De kosten van een schilder in 2024

Ga je binnenkort een schilder inschakelen en ben je benieuwd wat de kosten zullen zijn? In dit artikel vertellen we je de kosten van de verschillende taken

Wat kost een schilder?

De kosten van een schilder zijn gevarieerd, het ligt namelijk aan waar en welke klus wordt uitgevoerd. Gemiddeld kost een schilder €30,- tot €40,- per m². De kosten voor buitenschilderwerk zijn meestal wat hoger door het materiaal dat gebruikt moet worden.

Wanneer je een schilder inhuurt voor simpel sauswerk betaal je rond de €10,- tot €15,- m². Voor spuitwerk liggen deze kosten tussen de €6,- en €10,- per vierkante meter.

Voor een schilder die de prijzen per uur berekend, kan je een prijs van €35,- tot €50,- per uur verwachten. Dit is vaak alleen voor grote klussen, bij sauswerk wordt er vaak een vaste prijs of per m² gerekend.

In de winter zou je eventueel ook een winterschilder kunnen inschakelen. De kosten zijn dan vaak 30% lager, dit komt omdat er minder klussen beschikbaar zijn in de winter. Hierdoor passen veel schildersbedrijven hun prijzen aan zodat het aantrekkelijker wordt.

Schilderwerk Prijs per m²
Buitenschilderwerk €35,- tot €40,-
Binnenschilderwerk €30,- tot €35,-
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de prijs van schilderwerk beïnvloeden.

Het eerste verschil zit hem in het soort schilderwerk. Gaat het om een simpele klus, zoals sauswerk, dan liggen de kosten lager. De kosten van het materiaal hebben ook een invloed op de kosten. Verf voor buitenschilderwerk is vaak duurder omdat het bijvoorbeeld bestendig moet zijn tegen weeromstandigheden.
Sommige schilders rekenen ook voorrijkosten, dit heeft uiteraard ook invloed op de prijs. Als laatste is de manier waarop de schilder zijn kosten rekent een grote factor, zo betaal je per m², klus of uur.

Kosten buitenschilderwerk

Zoals eerder vermeld zijn de kosten voor buitenschilderwerk vaak wat hoger door het materiaal en de manier hoe dit toegepast wordt. De verflaag moet het hout bijvoorbeeld beschermen tegen neerslag.

De kosten voor het laten schilderen van een voordeur is €120,- per deur, hierbij wordt grondverf en één laag lak gebruikt. Per kozijn betaal je ongeveer €10,-. Het laten schilderen van een heel huis, bijvoorbeeld een tussenwoning, kost ongeveer €1.500,- tot €3.000,-. Dit is een flinke klus waar veel manuren en materiaal voor gebruikt moeten worden.

Kosten binnenschilderwerk

De kosten voor binnenschilderwerk liggen dus vaak lager, maar het is afhankelijk van de klus en de prijs van de schilder.

Het laten schilderen van een trap kost ongeveer €300,- tot €700,-, hierbij wordt de trap gewit, geschuurd, schoongemaakt en uiteindelijk geschilderd. Een plafond schilderen kost tussen de €200,- tot €1.500,-, dit is afhankelijk van het oppervlak.

Een verlaagd btw-tarief op schilderen

Wist je dat je kan profiteren van een verlaagd btw-tarief op schilderwerk? Woon je in een woning die ouder dan twee jaar is? Dan heb je wellicht recht op het verlaagde btw-tarief op de werkzaamheden.

Het is het altijd waard om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt. Op de website van De Belastingdienst vind je alle informatie over de voorwaarden.

Moet de muren nog worden voorbereid? Dan ben je misschien geïnteresseerd in de kosten van een stukadoor.