Foto: Zo-kom-je-van-insecten-in-huis-af

Zo kom je van insecten in huis af

Er zijn heel wat enge beestjes (vliegen, mieren, muggen en dergelijke) in jouw huis. Een overzicht van 5 insecten in huis en tips hoe je er vanaf komt.

Guido van Loon

In elk huis komen wel insecten en enge beestjes voor. Helaas waarschijnlijk ook bij jou. En dat wil je natuurlijk niet! Dus hoe kom je van deze ongewenste gasten af? De insecten die je ziet platdrukken of in de tuin zetten is vaak geen structurele oplossing. Wij geven je een top 5 van ongewenste beestjes in huis mét tips hoe je er vanaf komt!

1. Vliegen

Vliegen: ze zijn overal! Sommigen vliegen graag naar binnen door je openstaande deur of raam, anderen worden geboren in je vuilnisbak. Ze houden met name van plekken met veel warmte, licht, fruit en vuilnis.

Zo voorkom je vliegen in huis

- Voorkom rottend voedsel
- Ruim uitwerpselen van huisdieren op
- Plaats horren voor je ramen en of een rolhordeur
- Voorkom (of verhelp) verstop leidingen en afvoeren. Hier komen vliegen namelijk op af om eitjes in te leggen.

Dit kun je doen tegen vliegen in huis

- Hang boterhamzakjes met water op
- Vul een bakje water met kruidnagel of steek wat kruidnagel in een appel
- Maak een val met maïsmeel met honing
- Zet een basilicumplant in je keuken neer (ruikt nog lekker ook)
- Kook wat moutazijn en zet dit in een potje of een kom

2. Mieren

Koud en nat weer brengt mieren in jouw huis, hetzelfde geldt voor extreem warm en droog weer. Hoewel mieren geen schade aan je meubels toebrengen, gaan ze zich er wel in nestelen.

Zo voorkom je mieren in huis

- Ruim kruimels en etensresten gelijk op en bewaar zoetigheid goed afgesloten.
- Controleer je huis op kieren en naden. Ventilatiegaten kun je afdekken met insectengaas.
- Teken een streep krijt op de grond of strooi babypoeder op de plaats waar mieren binnen komen. Deze bevatten een stof waar mieren een hekel aan hebben.
- Mieren houden verder niet van koper en lopen hier dan ook zeker niet overheen. Plaats bijvoorbeeld koper buiten je huis (denk aan koperdraadjes of vijfcentmuntjes) en schrik ze af.

Dit kun je doen tegen mieren in huis

- Strooi wat koffiedik bij de deur waar de mieren je huis binnenkomen. De mieren zijn na één of twee dagen verdwenen en het koffiedik kun je eenvoudig opvegen (het is opgedroogd).
- Ook de ouderwetse mierenlokdoosjes of mierenpoeder blijven effectief
- Waarschijnlijk ga je nooit helemaal van mieren afkomen. Maar dat is in principe ook niet erg, ze zijn namelijk ook erg nuttig. Ze eten andere insecten en ruimen afval op. Zolang je zorgt dat ze in je tuin zitten en niet in je huis is er niets aan de hand!

3. Spinnen

Veel mensen hebben er een fobie voor: spinnen. Helaas voor hen is het bijna onontkoombaar: alle huisbhoudens hebben spinnen, maar ze zijn wel nuttig! Spinnen houden van hoekjes, ramen en andere plaatsen waar ze rustig een web kunnen maken.

Zo voorkom je spinnen in huis

- Spinnen houden niet van de geur van citroen. Wrijf bijvoorbeeld je kozijnen in met wat citroensap en dat ze in kieren kruipen door er wat water met citroen in te spuiten.
- Spinnen komen op insecten af. Om spinnen te voorkomen, moet je er dus voor proberen te zorgen dat je huis schoon en vrij is van insecten.
- Waar spinnen nog meer niet van houden is pepermuntolie. Meng pepermuntolie met water en doe het in een sprayfles. Spray regelmatig je hele huis door en je ziet steeds minder spinnen!
- Eén van de meest geliefde maaltijden van spinnen zijn muggen. Dus voorkom je muggen, dan voorkom je ook spinnen. Probeer dus muggen te voorkomen en de kans is groot dat je ook minder spinnen in huis hebt!

