Foto: pexels-led-supermarket-577514

Goedkoper wonen door op de energiekosten te besparen

In de afgelopen periode zijn de energiekosten een steeds groter onderdeel gaan vormen van de maandelijkse vaste lasten van veel huishoudens.

Theo 11 Februari 2023

Hoewel de gasprijzen inmiddels gedaald zijn en de overheid een prijsplafond instelde, blijft het interessant te zoeken naar mogelijkheden om te besparen op deze kosten. Dit betekent niet, dat het direct noodzakelijk is het dak van je woning van dure zonnepanelen te voorzien. Vaak begint het besparen op de energiekosten met het vergelijken van verschillende energieleveranciers en soorten energiecontracten. Kies jij bijvoorbeeld voor een energiecontract met een vaste prijs, of juist voor een nieuw dynamisch energiecontract? Het is een ander type contract dan een klassiek contract met variabele prijs. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om te besparen. 

Vergelijk verschillende energiecontracten met elkaar 

Veel huishoudens beschikken tegenwoordig over een variabel energiecontract. Hier is inmiddels een derde optie aan toegevoegd; het dynamisch energiecontract. Bij dit type contract betaal je de prijs die geboden wordt op de zogenaamde day ahead markt. Deze markt brengt aanbieders van energie samen met vragers, die gezamenlijk onderhandelen over de prijzen voor de volgende dag. Het maakt dat de stroomprijs die je bij dit type contract betaalt per uur verandert. Voor de gasprijs geldt dat deze steeds aan het begin van de dag (6.00 uur) wordt vastgesteld. Wil je weten of een dergelijk contract wat voor jou is? Via deze energievergelijker kom je er meer over te weten en bekijk je direct welke energieleverancier het beste aanbod doet. 

Vast tarief in de huidige tijd niet interessant 

Bij het vergelijken van de verschillende energiecontracten zal al snel opvallen, dat je tegenwoordig vrijwel alleen contracten met een variabel tarief aangeboden krijgt. Het kan gaan om het klassieke variabele contract, maar ook om het reeds geïntroduceerde dynamische contract. Het is in deze tijd, door de hoge energieprijzen, niet slim om een contract met vast tarief af te sluiten voor meerdere jaren. De kans is aannemelijk dat de energietarieven de komende periode verder dalen. 

Zoek naar alternatieve mogelijkheden om te besparen 
Naast de mogelijkheid om elders een energiecontract af te sluiten, is het interessant tochtstrips te plaatsen. Tocht in huis maakt dat de warme lucht mee naar buiten wordt gezogen. Het leidt tot een onnodig hoog verbruik. Kijk ook eens of het al tijd is om de cv-ketel bij te vullen. Een lage druk op de leidingen maakt dat het rendement van de ketel niet optimaal benut wordt. 

Reacties