Foto: Nieuwe_Trap

Nieuwe trap? Dit zijn je opties

Je kunt je trap op allerlei manieren opknappen: van slopen en opnieuw plaatsen tot schilderen in een frisse kleur. Wat is de beste optie voor jou?

Marlou 09 Mei 2024

Toe aan een nieuwe trap in je bestaande woning? 3 mogelijkheden op een rij

Is die verouderde trap in je huis voor jou een doorn in het oog geworden? Dan is het tijd om deze eens goed onder handen te nemen. Je kunt je trap op allerlei manieren nieuw leven inblazen: van slopen en een volledig nieuwe trap plaatsen tot schilderen in een frisse kleur. In deze blog zetten wij een aantal mogelijkheden voor je op een rij, geschikt voor ervaren klussers én de klussers met twee linkerhanden. Wat is de beste optie voor een nieuwe trap voor jou? 

1. Je oude trap slopen en een nieuwe trap (laten) plaatsen

Wil je de plaats, de draairichting of grootte van je trap veranderen, dan kun je het beste je huidige trap volledig slopen en een nieuwe trap in je trapgat (laten) plaatsen. Hierbij begin je logischerwijs met het volledig slopen van je oude trap, wat een intensieve klus is, maar wat je wel gemakkelijk zelf kunt doen. Ook als je geen ervaren klusser bent. Het is hierbij wel belangrijk dat je de nodige tools in huis hebt en veiligheidsmaatregelen treft voordat je begint. Denk bijvoorbeeld aan een hamer, beitel, zaag, veiligheidsbril en eventueel gehoorbescherming. Het plaatsen van een nieuwe trap in je bestaande woning kun je zelf doen, als je een goede klusser bent. Ben je niet zo handig, dan kun je dit uitbesteden aan een vakman. Zelf doen bespaart natuurlijk geld, maar als je hier de kunde niet voor hebt, is dit geen goede optie. Je wilt immers wel dat jouw nieuwe trap er mooi en veilig bij komt te staan zodat hij weer jaren mee kan. 

Het voordeel van een volledig nieuwe trap plaatsen is dat je de volledige vrijheid hebt om te bepalen hoe je nieuwe trap eruit komt te zien, wat een groot esthetisch voordeel is. Ook zorgt de volledig moderne basis van je nieuwe trap ervoor dat de trap echt stevig en dus veilig is. Je hebt hier niet te maken met eventuele verouderde materialen of bouwtechnieken. Tot slot kan het ook een verhoogde woningwaarde opleveren. De nadelen van het plaatsen van een volledig nieuwe trap zijn de relatief hoge kosten en het feit dat dit project lang kan duren, zeker in vergelijking met andere oplossingen. Weeg deze voor- en nadelen zorgvuldig af om erachter te komen of dit voor jou de beste manier van traprenovatie is.

2. Je trap renoveren met handige overzettreden

Is jouw trap in de basis in orde, maar is deze nog een beetje kaal of juist voorzien van trapbekleding die niet jouw smaak is? Dan is traprenovatie met overzettreden een goede optie voor jou, zoals bijvoorbeeld de traprenovatie overzettreden van CanDo. Hierbij koop je overzettreden en stootborden in de bouwmarkt of online, in een materiaal en kleur naar keuze. Deze overzettreden zijn over het algemeen gemaakt van hout, met een toplaag van laminaat, wat dit materiaal stevig en slijtvast maakt. Er bestaan ook overzettreden met een toplaag van PVC of massief hout. Je hebt binnen het assortiment de keuze uit verschillende tinten hout- en betonlooks, waardoor er altijd wel een overzettrede is die past bij jouw woonstijl. 

Het renoveren van je trap met overzettreden doe je door je trap eerst volledig kaal te maken (als hij dit nog niet is). Tapijt, halve maantjes of andere oude trapbekleding én eventuele lijmresten moeten allemaal worden verwijderd. Daarna kun je de traptreden van jouw trap opmeten en zaag je de overzettreden en stootborden in de juiste maten. Tot slot plaats je de overzettreden en stootborden op je traptreden met montagelijm. Even afkitten en afnemen en jouw trap is weer zo goed als nieuw! 

Het grootste voordeel van deze manier van je trap renoveren is dat het erg voordelig is en dat je binnen één dag je trap een nieuwe look kunt geven. Het effect is bijna hetzelfde als bij het plaatsen van een volledig nieuwe trap in een bestaande woning, maar dan voor minder geld en minder tijd. Je kunt bij CanDo ook kiezen voor de traprenovatie op maat service, waarbij je zelf niet aan de slag hoeft met meten en zagen. Hierbij krijg je de overzettreden en stootborden op maat thuisbezorgd!

3. Je trap schilderen in je favoriete kleur!

Als je trap in goede staat is en er nauwelijks sporen van slijtage zijn, dan kun je deze met enkel schilderen al een mooie metamorfose geven. Voordat je begint met het verven van je trap, is het belangrijk om de trap grondig schoon te maken en eventuele beschadigingen of slijtage plekjes te repareren. Kies vervolgens een verf die geschikt is voor hout, of voor het materiaal van je trap als dit geen hout is. Het schilderen van je trap is een relatief goedkope en makkelijke manier van je trap vernieuwen. Een ander voordeel is dat je volledig zelf kunt kiezen welke kleur je de trap geeft. Ook hoef je geen ervaren klusser te zijn voor deze renovatie. Deze manier van renoveren is helaas niet geschikt als je trap al erg verouderd en versleten is. Een ander nadeel aan het schilderen van je trap is dat het je trap niet beschermt tegen eventuele verdere slijtage.

Reacties