijn soorten die niet ongeschilderd kunnen blijven. Het is van belang om jaarlijks het houtwerk te inspecteren en eventuele barstjes te repareren. Deze kunnen namelijk leiden tot verweerde plekken en uiteindelijk schimmel. Ook algen, mos, klimop en vogelpoep dien je te verwijderen. Heb je het hout gebeitst? Dan dien je dit enkele keren per jaar af te nemen met water en eens in de twee jaar opnieuw in de beits te zetten. Daarnaast dient het houtwerk eens in de paar jaar in zijn geheel te worden geverfd. Hoe vaak dit is, hangt af van de kwaliteit van de verf die je gebruikt. Bij gebruik van een duurdere verf kan dit om de vijf à zes jaar zijn, bij gebruik van een eigen merk van een bouwmarkt al om de twee à drie jaar.
Veiligheid staat bij klussen natuurlijk voorop, zo ook bij schilderen. En met name bij buitenschilderwerk is het belangrijk hier rekening mee te houden. Materialen als een goede ladder of steiger zijn erg belangrijk. Als je voor een ladder gaat, is het belangrijk dat hij stabiel en stevig is en het liefst ook een platform heeft om je materialen op kwijt te kunnen. Nog veiliger dan een ladder zijn staande steigers of rolsteigers. Deze zorgt ervoor dat je makkelijk grote delen van je huis kunt schilderen zonder dat je steeds hoeft te verplaatsen. Daarnaast weet je zeker dat je stabiel staat.
Voor het beste resultaat dien je de juiste materialen te gebruiken. Er zijn diverse soorten kwasten en rollers op de markt. Lees hier welke je voor ieder karwei kunt gebruiken. Het aanbod aan verfartikelen is groot, maar wanneer is het nu verstandig om juist of de kwast of de roller te gebruiken? En welk type heb je nodig bij het schilderwerk? Bij beide producten is het van belang dat ze lekker in de hand liggen. Als je een grote oppervlakte moet schilderen met een onhandige of zware kwast, dan bestaat de kans dat het werk onzorgvuldig wordt. Dat zou zonde zijn.
Kwasten zijn in eerste instantie zeer geschikt om kleine oppervlakte mee te schilderen. Hier komt meer precisie bij kijken, denk bijvoorbeeld aan kozijnen of de fijne details in paneel- deuren. Met een kwast wordt de verf dikker aangezet. Let er wel op dat je geen exemplaar kiest met een te licht gewicht. De kans bestaat dan namelijk dat je te veel kracht gaat uitoefenen, met een streperig effect tot gevolg.
Voor de verschillende typen verf is er een kwast op de markt. Zo kun je verf op acrylbasis het beste in combinatie met een kwast met lichte of lichtbruine haren aanbrengen. Doordat deze haren geen vocht opnemen, blijft de kwast langer in vorm en zijn ze dus beter geschikt om mee te schilderen. Daarnaast zijn de haren ook zachter zodat de verf beter uitvloeit.
Voor alkydverf (terpentinebasis) kun je het beste een kwast met donkere haren gebruiken. Deze kan beter tegen de oplosmiddelen die in dit type verf verwerkt zijn. Daarnaast is de vorm van de kwast ook van belang. Ronde kwasten gebruik je voor grond- en aflakken op olie- of alkydbasis. Een platte kwast gebruik je voor beitsen of blanke lak. Ook bij het aanbrengen van pasta's of structuurverf gebruik je een platte kwast, de zogenaamde blokkwast.
De kwaliteit van de kwast is het beste wanneer deze lange en soepele haren heeft. Dit betekent dat de verf hier eenvoudig uitvloeit waardoor je goed door kunt schilderen. Ook de woeling is van belang, dit is een katoenen draad of kunststof hoesje die de uiteinden van de kwastharen bij elkaar houdt. Als de haren slijten, verwijder je een stukje van de woeling. Zo worden de haren weer wat langer en kun je de kwast langer gebruiken. Een woeling komt meestal bij de wat duurdere kwasten voor.
Als je kiest voor goedkope(re) schildersmaterialen, betekent dit niet automatisch dat je ook daadwerkelijk goedkoper uit bent. Goedkoop is duurkoop kan ook hier gelden. Goedkopere kwasten hebben namelijk de vervelende eigenschap sneller haren te verliezen. Deze wil je niet tegenkomen in je pas geschilderde werk. Het hele werk van schuren, ontvetten en opnieuw schilderen kost een hoop tijd én geld! Haal je kwasten dan ook altijd voordat je gaat schilderen langs een schuurpapiertje. Hierdoor worden alle loszittende haren direct verwijderd.
