Foto: schaduw-tuin-tips

5 methoden om schaduw in de tuin te creëren

Met de steeds warmere zomers doe je er verstandig aan om schaduwrijke plekken in de tuin te creëren.

Guido van Loon

Met extra schaduw in de tuin krijg je namelijk net dat beetje extra verkoeling.

Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om je tuin te verrijken. In dit artikel lees je vijf inspirerende tips om je tuin van extra schaduw te voorzien. Sommige tips zorgen ook voor extra onderdak waardoor je bij een tropische bui ook nog eens lekker droog blijft.

1. Plant een boom
2. Gebruik een tarp
3. Gebruik een partytent
4. Gebruik een parasol
5. Plaats een zonneluifel

1. Plant een boom

De meest natuurlijk manier om schaduw in de tuin te creëren is door een boom te planten. Uiteraard is niet elke boom ideaal. Bomen die werken als een natuurlijke parasol noemt men ook wel dakbomen. Dat zijn bomen die breed uitgroeien waardoor je relatief snel schaduw krijgt. Dakbomen die geschikt zijn om schaduw te creëren zijn bijvoorbeeld:

Amberboom (Liquidambar)
Liguster (Ligustrum)
Druif (Vitis)
Blauweregen (Wisteria)

Bedenk wel dat bij het planten van een boom je niet direct schaduw hebt. Het kan soms wel enkele jaren duren voordat je het gewenste resultaat hebt. Met voldoende aandacht moet het goedkomen maar het beoogde eindresultaat kan soms afwijken van wat je zelf in gedacht had.

2. Gebruik een tarp

Wil je direct schaduw in de tuin omdat de mussen van het dak vallen? Maak dan gebruik van een tarp, ook wel schaduwdoek genoemd. Schaduwdoeken zijn in verschillende formaten verkrijgbaar en vanwege de vele bevestigingspunten flexibel te monteren. Hierdoor past een tarp in vrijwel iedere tuin. Let er wel op dat je een tarp strak afspant zodat hij tegen een stevige windvlaag kan. Bijkomend voordeel van een strak afgespannen schaduwdoek is dat er geen waterzakken kunnen ontstaan. Het grootste voordeel van een tarp is dat je deze ook mee kunt nemen naar de camping of het strand.

3. Gebruik een partytent

Het lijkt misschien wat ongewoon en mensen associëren het meestal met een feestje maar partytenten worden tegenwoordig ook vaak gebruikt voor meer schaduw in de tuin. Niet gek want ze zijn eenvoudig op te zetten, zien er strak uit en met de juiste aankleding geef je je tuin een blijvend feestelijk tintje. Het voordeel van een partytent is dat je een betrekkelijk grote ruimte van schaduw kunt voorzien. Het nadeel is dat er wind onder de partytent kan komen. Zorg dus dat je hem stevig verankerd.

4. Gebruik een parasol

De klassieker onder de schaduwplekken in de tuin. Waar voorheen de parasol er betrekkelijk eenvoudig uitzag en de kwaliteit ook wel eens te wensen overliet zijn ze tegenwoordig in verschillende variaties verkrijgbaar en van duurzaam materiaal. Een zwevende, staande, muur of balkon parasol, voor elke ruimte is wel een geschikte parasol te vinden. Het voordeel van een parasol is dat hij in no-time opstaat en je dus snel verkoeling krijgt. Het nadeel is dat ze gevoeliger zijn voor windvlagen.

5. Plaats een zonneluifel

De laatste methode die we onder de aandacht willen brengen is de zonneluifel. Zonneluifels worden aan de muur van je huis of schuur gemonteerd zodat je een permanente oplossing hebt voor verkoeling in je tuin. Vaak is het een kostbare investering omdat je gebruik moet maken van een installateur en ook de aanschaf van een luifel is niet goedkoop. Als de zonneluifel eenmaal hangt heb je er wel enorm veel profijt van omdat hij vaak jaren mee gaat.

Welke methode het beste aansluit bij jouw wensen hangt af van jouw tuin. Vind je groen belangrijk en heb je de tijd? Plant dan een boom. Heb je een lastige zithoek om van schaduw te voorzien? Dan is een tarp de beste oplossing. Een partytent of parasol zijn uitermate geschikt voor een snelle oplossing. Wil je dieper in de buidel tasten dan kun je een zonneluifel plaatsen.

Reacties