Foto: pexels-stephanie-ho-994164

Schilderen van je huis, waar moet je welke soort verf gebruiken?

Het schilderen van je huis kan een ontmoedigende taak, maar het hoeft niet te zijn.

Karlo 12 December 2022

Met de juiste soort verf en een goed plan van aanpak, kan je een professioneel uitziende afwerking krijgen zonder dat je een professional hoeft in te huren. Weten wat voor soort verf je moet gebruiken voor welk deel van het huis is de sleutel tot het bereiken van de beste resultaten. Buitenverf is ontworpen om de elementen te weerstaan, terwijl binnenverf moet worden gekozen op basis van de gewenste look en feel van de kamer. Lees verder om hier meer over te leren, zodat jij de juiste verf voor de juiste plek kan gebruiken.

Het schilderwerk voorbereiden

De eerste stap bij het schilderen van elk oppervlak - binnen of buiten - is ervoor te zorgen dat je begint met een schoon, gegrond oppervlak. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe verf goed hecht aan het oppervlak. Voordat je dus gaat verven moet je dus altijd eerst het oppervlak wat je wil schilderen goed voorbereiden. Zo krijg je niet alleen het beste resultaat, maar zo blijft de verf ook langer en beter zitten op het oppervlak. Zo hoef je het dus minder snel weer opnieuw te schilderen. 

Soorten binnenverf

Muurverf - Muurverf, ook bekend als muurcoating, is een type verf dat bedoeld is voor gebruik op binnenmuren. De meest voorkomende soorten muurverf zijn acryl, vinyl en zuur-base. Muurverf is dikker dan andere soorten verf en droogt langzamer.

Algemene binnenverf - Algemene binnenverf is de meest gebruikte verfsoort in huis. De belangrijkste functie ervan is te dienen als een esthetisch stuk dat kleur toevoegt en een kamer vrolijker maakt. 

Hechtprimer voor binnen - Dit type verf wordt gebruikt als grondlaag op elk oppervlak dat voorgestreken moet worden, zoals gipsplaten. 

Soorten buitenverf

Buitenmuurverf - Het meest voorkomende type buitenverf is muurverf, die bedoeld is voor gebruik aan de buitenkant van huizen. Muurverf is ideaal voor gebruik op muren, terrassen en schuttingen, en is ook geschikt voor gebruik op houten dakspanen. 

Buiten verlijmen primer - Dit type verf wordt gebruikt als een basislaag bij het schilderen van een buitenmuur. Het is hetzelfde type verf dat wordt gebruikt bij het schilderen van een binnenmuur, behalve dat het geen esthetische eigenschappen heeft. 

Buitenafwerking - Buitenafwerking is een hoogwaardige verf die bedoeld is voor gebruik aan de buitenkant van woningen. Het komt in een verscheidenheid van kleuren en is geschikt voor gebruik op houten daken, dakspanen, schuttingpalen, en siding.

Reacties