Speciale kwasten bestaan ook nog. Bijvoorbeeld de radiatorkwast. Deze heeft een knik in de bovenzijde waardoor je gemakkelijk de lastig bereikbare hoekjes kunt bereiken. Ook de bokkenpoot is bij veel mensen bekend. Deze kwast heeft stevige korte haren en een ronde kop die haaks op de steel staat. Deze kwast is geschikt voor het aanbrengen van beits of verf op plaatsen waar geen echte zorgvuldigheid bij geboden is. Bijvoorbeeld op de schutting.
Met de roller werk je een stuk sneller, helaas spat deze ook meer in vergelijking met de kwast en gaat deze minder lang mee. Rollers zijn uitermate geschikt voor het verven van grote oppervlakken, bijvoorbeeld de muur. Er zijn diverse soorten rollers op de markt.
Zo gebruik je voor alkydverf een witte schuimroller. Verf op acrylbasis breng je aan met een roller met fluweelstructuur. Voor het aanbrengen van muurverf gebruik je een vachtroller. Deze is in twee verschillende varianten te verkrijgbaar; met flexibele of harde binnenkern. De flexibele binnenkern is geschikt voor het verven van een ruwe muur of een muur met structuur. De roller met harde binnenkern geeft het beste resultaat op een glad oppervlak. Dus een gladde muur zonder oneffenheden.
Daarnaast bestaan er nog enkele speciale rollers. De radiatorroller; in combinatie met een lange metalen steel kun je met deze roller alle lastige hoekjes van uw radiator bereiken. De parketroller is een kortharige roller en heeft een beige vacht. Hij is in diverse afmetingen te verkrijgen. Pasta's en structuurverf breng je eerst aan op de muur met behulp van een blokwitter. De afwerking is in handen van de structuurroller. Deze is verkrijgbaar in fijn, middel en grove afwerking. Voor vloeibare beitsen gebruik je de microvezel beitsrol. Tot slot zijn er nog rollers voor buizen en hoeken.
Ook speciaal is de patroonroller. Met deze roller schilder je gemakkelijk een mooi patroon op de muur. Patroonrollers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diverse patronen. De patroonroller bestaat uit een handvat met daarachter een schuimroller, daarvoor bevindt zich de roller met daarop het patroon. Het patroon steekt als het ware uit zodat alleen dit gedeelte verf opneemt.
Verfrollers zijn afgewerkt met afgeronde of vlakke kanten. De ronde kant is geschikt voor het verven voor gladde oppervlakken. De vlakke kant kun je gebruiken voor hoekjes. Je kunt ook kiezen voor een roller met een afgeronde en vlakke kant. Om er voor te zorgen dat er geen pluisjes in je geschilderde werk komen, moet je eerst een stukje tape om de roller wikkelen. Je kunt de roller ook eerst onder lauwwarm water uitspoelen en daarna uitwringen. Dit kun je echter alleen doen met een roller voor acrylverf, een roller voor alkydverf dient altijd droog te zijn als je deze gebruikt!
Het spuitpistool is bezig met het maken van een opmars. Hij zorgt voor een exacte dosering van de verfhoeveelheid. De verf wordt hierdoor een stuk gelijkmatiger aangebracht en sneller aangebracht. Wanneer het spuitpistool beschikt over een verstelbaar spuitstuk, kun je hem gemakkelijk in diverse posities gebruiken. Het spuitpistool is geschikt voor verschillende producten met zowel een glad of gestructureerd oppervlak. Zo kun je rolluiken, deuren, tuinhekken, maar ook meubels of speelgoed helemaal opfrissen. Een goed onderhoud van de verfspuit is essentieel, anders kun je hem na enige tijd weggooien. Het spuitpistool kun je schoonmaken door het direct door te spuiten met de verdunner van de gebruikte verf, ook kun je wat airbrushcleaner gebruiken. Wattenstaafjes en kwastjes kun je uitstekend gebruiken bij het schoonpoetsen.
Voor het schoonmaken van de kwasten en rollers is weinig nodig. Ga je de volgende dag de kwast weer gebruiken, dan kun je hem in een potje water of terpentine zetten, afhankelijk van het soort verf dat je gebruikt. De volgende dag hoef je de kwast enkel goed uit te slaan en drogen met keukenpapier of een oude doek. Hou er rekening mee dat de haren krom gaan trekken wanneer de kwast te lang in het water staat. Je kunt de kwast ook in een zakje in de koelkast, of op een andere koele plek bewaren. Wil je de kwast na lange tijd weer gebruiken? Knip dan de haren iets af en maak deze goed schoon en droog. Zo is hij weer klaar voor gebruik in een later stadium.
De roller kun je eenvoudig schoonmaken door deze uit te rollen over een krant en daarna uit te spoelen. Hierna kun je hem te drogen ophangen, doe dit echter niet in de buurt van een warmtebron! Daarnaast kun je de roller net als de kwast in een zakje doen en deze goed afsluiten. De roller is dan nog steeds goed bruikbaar na enkele dagen.