Profielfoto van Zwartgroen
Zwartgroen
Industrieweg 5, 1619 BZ ANDIJK
maandag
09:00 - 17:00
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
09:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Cortenstaal borderrand plaatsen? 6 tips

Bij het installeren van de borderrand zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Hieronder vind je enkele handige tips:

Het plaatsen van een cortenstaal borderrand is een project dat je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Het biedt een moderne uitstraling aan je tuin en wordt vaak gekozen bij hedendaagse tuinontwerpen om bloembedden, moestuinen en delen van je tuin (zoals grind) af te bakenen en verhogingen te creëren.

Cortenstaal is een populaire materiaalkeuze vanwege de weerbestendigheid, hoge duurzaamheid en unieke uitstraling. Bij het installeren van de borderrand zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Hieronder vindt je enkele handige tips.

1. Plaatsen van cortenstaal borderrand

Het is van belang om te bepalen waar de cortenstaal borderrand precies geplaatst gaat worden, rekening houdend met hoogteverschillen en bochten in je tuin. Meet nauwkeurig op hoeveel meter borderranden je in totaal nodig hebt om ervoor te zorgen dat je niet zonder komt te zitten tijdens het project. Door van tevoren goed na te denken over waar de borderrand geplaatst moet worden en hoeveel je nodig hebt, kun je vertragingen tijdens de installatie voorkomen en extra genieten van je nieuwe, strakke tuinontwerp.

2. Gebruik het juiste bevestigingsmateriaal

Bij het aanleggen van een cortenstaal borderrand hoef je geen extra bevestigingsmaterialen aan te schaffen. Elke plaat is namelijk voorzien van pinnen van 8 centimeter aan de onderzijde.

Om de borderrand te plaatsen maak je sleuven op de plekken waar je de rand wilt hebben. Vervolgens plaats je de cortenstaal borderrand met de pinnen naar beneden in de sleuf. Met behulp van het schuifsysteem kun je de platen eenvoudig aan elkaar bevestigen.

Als je onze Zwartgroen borderrand (106 x 16 cm) aanschaft, profiteer je van nog soepeler werken met ons nieuwe schuifsysteem. Dit zorgt voor een strakke bevestiging van de platen, zonder dat er sprake is van verspringing, wat bij de meeste borderranden wel het geval is. Op deze manier creëer je gemakkelijk een moderne en strakke uitstraling in je tuin.

3. Een borderrand van 2,3 meter? Gebruik dan piketpaaltjes

Bij het plaatsen van een cortenstaal borderrand van 2,3 meter is het belangrijk om piketpaaltjes te gebruiken om de borderrand stevig te kunnen bevestigen. Het wordt geadviseerd om elke 50 cm een piketpaaltje te plaatsen als de borderrand hoogteverschillen moet opvangen. Als de borderranden voornamelijk decoratief zijn, is het plaatsen van piketpaaltjes om de 100 cm voldoende.

Op deze manier wordt de stevigheid van de cortenstaal borderrand gewaarborgd en voorkom je dat deze gaat verschuiven of verzakken. Zo kun je optimaal genieten van de strakke uitstraling en duurzaamheid van de borderrand.

4. Minder geschikt om langs water te plaatsen

Als je van plan bent om een cortenstaal borderrand te plaatsen, is het goed om te weten dat deze niet geschikt is om vlak langs water te plaatsen. Dit komt door de speciale staalmix waaruit cortenstaal bestaat. Om een stevige roestlaag te behouden en doorroesten te voorkomen, heeft cortenstaal afwisselend droog en nat weer nodig.

Daarom raden we af om cortenstaal als borderrand te gebruiken bij bijvoorbeeld een vijver. Als je toch op zoek bent naar een borderrand voor langs een vijver, kun je beter kiezen voor een gerecyclede kunststof borderrand zoals Ecolat. Zo kun je toch genieten van een strakke afwerking zonder je zorgen te maken over de duurzaamheid van de rand.

5. Kies een geschikte rand

Er zijn diverse randsoorten beschikbaar voor onze cortenstaal borderranden, elk geschikt voor een andere uitstraling en toepassing.

De borderrand recht heeft een gladde rand en is ideaal voor toepassingen met een strakke afwerking, rechte en hoekige vormen en het creëren van bochten. Dit type borderrand wordt vaak gebruikt voor borders, verhogingen, tuin- en wandelpaden.

Als je rechte lijnen wilt maken, is de borderrand geplet ookeen goede optie. Bij deze rand is de bovenkant omgevouwen, waardoor de afwerking minder scherp is. Dit kan handig zijn om ongelukjes in de tuin te voorkomen, vooral bij jonge kinderen.

Voor het maken van plantenbakken en moestuinen is de borderrand gezet ideaal. Deze variant heeft een robuuste en stevige rand, maar is minder geschikt voor ontwerpen met glooiende vormen en bochten.

Kies dus de randsoort die het beste past bij jouw specifieke project.

6. Pas op met roestvlekken

Om problemen met roestvlekken op kleding, nabijgelegen bestrating of beplanting te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de vlakgevoeligheid van een cortenstaal borderrand. In het begin kan cortenstaal namelijk roest afgeven, wat vlekken kan veroorzaken. Zorg daarom tijdens het installeren van de borderrand voor een veilige afstand tot deze elementen. Zo voorkom je ongewenste roestvlekken en behoud je de uitstraling van je tuin.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat cortenstaal na verloop van tijd een mooie roestige patina ontwikkelt. Dit geeft de borderrand juist zijn unieke uitstraling. Laat de natuur zijn gang gaan en geniet van de prachtige veranderingen die cortenstaal in de loop der tijd ondergaat.

Met deze tips kun je zelf aan de slag om een prachtige cortenstalen borderrand aan te leggen en zo je tuin een strakke en moderne uitstraling te geven. Heb je nog vragen? Laat het ons dan vooral weten en neem contact met ons op via info@zwartgroen.nl of telefonisch via 0228 748 123.