Foto: energielabel-verbeteren

Zo verbruik jij minder energie in huis

Oudere woningen die gebouwd zijn in de jaren zestig of zeventig staan vooral bekend om de karakteristieke kenmerken en mooie, authentieke details.

Toch hebben zulke woningen ook enkele nadelen. Zo zijn woningen die ouder zijn dan dertig jaar vaak ontzettend grote ‘energieslurpers’ en vormen er sneller schimmels en dergelijke doordat de luchtvochtigheid een stuk hoger ligt. Het energielabel kan daarom wel wat verbetering gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat je woning minder energie verbruikt? En hoe is het mogelijk om zelf je energielabel te verbeteren? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij om je energieverbruik te verminderen, het energielabel van je woning te verbeteren en daarmee geld te besparen.

Isolatie van woning

Een welbekend probleem van oude huizen is dat de isolatie van de woning veel te wensen overlaat. Woningen zonder een goede dakisolatie of met slechts enkelglas verliezen namelijk snel warmte. Hierdoor moet je de verwarming vaak flink opdraaien om het huis warm en aangenaam te krijgen en duurt het lang voordat de gewenste temperatuur is bereikt én wordt gehouden. Niet gek dus dat zo’n huis zorgt voor een hoog energieverbruik. Het is daarom aan te raden om te investeren in een goede isolatie van spouwmuren, ramen, het dak en de vloer. Met een goed geïsoleerde woning bespaar je namelijk tot wel tien procent op stookkosten. De verwarming kan met isolatie weer wat lager (of hoeft vooral minder hard en vaak te werken), en hiermee bespaar je een hoop energie en dus uiteindelijk geld – je krijgt als je minder energie verbruikt dan waar je voor hebt betaald, aan het eind van het jaar terug wat je teveel hebt uitgegeven.

Het energieverbruik

Is het huis goed geïsoleerd, maar heb je nog steeds het idee dat je te veel energie verbruikt? Zorg dan voor een aantal kleine, simpele aanpassingen. Douche bijvoorbeeld iets kouder en/of korter om te besparen op warm water (en daarmee dus gas). Dit scheelt veel geld en is ook nog eens heel goed voor je haar en huid. Hang de was daarnaast eens is vaker op zodat deze kan drogen aan de lucht. Zo hoef je de wasdroger niet dagelijks te gebruiken. Dit apparaat is namelijk een flinke verbruiker. Zet ook de verwarming eens iets lager. Door deze slechts 1 graad minder warm te zetten, bespaar je op jaarbasis al tot wel tachtig euro aan energie. Let er bovendien op dat je geen onnodige lichten aan laat. Doe de lichten uit wanneer je een kamer verlaat of niet thuis bent. Tip: laat één lampje branden om te voorkomen dat inbrekers meteen doorhebben dat je de deur uit bent. Dat is meer waard dan wat je ermee bespaart.

Andere energieleverancier uitkiezen

Naast het besparen op het verbruik van je energie, kan het ook een groot verschil maken welk tarief je voor gas en stroom betaalt. Daarom is het aan te raden om jaarlijks te controleren wat de voordeligste energieleverancier op jouw adres is. Om hierachter te komen is het van belang dat je energie vergelijkt. Dit kan bijvoorbeeld via een onafhankelijke vergelijkingssite. Ook kun je ervoor kiezen om over te stappen op duurzame energie. Dit is milieubewuster, zuiniger en soms zelfs goedkoper of bijna net zo duur (of goedkoop).

Maak gebruik van duurzame warmtebronnen

Heb je bovenstaande tips al opgevolgd, maar wil je nog iets extra's doen om het energielabel op te krikken? Gebruik dan een duurzame warmtebron om je woning op te warmen. Dit kan een zonneboiler of warmtepomp zijn, hiervoor betaal je wel een aanzienlijk bedrag maar het kan zo zijn dat je subsidie van de gemeente kunt ontvangen. Die proberen energiezuinige woningen te stimuleren door hun steentje bij te dragen via deze weg.

Reacties