Verschillende types verf voor verschillende verfklussen

Ben jij benieuwd welke types verf er voor verschillende verfklussen gebruikt worden.

Guido van Loon 17 December 2021

Welke types verf zijn er zoal?

Er zijn diverse soorten verf, waaronder de welbekende Sigma muurverf. Wij zochten uit welke verfsoorten er zoal zijn en hebben enkele belangrijke verfsoorten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je de best passende verf voor jouw klus uitzoeken. Lees snel verder voor meer informatie.

Acrylverf

Acrylverf is een veel gebruikte verfsoort voor papier, doek, houtwerk en kan op diverse andere materialen worden toegepast. Deze verfsoort staat bekend om zijn snelle droogtijd en bestaat uit een kleurpigment met een bindmiddel van kunststof. Dit is ook wel een verfsoort op waterbasis. Na het drogen is acrylverf watervast.

Grondverf

Grondverf is verf die wordt toegepast als onderlaag voor de verf die uiteindelijk gebruikt gaat worden. Grondverf zorgt voor een goede hechting van de verf en sluit deze goed af. Stel dat je een donkere muur lichter wilt verven, dan kun je hier het beste eerst grondverf voor gebruiken. Zo zie je de donkere kleur straks niet door de lichtere verflaag heen.

Lak

Lak pas je toe als je hout wilt beschermen tegen invloeden van buitenaf. Kies je voor lakverf op waterbasis, dan kies je voor verf die beter is voor het milieu, elastisch is, niet vergeelt en snel droogt. Ook heeft deze verf geen sterke geur en kun je hem op verschillende ondergronden gebruiken.

Latex

Latex is een populaire muurverf. Voordelen hiervan zijn dat Latex snel droogt, goede kwaliteit heeft en beschikt over een isolerende werking. Hierdoor kun je besparen op je energiekosten. Ook kun je dit type verf goed overschilderen en ruikt deze verf nauwelijks. Naast latex worden ook structuurverf, sierpleister en schoolbordenverf als muurverf gebruikt.

Matte verf

Matte verf is ook wel verf die niet-reflecterend en zacht van kleur is. Dat maakt deze verf uitermate geschikt om onvolkomenheden weg te werken. Nadelen van matte verf zijn dat het minder tegen slijtage en vlekken bestand is. Tevens kun je ze minder goed afwassen en zijn ze niet zo vochtbestendig. Matte verf wordt veel toegepast op plafonds, in slaapkamers en in woonkamers.

Zijdeglans verf

Zijdeglans verf is in tegenstelling tot matte verf eenvoudig te reinigen. Ook kun je deze verf voor vrijwel alle ruimtes in huis gebruiken. Dit geldt ook voor de kinderkamer. Zo kun je er keukenkastjes of andere kastjes mee verven of de verf toepassen op ander meubilair. Weet jij al welke verfsoort je nodig hebt?

Reacties