Foto: Hoe-kun-je-zorgen-dat-je-vaste-lasten-naar-beneden-gaan

Hoe kun je zorgen dat je vaste lasten naar beneden gaan?

De energietarieven schieten omhoog en het einde van de prijsstijgingen zijn ook nog lang niet in zicht.

Guido van Loon

Wie dit jaar aan het eind van de maand zijn energierekening krijgt, zal het huilen nader dan het lachen staan. De energietarieven schieten omhoog en het einde van de prijsstijgingen zijn ook nog lang niet in zicht. Dit is daarom hét moment om te kijken of jij je vaste lasten ook naar beneden kunt krijgen. De overheid adviseert om je verwarming een tot twee graden lager te zetten, maar er kan veel meer gedaan worden. Je kunt bijvoorbeeld investeren in duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je draagt hiermee ook bij aan een betere wereld.

Wie zonnepanelen kopen gaat, bespaart gelijk

Een van de meest gekozen manieren om je woning te verduurzamen, is door zonnepanelen te kopen. Hiermee kun je namelijk je eigen elektriciteit gaan opwekken en daardoor kun je gelijk beginnen met besparen. Gemiddeld geven mensen 6000 euro uit aan zonnepanelen. Dat lijkt op het eerste gezicht een groot bedrag, maar met de huidige energietarieven heb je dit bedrag binnen vijf jaar weer terugverdiend. Vanaf dat moment heb je dus altijd gratis stroom. In de toekomst is het mogelijk om ook stroom op te slaan, waardoor je dus efficiënt gebruik kunt maken van natuurlijke energiebronnen.

Waar moet je op letten wanneer je zonnepanelen kopen gaat?

Als je zonnepanelen kopen gaat, moet je goed informeren naar welk soort paneel je koopt. Je kunt gaan voor goedkopere opties, maar deze zijn op de lange termijn vaak duurkoop. Kies daarom voor een paneel met vermogensgarantie, omdat je dan zeker weet dat het rendement na vele jaren gebruik, nog altijd hoog zal zijn. De garantie betekent namelijk dat het rendement niet lager dan 80% van het rendement bij aanvang zal zijn. Informeer naar de opties bij je leverancier. Deze kan je goed vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Waar moet je op letten bij de plaatsing van je panelen?

Wie eenmaal de juiste zonnepanelen gevonden heeft, moet zorgen dat ze op de juiste manier op het dak worden aangebracht. Panelen moeten op het zuiden geplaatst worden om het beste resultaat te behalen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je kijken of andere plekken meer geschikt zijn voor de plaatsing van de panelen. Je kunt ook uitwijken naar het dak van een schuur of een off-grid installatie in je tuin zetten. Ook in dit geval kan de leverancier van je panelen je goed voorlichten over de mogelijkheden. Tot slot kan deze je ook laten weten of er misschien nog subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken. Dit kan per gemeente verschillen, maar kan veel voordeel opleveren.

Reacties