Profielfoto van Zwartgroen
Zwartgroen
Industrieweg 5, 1619 BZ ANDIJK
maandag
09:00 - 17:00
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
09:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Kunstgras aanleggen in 5 stappen

Als u kunstgras heeft gekocht en zich afvraagt hoe u het moet installeren voor het beste resultaat, lees dan deze stapsgewijze handleiding:

Stap 1: Zorg voor een goede ondergrond

Een stevige basis is het halve werk, ook bij het leggen van kunstgras. Zorg dus voor een goed ondergrond voordat het kunstgras gelegd wordt:

• Zorg voor een zandbed van minimaal 5cm
• Tril deze goed aan
• Kies het juiste (drukverdeel)doek
• Knip het (drukverdeel)doek op maat
• Leg het neer
• Zet het tijdelijk vast met grondpennen

Drukverdeeldoek
Is het kunstgras alleen voor de sier? Dan volstaat een non-woven gronddoek. Wordt het gras (intensief) gebruikt, door bijvoorbeeld spelende kinderen? Dan kunt u beter kiezen voor een drukverdeeldoek.

Stap 2: Bepaal de vleug

De meeste kunstgrasmatten bevatten een vleug. Dit is de kant waarop de kunstgrasvezels omlaag vallen. Hierdoor ziet het kunstgras er verschillend uit vanaf verschillende zichtpunten.

De mat is het mooiste als u tegen de vleug in kijkt om glans te voorkomen. Liever kunstgras zonder vleug? Bekijk dan de hardlopers Victoria 30 en Victoria 45.

Leg het gras dus in de richting van de plek waar u het vaakst naar het kunstgras kijkt. Als u de juiste richting van het gras heeft gevonden, kan u de mat uitrollen en op maat snijden. Is het niet mogelijk om tegen de vleug in te kijken? Dan ziet u grasmat er van de zijkant ook prachtig uit.

Stap 3: Kunstgras snijden

Op de achterkant van het kunstgras zijn ribbeltjes te vinden. Snijd indien mogelijk tussen deze ribbeltjes vanaf de achterkant. Als u toch door de ribbeltjes moet snijden, doe dit dan zo strak mogelijk in een hoek of langs het opsluitbandje vanaf de bovenkant van het gras.

Stap 4: Lijmband bevestigen

Kan uw kunstgras niet in 1 stuk gelegd worden, dan kan u verschillende stukken aan elkaar lijmen. Kunstgras verlijmen is alleen mogelijk aan de zijkant van het gras. Als het gras is uitgerold kan u de te verlijmen zijdes omslaan en de lijmband hiertussen uitrollen. Leg de flappen weer terug en trek het bescherm folie tussen het gras door. Stamp het daarna even goed aan!

Stap 5: Vastzetten kunstgras

Het kunstgras kunt u vastzetten met grondpennen, gebruik hiervoor onze verzinkte kunstgraspennen! Een deel van deze pennen heeft u wellicht al gebruikt om tijdelijk het drukverdeeldoek vast te leggen. Zorg dat u de pennen ongeveer om de meter bevestigt en in ieder geval in alle hoeken.

Zet de pennen ongeveer op 10 centimeter van de kant en zorg dat ze precies tussen de ribbeltjes op de achterkant invallen, zo kunt u de pen mooi wegwerken en ziet u er niets meer van. Zet de kunstgraspen dus niet dwars op de ribbeltjes.

Extra tip: Zand instrooien

Om uw kunstgras in goede conditie te houden bij intensief gebruik, kunt u instrooizand gebruiken. Dit zand stabiliseert de vezels en voorkomt dat ze plat worden gedrukt. Het wordt aanbevolen om 5-8 kg instrooizand per vierkante meter te gebruiken en het gras goed op te borstelen met een harde bezem voordat u het zand erop strooit.

Vergeet niet om het gras na het instrooien opnieuw op te borstelen en extra zand rond de randen van het gras aan te brengen. Het is belangrijk om het zand gelijkmatig te verdelen om zandophopingen in het gras te voorkomen.

Verschillende kunstgras soorten

Voor elke tuin en situatie past een geschikte kunstgrasmat. Zo is kunstgras Sustain vooral duurzaam doordat het is gemaakt van 80% gerecycled materiaal en is 100% recyclebaar. Daarnaast bestaan er kunstgrasmatten met en zonder glans en voor toepassingen zoals speelplaatsen, schoolpleinen, sportvelden en nog veel meer!

Kunstgras uitproberen met gratis samples

Liever eerst de juiste kunstgrasmat in het echt bekijken? Kom dan eens bij ons langs in de showroom of bestel gratis kunstgras samples via onze website www.zwartgroen.nl! En heeft u nog vragen? Dan helpen onze maatwerkexperts u graag op weg! Neem contact op via info@zwartgroen.nl of bel naar 0228 748 123.