Water en energie besparen? Dit is hoe je dat doet.

Water is een kostbaar goed dat we elke dag gebruiken. Wist je dat 40% van ons dagelijks waterverbruik voortkomt uit ons sanitair?

Het is belangrijk dat we zuinig zijn met ons water. Daarom zijn bijna alle (douche)kranen bij X²O Badkamers waterbesparend. Dat is goed voor het milieu én natuurlijk voor jou portemonnee ;)

Hoe werkt dat eigenlijk, energie besparen via je kraan?
Dat klinkt misschien best ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk best mee. Het zit 'm vooral in het warm-water-verbruik. Warm water krijg je door koud water op te warmen. Zet je normale kranen open op warm water dan moet er dus constant koud water worden opgewarmd.

Dit is anders bij kranen met een waterbespaartechnologie. Bij dat soort kranen komt er standaard minder water uit de kraan. Zet je de kraan dan op warm water, dan hoeft er minder water opgewarmd te worden dan bij een normale kraan. En minder water opwarmen, = minder elektriciteits- en gasverbruik en dus minder energieverbruik = meer geld overhouden.

De meest recente waterbesparingstechnologie
Alle kraanmerken die ze bij X²O Badkamers verkopen (Grohe, Hansgrohe en Blaufoss) investeren veel in waterbesparende kranen. Zo is water besparen al vanaf het begin een topprioriteit van het kranenmerk Blaufoss. Maar liefst 80% van alle wastafelkranen uit hun assortiment zijn intussen waterbesparend. 

Ook voor een heerlijke douche kan je kiezen voor een kraan die een stuk minder water laat lopen: meer dan 80% van de douchekranen hebben een waterbesparende functie. Door zowel hoofddouche en handdouche van bijvoorbeeld Blaufoss of Grohe te combineren, bespaar je tot 40% op je waterverbruik.

Hoe het precies werkt?
Dankzij een innovatieve technologie wordt het vermogen van waterbesparende kranen automatisch begrensd. De technologie zorgt er door middel van een doorstroombegrenzer voor dat er minder water per minuut door de kraan loopt. Toch hoef je niet in te leveren op comfort en Zo bespaar je water, maar behoud je een volle en krachtige straal. Op die manier kan je blijven genieten van je ontspannen douchemoment. 

Drie ultieme besparingstips!
1. Douche niet te lang
Korter douchen bespaart water. En het is goed voor het klimaat. Een douchetimer kan je helpen om korter te douchen. Met een waterbesparende douchekop heb je net zo'n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop.

2. Douche niet te warm
Probeer de temperatuur van het douchewater zo laag mogelijk te houden. Stel de temperatuur van je thermostaatkraan ook zo laag mogelijk in. Zo’n thermostatische kraan zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen.

3. Laat water niet zomaar lopen
Ben je je handen aan het inzepen of je tanden aan het poetsen - vergeet dan de kraan niet uit de zetten. Heb je lang haar? Doe dan de douche uit als je shampoo in je haar doet. Maak je veel werk van inzepen? Doe de kraan dicht terwijl je je aan het inzepen bent. Zo bespaar je een hoop liter water.