Foto: Schuifdeur-v2

Hoe kies ik een binnendeur?

Als je een nieuwe woning koopt of je huidige woning gaat verbouwen, komt er vaak een moment waarop je binnendeuren moet uitkiezen.

Theo Vliegop 28 Oktober 2022

Er zijn heel veel verschillende soorten binnendeuren, dus het kan lastig zijn om te beslissen welke deur het beste bij jouw woning past. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten binnendeuren die er zijn, zodat je een beter beeld krijgt en een goede keuze kunt maken!

De meeste mensen denken alleen aan houten deuren wanneer ze binnendeuren nodig hebben. Maar er zijn veel verschillende soorten binnendeuren, en elk heeft zijn eigen unieke karakter en voordelen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten binnendeuren die je kunt kopen, zodat je beter kunt beslissen welke deur het beste bij jouw behoeften past.

De verschillende typen binnendeuren

Op hoofdlijnen zijn er drie typen deuren; normale scharnierdeuren, taatsdeuren en schuifdeuren. De normale scharnierdeur is de deur die je in de meeste huizen terugziet. Deze deur hangt met twee scharnieren in een kozijn. Vervolgens hebben we de taatsdeur. Dit is ook een deur die draait, maar dan is het scharnier in de bovenkant en onderkant van de deur verwerkt en wordt hij gemonteerd aan de vloer en het plafond. Bij de taatsdeur is dus ook geen kozijn nodig. De taatsdeur draait om een verticale as, waardoor hij zowel naar binnen als naar buiten kan draaien. De laatste deur die dan overblijft is de schuifdeur. De schuifdeur is de enige deur die niet opendraait, maar openschuift. Doordat de deur niet opendraait, maar openschuift, blijft hij vlak tegen de muur aan, waardoor je deze ruimte dus kunt gebruiken voor andere dingen. Een ideale oplossing als je weinig ruimte hebt!

Welke materialen worden er voor deuren gebruikt?

Welk materiaal kies je? Hout, kunststof of metaal? Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout is een veelgebruikt materiaal voor deuren, omdat het sterk en duurzaam is. Bovendien kan hout gemakkelijk worden bewerkt om een unieke uitstraling te creëren. Een nadeel van hout is dat het onderhoudsintensief is. Je moet het regelmatig schoonmaken en opnieuw lakken of verven om te voorkomen dat het gaat rotten of verkleuren.

Kunststof is een ander populair materiaal voor deuren. Het is lichtgewicht, goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Kunststof deuren zijn gemaakt van pvc of polycarbonaat en zijn daardoor bestand tegen weersinvloeden

Metaal is een sterk en duurzaam materiaal, maar is moeilijk te bewerken. Veel metalen deuren zijn gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Metalen deuren zijn bestand tegen weersinvloeden en vereisen weinig onderhoud. Daarnaast is een stalen deur een heuse eyecatcher in je woonkamer!

Voor welke andere keuzes kom je te staan?

Naast de keuzes voor het type deur en het materiaal, zijn er ook nog andere keuzes waar je rekening mee moet houden, zoals het deurbeslag en de kleur van de deur. De kleur van de deur, bepaalt voor een groot gedeelte samen het materiaal van de deur, de uitstraling van de ruimte waarin hij gebruikt wordt. Stem deze dus goed op elkaar af!

Er zijn vele verschillende soorten deurbeslag, dus het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past. Het belangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij het deurbeslag en dat het matcht met het type deur, het materiaal en de kleur van de deur.

Zoals je ziet kom je bij het kiezen van een deur voor verschillende keuzes te staan. Het belangrijkst is dat je goed kijkt, welke deur qua uitstraling het best past bij de stijl die je in je huis wilt uitstralen!

Reacties