Foto: vaste-lasten-woning

Besparen op de vaste lasten van je woning

Bij het hebben van een eigen woning komen heel wat kosten kijken. Vaste lasten kunnen iedere maand een rib uit het lijf zijn.

Je komt er niet onderuit, want onder andere telefoon, internet, televisie en natuurlijk gas, licht en elektra moeten iedere maand weer opnieuw betaald worden. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je te veel betaalt? En is er een manier om deze maandelijkse lasten te verlagen? Wij zetten de vier belangrijkste tips om geld te besparen voor je op een rij. 

1. Zet de verwarming eens wat zachter

Misschien wel één van de meest gehoorde en belangrijkste tips. Door je verwarming iedere dag een of twee graden lager te zetten dan je gewend bent, kun je maandelijks tientallen euro's besparen. Het is een kwestie van gewenning. Heb je het toch fris in huis? Doe dan de gordijnen dicht om de tocht of kou van de ramen af te sluiten. Doe kaarsjes aan, en ga op de bank eens lekker onder een deken zitten. Zo maak je het gezellig én warm in huis, terwijl je bespaart op de stookkosten.

2. Let meer op je waterverbruik

Daarnaast is het belangrijk om je waterverbruik eens onder de loep te nemen. De gemiddelde Nederlander doucht ruim acht minuten. Door deze tijd te halveren en de kraan iets minder warm te zetten, bespaar je een hoop warm water en dus ook geld. Een koude douche is volgens onderzoek beter voor het haar en de huid. Ook wel zo fijn, toch?

3. Gaat er al een lichtje branden?

Ook als het gaat om lichtverbruik kan er vaak flink bespaard worden. Ben je niet thuis of verlaat je een kamer, zorg er dan voor dat je de lichten uitdoet. Natuurlijk is het wel verstandig om een lichtje aan te laten wanneer je de deur uit gaat, zodat inbrekers niet meteen hun slag slaan. Maar hiervoor hoef je niet de hele woning te verlichten. Je kunt ook kiezen voor tuinverlichting die aan gaat bij beweging.

4. Energie vergelijken

Tot slot is het van belang om erachter te komen of je niet te veel betaalt voor je energieverbruik. Om hierachter te komen is het aan te raden om energie te vergelijken. Er zijn tegenwoordig veel onafhankelijke vergelijkingssite die je met een druk op de knop een mooi overzicht geven. Zo zie je meteen wie de goedkoopste energieleverancier is, en of het wellicht verstandig is om over te stappen van leverancier. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om voor groene energie te gaan. Ook dit kan namelijk veel (financiële) voordelen met zich meebrengen. Twijfel je of de goedkoopste energieleverancier wel goed bij jou en je thuissituatie past? Vul dan het aantal leden van het huishouden in, om specifieker advies te krijgen. Zo weet je zeker dat je je aansluit bij een leverancier die voor jouw situatie daadwerkelijk het voordeligst is.

Reacties