Foto: zweefparasol-kopen-waar-op-letten

Waar moet ik op letten bij het kopen van een zweefparasol?

De zweefparasol is al enkele jaren bezig aan een flinke opmars. Dit type parasol is ongekend populair.

En met goede reden: de zweefparasol geeft veel schaduw, maar staat vrijwel nooit in de weg. Toch hangt veel af van de kwaliteit van de zweefparasol. Een slechte parasol is moeilijk in te klappen, kan onstabiel zijn en beschermt onvoldoende tegen de zon. Om dat te voorkomen, moet je dus goed opletten bij de aanschaf. Déze punten zijn erg belangrijk bij het kopen van een zweefparasol!

1. De voet: zwaar of diep

Een goede zweefparasol begint met een stevige voet. Je hebt hierin twee keuzes. De eerste optie is het kiezen van een zware parasol voet. Een zweefparasol is behoorlijk zwaar en het gewicht trekt één kant op. Het is belangrijk dat de voet minimaal 90 kg weegt om tegenwicht te bieden. Anders kan de parasol namelijk omvallen zodra er wat wind staat. Een andere optie is het ingraven van een diep grondanker. Over het algemeen is het grondanker smal en kun je het vrij gemakkelijk ingraven. Het hangt helemaal af van je eigen voorkeur welke optie je kiest.

2. De mast moet stevig zijn

De zweefparasol hangt aan het uiteinde van een mast. De mast vormt een boog vanaf de zijkant van het terras. De mast moet dus behoorlijk stevig zijn, want er komt elke keer veel druk op te staan. Alleen een mast van goede kwaliteit gaat lang mee. Zweefparasol Palestro heeft een bijzondere mast: deze mast staat recht en heeft een stevige verbinding opzij naar de parasol. Dit zorgt voor een bijzonder stevige constructie. Een te zwakke mast kan na verloop van tijd doorbuigen of zelfs breken.

3. Het bedieningsmechanisme moet soepel werken

Een zweefparasol is over het algemeen vrij groot. Dat maakt dat sommige bedieningsmechanismen niet goed werken. Het systeem met de bekende schuifknop is bijvoorbeeld nauwelijks bruikbaar bij zweefparasols. Er zijn twee systemen die wel effectief zijn: het katrol systeem en het liersysteem. Bij het katrol mechanisme trek je aan een touw om de parasol omhoog en omlaag te brengen. Bij het lier mechanisme draai je aan een hendel. Dit systeem werkt goed voor mensen die weinig spierkracht hebben: de lier doet al het werk. Kies wel voor een parasol van goede kwaliteit. Anders kan het mechanisme al snel moeilijker gaan lopen.

4. Het parasol doek moet goed zonwerend zijn

- Het doek van de parasol is het laatste waar je goed op moet letten. Dit moet voldoen aan een aantal criteria:
- Het doek moet zoveel mogelijk Uv-straling remmen. Dit staat vaak apart vermeld als UPF-waarde.
- Het aantal gram per vierkante meter. Hoe meer gram, hoe dikker en sterker het doek. Kies voor minimaal 250 gram per vierkante meter voor goede kwaliteit.
- Kleurvastheid van het doek. Hierbij is vooral het aantal jaren garantie een goede indicatie van de kleurvastheid.
Natuurlijk kies je een doek dat je zelf mooi vindt qua kleurstelling. Het moet ook passen bij de rest van de tuin.

Het kiezen van een goede zweefparasol hangt van verschillende dingen af. Natuurlijk speelt het prijskaartje een rol. Maar ook andere dingen zijn belangrijk. Vooral bij zweefparasols is goedkoop vaak duurkoop. Als de parasol ‘te’ goedkoop is, weet je vrijwel zeker dat de kwaliteit te wensen overlaat. Dat is bij een gewone parasol niet perse een probleem, maar bij een zweefparasol wel. Door de constructie met eenzijdige belasting, kan slechte kwaliteit al snel uitlopen op problemen. Maar wanneer je goed oplet bij het kopen van je zweefparasol, heb je een aankoop waar je heel wat jaren plezier van zult hebben!

Reacties