Foto: Besparen-op-je-vaste-lasten-Start-met-het-verbouwen-van-je-groente

Besparen op je vaste lasten? Start met het verbouwen van je groente

Als je wilt besparen, dan is één van de eerste tips om dit in je vaste lasten te zoeken. Met name op de boodschappen kun je flink besparen.

Guido van Loon

Als je je eigen groente, fruit en bloemen verbouwt, eet je altijd wat je lust én uit het seizoen. Een stuk beter voor het milieu en je portemonnee. Daarbij heb je niet veel nodig om te starten met het verbouwen van je eigen groente, fruit en kruiden. Zeker als je een kweekkas hebt, zul je merken dat je al snel je eigen sla, aardappelen, tuinkers, tomaten en pompoen kunt eten.

De grootste besparing? Een eigen kweekkas

Over de prijs van een krop sla of bloemkool heb je als consument geen zeggenschap. Je kunt wel invloed uitoefenen door je eigen gewassen te gaan telen. Wist je dat een kweekkas voor de ideale groei omstandigheden zorgt? En dit merk je terug. Je planten groeien zo veel beter als in de buitenlucht. De wind krijgt geen vat op de stelen of vruchten. En ook vogels en andere dieren kunnen er geen maaltijd van maken.

Supermarkten zijn gericht op de consument. Als deze aardbeien in de winter wil eten, dan zorgen ze daarvoor. Het gevolg is dat je een bakje aardbeien koopt die wel 10 x zo hoog uitvalt als wanneer je deze zelf teelt. En als je slim gebruik maakt van regenwater en zonlicht, maak je amper kosten voor het laten groeien van je fruit of groente.

Zo haal je winst uit het verbouwen van je eigen groente en fruit

Bekijk eens slim welke groente of fruit flink vermeerdert. Winterpeen bijvoorbeeld heeft een gigantische oogst. Als je seizoensgroente laat groeien, kun je wat je niet nodig hebt verkopen. Denk aan de losse verkoop aan huis of de weg. Je kunt de groente in een bak zetten met de prijs erbij. Wat ook voor extra inkomsten zorgt: je fruit en groente in een kant – en – klaar product.

Van verse pompoensoep, bramenjam tot appelmoes. Veel mensen waarderen de smaak van dit verse product en komen deze graag bij je kopen. Zo bespaar je niet alleen, het levert je ook eigen inkomsten op!

Verhuur een stukje grond in je kas

Als je een grote kas aanschaft en niet alles nodig hebt, dan is er altijd wel een hobby tuinier die graag een stukje grond van je huurt. Zeker als deze zelf weinig ruimte heeft om het huis. Daarbij is samen werken in de kas ook nog eens veel leuker. Leer zo van elkaar!

Heb je de ruimte? Dan is het plaatsen van een grote kas een absolute besparing en levert het je zelfs extra inkomsten op!

 

Reacties