Het huis schilderen: wanneer is dit nodig?

Of je nu een nieuwe woning koopt of al jaren in hetzelfde huis woont, er komt een moment waarop je besluit dat het tijd is om huis te schilderen.

Wanneer moet je een huis schilderen?

Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je schilderwerk toe is aan een nieuwe, frisse laag. Buitenschilderwerk is doorgaans eerder aan vernieuwing toe, omdat dit wordt blootgesteld aan weersinvloeden. Over het algemeen geldt dat wanneer je schilderwerk begint te verbleken of begint af te bladeren, het tijd is om je huis te schilderen. Andere signalen zijn scheuren, barsten of blaren in de verf.

Een vuistregel is dat binnenschilderwerk na gemiddeld 7 jaar aan vervanging toe is. Voor buitenschilderwerk is dit al na 5 jaar. Dit is echter wel afhankelijk van de kwaliteit van de verf en externe factoren zoals weersinvloeden.

Het is ook verstandig om het huis regelmatig te inspecteren en na te gaan of er schilderwerk nodig is. Als je een kleine beschadiging ziet, is het misschien verstandiger om deze in plaats van het gehele huis te herstellen.

Hoe vaak moet een huis worden geschilderd?

Het is niet makkelijk om te bepalen hoe vaak een huis geschilderd moet worden. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen, zoals de ondergrond, de weersomstandigheden waaraan het huis blootgesteld wordt en natuurlijk ook het persoonlijke smaak.

In sommige gevallen kan een muur al na één jaar opnieuw geschilderd worden nodig zijn, terwijl andere muren wel tien jaar meegaan zonder dat er iets aan gedaan hoeft te worden. 

Om erachter te komen hoe vaak jouw huis geschilderd moet worden is het dus belangrijk om alle factoren in ogenschouw te nemen.

Wat kost een huis laten schilderen?

Wanneer je een huis schildert, zijn er verschillende factoren die de kosten van de schilder beïnvloeden. De grootte van het huis is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook de moeilijkheidsgraad van het schilderwerk en het soort verf dat je gebruikt. Bij eenvoudig werk kan je al snel rekenen op €100 per 10 vierkante meter. Maar als het huis bijvoorbeeld hoge plafonds of moeilijk bereikbare plekken heeft, dan zullen de kosten hoger liggen. Het is dan verstandig om een schilder in te huren die ervaring heeft met dit soort werk.

Huis binnen laten schilderen

Wanneer je net een huis hebt gekocht of je huis al een tijdje niet meer is geschilderd, kan het zijn dat het tijd wordt voor een nieuw likje verf. Een frisse verflaag doet wonderen voor de uitstraling van je huis en zorgt ervoor dat je weer met plezier in je huis rondloopt. 

Als je je huis binnen wilt laten schilderen, begin dan met het kiezen van de juiste verf. Er zijn verschillende soorten verf om uit te kiezen die allemaal hun eigen eigenschappen en voordelen hebben. Kies een verf die geschikt is voor het type oppervlak waarop je gaat schilderen.

Verder moet je ook rekening houden met de kleur die je wilt gebruiken en of je behang wilt verwijderen. Ga vooraf na wat er precies moet gebeuren vooraleer de schilder aan de slag kan.

Huis buiten laten schilderen

De meeste mensen schilderen het buitenste deel van hun huis wanneer het er versleten uitziet of een verfbeurt nodig heeft. Het is echter ook belangrijk om te overwegen wanneer je de laatste keer hebt laten schilderen. Veel experts zeggen dat elke vijf jaar een reparatiebeurt aan het huis nodig is, ongeacht of er krassen of andere beschadigingen zichtbaar zijn.

Volgens Schildersbedrijf ligt het aan de klus hoe vaak er geschilderd moet worden. Kozijnen en deuren laat je het liefst doen tussen de 3 en 5 jaar, de gevel tussen de 5 en 15 jaar en een dakkapel tussen de 3 en 5 jaar.