Foto: 000Sandra/000-schimmel-verwijderen-badkamer-schoonmaken-tips-voorkomen-bleek-teatreeolie-ammonia-azijn-baking-soda.jpg

Bah, schimmel in de badkamer: tips om het te verwijderen

Met deze 5 middeltjes verwijder en voorkom je die vieze zwarte schimmel.

Sandra van Koningshoven

Je hoeft je niet te schamen

Bijna elk huishouden heeft er wel eens last van: schimmel. Bah. In mijn badkamer, waar ik geen natuurlijke ventilatie heb, moet ik het ook goed bijhouden. Als ik een keertje oversla is het namelijk snel raak en heb ik zwarte plekjes op mijn mooie witte plafond.

Als je schimmel in huis hebt, betekent het niet dat je huis vies is. Al zou je dagelijks echt alles goed schoonmaken, dan nog is er altijd wel zo'n schimmeltje in huis. Dus het is niks om je voor te schamen. Maar omdat schimmels niet goed zijn voor je gezondheid, wil je er natuurlijk wel vanaf. Hier lees je wat je kunt doen aan schimmelbestrijding

De oorzaak van schimmel in je badkamer

Schimmels zijn piepkleine paddenstoeltjes die via open deuren of ramen je huis binnenkomen. En daar gaan ze gezellig op je muren, plafonds en andere oppervlakten zitten. Omdat schimmels leven van vocht, vermenigvuldigen ze zich het makkelijkst in broeierige ruimtes waar veel vocht aanwezig is. Daarom zie je ze ook het vaakst in je badkamer. En dat wil je niet. Daarom vandaag:

Tips om schimmel uit je badkamer te verwijderen

001-schimmel-verwijderen-badkamer-schoonmaken-tips-voorkomen-bleek-teatreeolie-ammonia-azijn-baking-soda

Afgezien van de kant-en-klare schoonmaakmiddelen tegen schimmel, kun je zelf ook prima aan de slag met middeltjes die je zelf al in huis hebt. Net zo makkelijk. Let wel op: omdat schimmel zich door de lucht verspreidt, moet je het altijd vochtig schoonmaken en nooit droog. Dat is slecht voor je gezondheid (want je ademt het in) en het verspreidt zich zo ook weer heel makkelijk.

1 | Schimmel verwijderen met bleek/chloor

Bleek, mijn persoonlijke favoriet in het huishouden. Van de geur ervan krijg ik meteen een 'hier is het schoon gevoel'. En laat dit nou ook een heel effectief middel tegen schimmel zijn! Vermeng 25 milliliter chloor in 1 liter water en doe dit in een plantenspuit. Spray de bleekwateroplossing over de schimmelplekken en laat minimaal twee uur intrekken. Daarna vochtig afborstelen, even naspoelen en klaar is Kees.

Zamarra laat het je zien in dit filmpje

2 | Schimmel verwijderen met witte azijn

Azijn is zuur en dat vinden schimmels helemaal niet fijn. Azijn is dus ook een effectief middel om schimmel in de badkamer te verwijderen. Doe wat onverdunde azijn in een plantenspuit en spray het over de schimmelplekken. Minimaal een uurtje intrekken is voldoende. Daarna neem je het af met een vochtige doek en droog je de plekken weer goed na met een droge doek. Komt de schimmel snel terug? Dan kun je azijn ook gebruik om schimmels te voorkomen: gewoon elke week even inspuiten en afnemen. Appetje-eitje!

---> Met schoonmaakazijn kun je nog veel meer schoonmaken!

3 | Schimmel verwijderen met baking soda

Baking soda: een middel wat echt overal handig voor is. Je kunt het mengen met water in een plantenspuit of – als je het echt goed wilt aanpakken – je mengt het met water EN azijn. Spuit dit mengsel royaal op de schimmelplekken, borstel goed af (met een harde natte borstel) en wrijf na met een vochtige doek. En tadaaa: de schimmel is verdwenen.

002-Spillmytea.com-schimmel-verwijderen-badkamer-schoonmaken-tips-voorkomen-bleek-teatreeolie-ammonia-azijn-baking-soda

4 | Schimmel verwijderen met ammonia

Ammonia is ook supermakkelijk in gebruik tegen schimmel. Giet wat ammonia in een plantenspuit en laat het onverdund. Spray weer over de schimmelplekken en borstel stevig over de plekken waar de schimmel zit. Uurtje inwerken en afnemen met een natte doek is daarna voldoende. Wel even luchten tijdens het schoonmaken, want ammonia ruikt erg sterk.

Let op! Ammonia mag je absoluut niet mengen met chloor/bleek.

5 | Schimmel verwijderen met tea tree-olie

Hou je van puur natuur bij de schoonmaak? Gebruik dan tea tree-olie om schimmel te bestrijden. Meng twee theelepeltjes met twee kopjes water en giet dit in de plantenspuit. Ook hier: uurtje in laten werken, afborstelen met een harde borstel en na wrijven met een vochtige doek. Kind kan de was doen!

Eenvoudig schimmel verwijderen met HG

Als je liever wel een kant-en-klaar product wilt gebruiken, zijn HG schimmelreiniger schuimspray of HG schimmelreiniger de aangewezen oplossingen. Beide producten maken schimmel snel tot het verleden. Gebruik de schuimspray voor voegen of verticale oppervlakken. De normale schimmelreiniger is ideaal voor grote oppervlakken of het plafond. Je hoeft het alleen maar op de schimmel te spuiten en de vieze zwarte plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Voorkomen is beter dan genezen

Met deze handige tips ben je dus snel van die schimmels af. Maar het is natuurlijk altijd beter om schimmel te voorkomen. Daarom moet je echt altijd goed ventileren en in de winter niet vergeten om de verwarming in je badkamer aan te zetten. Want daarmee wordt de lucht droger en vinden schimmels het lang zo gezellig niet in je badkamer.

Belangrijke tip

Als je schoonmaakazijn vernevelt (sprayt), draag dan altijd even een mondkapje of een theedoek voor je neus en mond. De nevel van azijn inademen is namelijk niet goed voor je gezondheid. 

Heel veel succes!

Dit zijn ook handige tips!

Zo maak je rvs makkelijk en supersnel schoon!

Fruitvliegjes in je keuken? Zo verjaag je ze!

Reacties