Dit kun je doen tegen spinnen in huis

- Koop een spinnenvanger. Dit is een speciale borstel die je om de spin heen plaatst. Zit de spin ertussen dan sluit de vanger vanzelf en zit de spin opgesloten. Vervolgens kun je hem eenvoudig buiten loslaten. Effectief, maar nogal een klus bij een fikse spinnenplaag.
- Een andere effectieve manier om spinnen aan te pakken is het gebruiken van spinnenspray. Er bestaan hier verschillende soorten van: er zijn er die voorkomen dat een spinnenweb hecht, maar is ook spray die voorkomt dat spinnen in de buurt komen.
- Spinnen kunnen niet tegen azijn. Het azijnzuur doodt ze direct. Meng witte azijn met water, doe dit mengsel in een plantenspuit en spuit het in donkere kieren en gaten in je huis (en in de buurt van spinnenwebben).

4. Muggen

Muggen zijn vervelend; ze prikken en zoemen irritant in je oor. Daarnaast kunnen ook nare ziektes met zich mee brengen. Ze komen binnen via deuren, ramen en andere openingen in je huis.

Zo voorkom je muggen in huis

- Water in emmers, regentonnen e.d. zijn een uitstekende plaats voor muggen om eieren in te leggen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je geen stilstaand water in huis of om je huis hebt.
- Het plaatsen van horren voor ramen en deuren is een van de meeste effectieve manieren om muggen in je huis te voorkomen.
- Gras (en bepaalde planten) zijn ideaal voor muggen om uit te rusten. Houd gras kort (ongeveer 3 cm hoog) en planten en struiken goed gesnoeid.
- Gebruik een middel om je lichaamsgeur te verhullen. Erg effect is het middel DEET. Te koop je apotheek.

Dit kun je doen tegen muggen in huis

- Zet een ventilator neer. Muggen zijn helemaal geen goede vliegers, een ventilator maakt het ze erg moeilijk.
- UV-licht trekt muggen aan. Een insectenlamp trekt een mug aan komt hier op af en wordt op zijn weg naar de lamp jammerlijk getroffen door het ingebouwde elektrische rooster. Bijvoorveeld deze Duux Aura muggenvanger.
- Met een klamboe kunnen insecten je bed niet meer bereiken. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en modellen.

5. Zilvervisjes

Ze zijn erg snel en daardoor lastig te vangen: zilvervisjes. Ze vreten bovendien boeken of papieren aan.

Zo voorkom je zilvervisjes in huis

- Zilvervisjes houden absoluut niet van kou. Zorg dat de binnentemperatuur niet hoger wordt dan 22 graden en je jaagt ze weg.
- Laat je was eerst goed drogen voor je het opbergt. Zo gaan zilvervisjes niet in je kledingkast tussen vochtige, schone was zitten.
- Zilvervisjes kruipen graag tussen je behang. Als je zorgt dat je behang goed op elkaar aansluit, maak je ze het al een stuk lastiger.

Dit kun je doen tegen zilvervisjes in huis

- Probeer vochtige kamers tegen te gaan door goed te ventileren op de plaatsen waar zilvervisjes voorkomen.
- Kit alle naden en kieren van je woning dicht.
- Zoals de meeste insecten zijn ook zilvervisjes gek op kruimels of open verpakkingen. Berg dus je eten goed afgesloten op.

Meer ongedierte in en om je huis?

Lees meer over het bestrijden van wespen in je tuin en bedwantsen.

Reacties
Adje

"Eén van de meest geliefde insecten van spinnen zijn muggen. Dus voorkom je muggen, dan voorkom je ook muggen. Let dus op met je verlichting en de kans is groot dat je ook minder spinnen in huis hebt!" Goeie tekst.... wat staat er precies? En muggen k komen niet op licht af.n

4 jaar geleden
Guido-van-Loon

Bedankt voor je scherpe blik Adje, dat klopte inderdaad niet. We hebben het aangepast!

4 jaar geleden