Gazononderhoud na die droge zomer van 2018

Hoe herstel je het verdorde en verdroogde gras na die hete zomer van 2018? In deze blog lees je het.

Het was een treurig beeld: de gele en kale gazons vorig jaar zomer. De schade van deze extreem droge periode is ook dit voorjaar nog duidelijk zichtbaar. Op veel plaatsen is het gras afgestorven en dat komt niet meer terug. Je moet graszaad bijzaaien, maar wat kun je verder doen voor herstel? En hoe voorkom je herhaling? 

Hoe voorkom je uitdroging van jouw gazon?

Geen enkel gazon kan zo’n zomer als 2018 het hoofd bieden. We hadden zeven weken lang geen regen, torenhoge temperaturen en volop zonneschijn. Hoe bescherm je jouw gras tegen uitdroging? Deze vijf stappen helpen je goed op weg:

  • Tuinberegening;
  • Een goede beluchting van de bodem;
  • Organische stoffen;
  • Organische mest;
  • Mulch-maaien.

Nooit meer een watertekort dankzij tuinberegening

Handmatig de tuin beregenen met een tuinslang is niet altijd even effectief; aanzetten en op de juiste plek zetten is een behoorlijke klus. Tuinberegening daarentegen stem je perfect af op de grootte van jouw gazon. En dat hoeft helemaal geen mega-investering te zijn. Enkele pop-up sproeiers en een tyleenslang naar de buitenkraan, een computer van bijvoorbeeld Gardena ertussen en jouw (gras)planten komen nooit meer water tekort!

 

Wortelbereik vergroten

Hoe meer wortels, hoe beter je grasplant water kan opnemen en vasthouden. Dus zaak is om te zorgen voor een groot wortelstelsel. Dit doe je door de bodem te beluchten en/of het bodemleven te vergroten. Met ons speciale product Terra-Fertiel voeg je de Mycorrhiza-schimmel toe aan je bodem die zorgt voor een 9x grotere worteloppervlakte.

Voeg organische stoffen en mest toe

Organische stof bestaat uit plantenresten en absorbeert grondwater als een spons. In sommige gevallen kan het zelfs tot 20 keer het eigen gewicht aan vocht opnemen! Voeg daarom gerust organische stoffen toe aan je gazon. En ook een organische mest zoals Myco-Gazon verricht wonderen: het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor meer wortels.

Mulch-maaien

In plaats van gemaaid gras op te vangen, kun je het ook versnipperd op je gazon laten liggen. Dit noemen we mulch maaien. Het idee erachter is dat het gemaaide gras vol vocht en voeding zit dat bacteriën en schimmels afbreken en als voeding teruggeven aan jouw gazon.

Ook je gazon een beurt geven?

Wil je ook je gazon herstellen en droogtebestendig maken? Onze producten helpen je daarbij. Kijk eens op Gras en Groen Winkel om te ontdekken wat je nodig hebt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Stuur je vraag naar winkel@grasengroen.nl en krijg advies van een echte gazonkenner.