Een schoon huis en geld besparen: dit kun je allemaal met schoonmaakazijn

Iedereen zou schoonmaakazijn in huis moeten hebben, want het is een fantastisch schoonmaakmiddel, milieuvriendelijk én goedkoop. Hier vind je 15 tips!

Sandra van Koningshoven 05 Augustus 2019

Bespaar op schoonmaakmiddelen

Als ik mijn kassabon bekijk nadat ik wasmiddel, wasverzachter en allesreiniger heb gekocht, schrik ik altijd weer een beetje: wat is het allemaal toch duur tegenwoordig!

De beste tip van het jaar: schoonmaakazijn

Maar een vriendin gaf me laatst een superhandige tip. Zij maakt bijna haar hele huis schoon met schoonmaakazijn. Zij doet dat omdat schoonmaakazijn biologisch afbreekbaar is. Milieuvriendelijk dus. Maar ze gebruikt het ook als wasverzachter en ongediertebestrijder. Huh? Ja echt, met schoonmaakazijn kan je werkelijk waar alles! En het leukste ervan is, dat het niet meer dan een Euro kost voor een hele grote fles.

Ook met heerlijke geuren 

Groenland-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen

Nu klinkt azijn niet heel aantrekkelijk als schoonmaakmiddel. Het ruikt tenslotte niet echt lekker. Maar er zijn nu ook heerlijke soorten schoonmaakazijn met de allerlekkerste geuren, zoals eucalyptus, dennen, bloemen, citroen en lavendel. Heerlijk!

In mijn keukenkastje en staat nu dus altijd een fles schoonmaakazijn. Wil jij ook weten wat je allemaal met schoonmaakazijn kunt doen? Ik vertel het je hieronder.

De wondere werking van schoonmaakazijn

De vaatwasser schoonmaken

Er bestaan tegenwoordig prima vaatwastabletten en poeders die je vaat uitstekend schoonmaken. Maar je ontkomt er niet aan om je vaatwasser zelf ook eens in de zoveel tijd te reinigen. Daarmee voorkom je slijtage en vieze geurtjes. Zet een klein schaaltje met schoonmaakazijn tussen de vaat en laat deze lekker meedraaien. En voor een grondige schoonmaakbeurt gebruik je een speciaal soort azijn voor vaatwassers.

Waterkoker of koffiezetapparaat ontkalken

Travelers-Coffee-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen

Azijn heeft een ontkalkende werking en is daarom superhandig om je waterkoker of koffiezetapparaat te ontkalken. Vul het reservoir met azijn in plaats van water, zet het apparaat aan en kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Daarna wel minimaal twee keer goed naspoelen.

De wasmachine schoonmaken

In je wasmachine blijven altijd zeepresten achter, zeker als je vaak op lage temperaturen wast. Reinig je wasmachine daarom regelmatig met speciale schoonmaakazijn voor de wasmachine. Dan wordt je was nog schoner en gaat je wasmachine jaren langer mee.

Als wasverzachter

BCC-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen
Schoonmaakazijn maakt water zachter. En je wasgoed dus ook. Gebruik daarom vanaf nu geen wasverzachter meer, maar doe een scheut schoonmaakazijn in het bakje van je wasmachine: je zult zien dat je was heerlijk zacht is en schoon ruikt. Ook fijn: je was kreukelt niet zo erg, dus je hoeft minder vaak te strijken.

Dierenharen

Azijn maakt stof minder statisch en zorgt er daarmee voor dat de haren van je hond, kat of ander huisdier minder snel aan je kleding blijft plakken. Heb je huisdieren? Voeg dan altijd een scheut azijn toe aan je wasmachine.

De kattenbak schoonmaken

Poopoopeedo-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen

Over huisdieren gesproken: ook het toilet van je kat heeft regelmatig een grondige schoonmaakbeurt nodig. Azijn is daar uitstekend voor geschikt. Leeg de kattenbak, giet er een halve centimeter azijn in en laat deze twintig minuten intrekken. Daarna even lekker schrobben en goed naspoelen met water. Je kat zal je dankbaar zijn.

Rookgeur uit huis verwijderen

Azijn neutraliseert vervelende geurtjes en dus ook de geur van sigarettenrook. Zet 's nachts een paar schaaltjes met azijn in je huis en je wordt 's ochtends wakker in een heerlijk fris huis.

