Foto: Afdekfolie

Een ongeluk zit in een klein hoekje: afdekfolie kan je woning redden

We zijn helaas niet allemaal even handig met een pot verf en een kwast, en vlekken zijn zo gemaakt. Je redder in nood? Afdekfolie!

Henny 30 April 2024

Nieuwbouw, verbouwing of renovatie: wat we ook aan onze woning doen, we steken graag zelf de handen uit de mouwen. Al jarenlang zijn bouwketens ongekend populair, en zeker rond de Paasdagen zijn de bouwmarkten overvol van de enthousiaste klussers. De populairste doe-het-zelf projecten zijn het leggen van laminaat, het zelf maken van houten meubilair en natuurlijk de eeuwenoude favoriet: verven! Maar we zijn helaas niet allemaal even handig met een pot verf en een kwast, en vlekken zijn zo gemaakt. Je redder in nood? Afdekfolie!

Wat is afdekfolie?

Afdekfolie is wellicht een van de meest waardevolle hulpmiddelen in het arsenaal van een doe-het-zelver. Deze speciale, zelfklevende folie biedt bescherming tegen verfvlekken, spetters en druppels en wordt ook door professionals gebruikt bij renovatie- en bouwprojecten. Je kunt het gebruiken om de vloer, wanden, of zelfs je meubilair af te dekken en te beschermen. Sommige afdekfolie is voorzien van een licht klevende onderlaag, waardoor de folie niet verschuift tijdens je werkzaamheden. Deze laat geen lijmresten achter na het verwijderen, dus wanneer je klus klaar is en je de folie weer weghaalt, is je huis ook gewoon weer schoon!

Dit zijn de voordelen van afdekfolie op een rijtje

Bescherming

Het allergrootste voordeel en de reden waarom je afdekfolie koopt, is natuurlijk de bescherming die het biedt. Of je nou voor een groot project gaat of maar een klein kamertje wilt aanpakken: met afdekfolie voorkom je dat bijvoorbeeld verf, lijm en vuil op de vloer en op andere oppervlakken terechtkomen.

Afdekfolie breng je gemakkelijk aan, en haal je ook zo weer weg

Afdekfolie is doorgaans zelfklevend, waardoor je het makkelijk aanbrengt op verschillende oppervlakken. Je hebt tijdens het klussen dus geen gedoe met kleine kiertjes en gaatjes, bobbels en verschuivende ondergronden. Bovendien haal je de folie ook zo weer weg: geen getrek en gesjouw en ook geen schrobben na het klussen, want goede afdekfolie laat geen residu achter.

Voor meer dan alleen schilderen

Afdekfolie kun je gebruiken voor tijdens het schilderen, maar ook bij andere klusjes kan het goed van pas komen. Je beschermt er namelijk ook oppervlakken mee tegen bijvoorbeeld vocht en stof. Sommige afdekfolie kun je zelfs gebruiken als je de vloer, muur of trap wil beschermen tegen krassen, deuken of andere beschadigingen wanneer je meubilair gaat verschuiven of verplaatsen.

Voorkom dure ongelukken en foutjes met afdekfolie

Toch blijven we vaak eigenwijs, en vinden we dat we geen afdekfolie of beschermende maatregelen nodig hebben tijdens het klussen. Maar de realiteit is en blijft echter dat een ongelukje snel gebeurd: een misstap, een verkeerde beweging met je kwast, of zelfs een plotselinge windvlaag kan ervoor zorgen dat er verfdruppels eindigen op plekken waar je dat liever niet hebt.

Daar komt bij dat verfvlekken op bijvoorbeeld tapijt, stof en meubilair vaak een nachtmerrie zijn om weer te verwijderen. Soms zijn verfvlekken helemaal niet meer te verwijderen en zul je tot vervanging over moeten gaan.

Investeer daarom in goede afdekfolie voordat je aan een klus begint. Daarmee voorkom je een extra kostenpost en een flinke dosis frustratie. Met afdekfolie bescherm je dus niet alleen je inboedel en je woning, maar ook je portemonnee!

Reacties