Foto: muur-verven-tips

De beste tips voor het verven van je muren

Voor elke muur komt er wel een moment dat het weer geschilderd moet worden.

Guido van Loon

Schilderen kan je laten uitbesteden maar natuurlijk ook zelf doen aangezien dit weer in de kosten scheelt. Maar hoe kan je dit nou het beste aanpakken en welke verf is nou het meest geschikt voor de muur die geschilderd moet worden? Er zijn namelijk veel verfsoorten en merken zoals Sikkens verf en Wijzonol verf waardoor de keuze reuze is. In dit artikel helpen wij je een eindje op weg om van jouw verfklus een succes te maken!

Veel gebruikte verfsoorten 

Dekkende lakverf: Deze verf wordt gebruikt voor kozijnen, deuren en plinten en is op waterbasis en ook in hoogglans verkrijgbaar. 

Hoogglans of zijdeglans: het verschil tussen hoogglans en zijdeglans is dat hoogglans een glanzende uitstraling heeft en zijdeglans een wat mattere uitstraling. Meestal wordt hoogglans gebruikt voor buitenschilderwerk. Dit vanwege de harde toplaag. Zijdeglans is dan weer meer geschikt voor binnen schilderwerk. Als je hoogglans binnen in je huis wil gebruiken, wat ook mogelijk is,  dan moet je ervoor zorgen dat je ondergrond glad is.

Alkydverf: Deze verf wordt vooral buiten gebruikt. De verf is op terpentine basis en de meest geschikte verfsoort om deuren en kozijnen mee te beschermen. Een voordeel hiervan is dat het een betere dekking geeft, waardoor je minder lagen hoeft aan te brengen.

Acrylverf: deze soort verf is op waterbasis en daarom wordt deze in principe alleen binnen gebruikt. De geur van deze verf is minder sterk dan alkydverf en is minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Daarnaast droogt de verf sneller en verkleurt de verf minder snel. 

High Solid verf: High Solid verf is een acrylverf maar met een eigenschap dat beter dekt dan normale acrylverf. Omdat het beter dekt, heb je minder verf nodig en ben je daardoor sneller klaar. De droogtijd is alleen wel wat langer waardoor je langer moet wachten voordat je er een nieuwe laag op kunt doen. 

Muurverf: Muurverf gebruik je voor het schilderen van muren en plafonds. De verf is in vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Zo is er muurverf voor buiten, voor vochtige ruimtes (badkamer/kelder) en normale muurverf (woonkamer/slaapkamer). 

Structuurverf: Structuurverf is ook een muurverf maar dan met een fijne tot zeer grove structuurkorrel. Hierdoor kun je de structuur aanbrengen op een wand. Ook deze verf kun je in de gewenste kleur laten mengen. 

Beits: Beits is verkrijgbaar in vele soorten kleuren en wordt voornamelijk gebruikt wanneer een houtstructuur zichtbaar moet blijven. 

Voor het behoud van een langdurige kwaliteit kan je het beste kiezen voor duurzame verf. De kwaliteit van duurzame verf is beter waardoor de verf ook langer meegaat. Daarnaast bestaat duurzame verf veelal uit natuurlijke grondstoffen en is daarom ook minder schadelijk en giftig. 

Schildertips

Nu je meer weet over de soorten verf en waarvoor ze het beste kunnen worden gebruikt is het zaak om meer te weten over het schilderen zelf. Trek ten eerste oude kleding aan en leg alle verfbenodigdheden klaar. Voordat je begint met schilderen is het belangrijk dat de muur vrij is van meubels en accessoires zoals spiegels. Dek meubels die dicht in de buurt staan af met een zeil. Plak vervolgens de randen af en begin met het ontvetten van de muur. Als je klaar bent met het ontvetten van de muur dan is het aan te bevelen om een voorstrijk aan het oppervlak van de muur aan te brengen. Dit wordt aanbevolen omdat onbehandelde muren vaak een aanzuigende werking hebben. Voorstrijk vermindert deze aanzuiging waardoor er een mooi en vlak resultaat kan ontstaan. Voorstrijk kan worden aangebracht met een verfroller. 

Wanneer je daadwerkelijk de gekozen muurverf gaat aanbrengen zijn de volgende stappen van belang: 
- Het meest handige is om te beginnen met de hoeken en de randen van de muur en dan vervolgens naar binnen te werken. 
- Voor de hoeken en de randen kan het beste een acrylkwast worden gebruikt bij het aanbrengen van de verf. Voor grotere oppervlaktes gebruik je een muurverfroller.
- De muurverfroller kan het beste eerst van links naar rechts worden gebruikt en daarna van boven naar beneden. Ga elke keer ongeveer 3 keer over dezelfde baan heen voor het beste resultaat.
- Verwijder het tape bij voorkeur als de verf nog nat is, ook wanneer er een tweede laag moet worden aangebracht. Hierbij plak je de randen opnieuw af als de eerste laag gedroogd is. 

Reacties
Christel-van-Bragt

Ik mis in deze rubriek Krijtverf en een nieuw aanbod ecologische verven.

3 jaar geleden
Christel-van-Bragt

Alkydverf bevat veel oplosmiddel en mag binnen niet meer gebruikt worden. Mensen krijgen er vaak hoofdpijn van en het is slecht voor het milieu.

3 jaar geleden