Je ramen streeploos schoon

Ramen lappen wordt een eitje als je schoonmaakazijn gebruikt. Neem een emmer warm water, doe er een scheut schoonmaakazijn bij en ga aan de slag zoals je dat altijd doet: insoppen met een spons, droogtrekken en de randjes nadrogen met een schone theedoek.

Meubels van leer of een leren jas weer als nieuw

Wehkamp-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen

Doe een deel azijn met twee delen lijnzaadolie in een potje en schud even flink. Pak een schone doek, breng het mengsel aan en wrijf goed uit. Laat het een dagje indrogen en je meubels of kleding zijn weer als nieuw. Tip: lichtgekleurd leer kan veranderen van kleur. Probeer het voor de zekerheid eerst op een onopvallende plek.

Schimmel van je douchegordijn verwijderen

Heb je een douchegordijn dat in de wasmachine kan? Mooi, want dan kun je hem schimmelvrij maken door een flinke scheut azijn aan de was toe te voegen. Kan je douchegordijn niet in de wasmachine? Laat hem dan een nachtje staan in een emmer met lauw water met schoonmaakazijn. Daarna goed uitspoelen en laten drogen.

Vlekken uit vloerbedekking halen

Ook hier is natuurazijn perfect voor! Meng een deel natuurazijn met tien delen water. Dompel er een schone spons of witte doek in en wring uit totdat het niet meer te nat is. Wrijf de vlek in en dep droog met een droge doek. Niet helemaal tevreden met het resultaat? Herhaal het dan een paar keer.

Kauwgom verwijderen

BCC-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen

Zit er kauwgom aan je kleed, vloerbedekking of meubels? Week de stof eromheen dan in met pure azijn en je zult zien dat de kauwgom heel makkelijk loslaat.

Prullenbak en kliko schoonmaken

Vooral in de zomer kun je last hebben van maden en vliegen in je prullenbak en kliko's. Om dat te voorkomen kun je een een krantje onderin leggen met daarover een scheut natuurazijn. De binnenkanten inspuiten met azijn is ook effectief.

Mieren bestrijden

BCC-schoonmaakazijn-azijn-natuurazijn-schoonmaken-clean-windows-ramen-mieren-spinnen

Iedereen heeft wel eens last van mieren in huis. Meestal begint het met één mier en volgt daarna het hele nest. Dat komt doordat mieren een geurspoor aanleggen voor hun nestgenoten. Voorkom dat je later een heel leger mieren in huis hebt en begin direct met schoonmaken. Maak de plek waar je die mier of mieren zag schoon met verdund schoonmaakazijn. Je wist dan het geurspoor. Herhaal dit totdat je geen enkele mier meer ziet.

Geen spinnen meer in huis

Spinnen zijn supernuttige beestjes, maar oh, wat zijn ze toch eng. Spinnen verdelgen mag niet, maar je kunt er wel wat aan doen om ze uit je huis te houden. Heel simpel: meng wat water en natuurazijn in een plantenspuit en spray er naden en kieren mee in. In de herfst hou je zo je voordeur ook lekker vrij van dikke kruisspinnen. Hoe fijn!

En dit is nog maar het topje van de ijsberg: je kunt nog veel meer met schoonmaakazijn! Gebruik jij al schoonmaakazijn en heb je nog leuke tips? Laat hieronder dan even een berichtje achter.

Nog meer handige tips:

4 Tips voor een kleine tuin

Tips voor een opgeruime slaapkamer

Met deze simpele tips verjaag je fruitvliegjes

Reacties
Bart van Vreedendaal

Gebruik natuurazijn in je wasmachine en geen schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is sterker en kan je rubbers in de wasmachine aantasten.

2 jaar geleden
Wilma Post

Schoonmaakazijn als wasverzachter ??? Volgens mij zijn jullie in de war met de gewone huis , tuin en keukenazijn ;)

3 jaar geleden
Redactie Wonen

Hi Wilma, bedankt voor je reactie! 'Gewone' azijn kun je inderdaad als wasverzachter gebruiken, schoonmaakazijn echter ook. Beiden verwijderen kalk uit het water, zodat je kleding zachter wordt en minder kalkaanslag in je wasmachine komt.

3 jaar geleden