Foto: zwarte-schimmel-verwijderen-tips

Ook weleens last van schimmel in huis? Verwijderen doe je zo!

Het komt in bijna elk huis weleens voor: schimmel. Niet goed voor je gezondheid, dus aanpakken die handel! Hier lees je hoe.

Guido van Loon

Er bestaan vele soorten schimmels, maar in woningen komt zwarte schimmel op de muur het meest voor. Deze giftige schimmelsoort kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je te maken hebt met zwarte schimmel op de muur, moet je deze dan ook snel bestrijden.

Oorzaken van schimmelvorming

Schimmels kunnen overal in huis ontstaan, maar ze komen vooral voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Schimmel op de muur kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld een slechte ventilatie en een tekort aan zonlicht schimmelvorming op de muur veroorzaken. Maar vaak is er ook een vochtprobleem: doorslaand vocht, condensvorming, lekken, en opstijgend vocht kunnen ook voor schimmelproblemen zorgen.

Schimmel op de muur is dan ook iets waar je zo snel mogelijk korte metten mee moet maken. Maar hoe verwijder je schimmel het beste? Gebruik in ieder geval een handschoenen en een mondkapje, dan komt het niet op je handen en adem je het ook niet in. Zorg er bovendien voor dat je het niet 'droog' verwijderd, anders loop je het risico de schimmelsporen te verwijderen.

Drie handige manieren om schimmel op de muur te verwijderen

- Maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water). Hiermee schrob je de schimmel van de muur.
- Lukt dit niet? Gebruik dan bleekwater. Los ongeveer 250 ml bleekwater op in een emmer water. Breng deze oplossing aan op de schimmels en laat dit een nacht inwerken. Het kan nodig zijn om deze behandeling enkele keren te herhalen voor een goed resultaat.
- Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen om schimmel van de muur te halen. Zorg wanneer je dit gebruikt wel er altijd voor dat je de gebruiksaanwijzing goed leest.

Hoe voorkom je schimmel?

Verwijderen is één, maar hoe voorkom je het? Uiteraard is het belangrijk om te kijken wat de oorzaken zijn en hoe je dit kunt aanpakken. Het allerbelangrijkste is voor voldoende ventilatie te zorgen. Zo voer je de vochtige lucht af, wat de kans op schimmelvorming weer behoorlijk zal verminderen. Is dit nog niet voldoende of is het lastig om echt goed te ventileren? Dan kan je ook een luchtontvochtiger plaatsen. Hiermee zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in de kamer daalt, zorgt voor een verminderde kans op schimmels op de muur.

Reacties