Foto: verjaag-muggen-3-stappen

Verjaag muggen in 3 stappen

Wij hebben een driestappenplan voor je gecreëerd waarmee je de beestjes in en om je huis bestrijdt en zéker niet gestoken wordt deze zomer.

Guido van Loon

Muggen zijn waarschijnlijk niet je beste vrienden. De beestjes verstoren je nachtrust en zorgen voor jeukende muggenbulten. Kortom: je wilt ze natuurlijk liever uit de buurt houden. Maar hoe kun je nu het beste muggen verjagen?

1. Verwijder de bron

Muggen leggen hun eitjes vaak in stilstaand water. Heb jij dus een regenton in je tuin? Of een lege emmer die zich met regenwater gevuld heeft? Misschien een verstopte dakgoot? Dan kun je de klok erop gelijk zetten dat jouw tuin straks een broedplaats is van muggen. Het verwijderen van dit soort bronnen is een goede eerste stap in het bestrijden van de beestjes. Keer de emmer om, dek de regenton af en ontstop je dakgoot.

Maar hier houdt het natuurlijk niet op: ook een vijver is bijvoorbeeld een vorm van stilstaand water. Nu hoef je niet direct je vijver uit de tuin te verwijderen om deze vorm van ongedierte te bestrijden. Wat je wél kunt doen is bijvoorbeeld een fontein plaatsen, want hierdoor komt het water in beweging. Muggen verjagen kun je ook doen met behulp van andere dieren: plaats bijvoorbeeld beplanting in de vijver om vogels, spinnen en libellen aan te trekken of schaf goudvissen aan voor in de vijver. Al deze dieren zullen de muggen oppeuzelen, nog voordat je hier last van kunt hebben.

2. Houd de beestjes buiten de deur

Zelfs als je alle bronnen verwijderd hebt, is dit geen zekerheid dat er opeens geen muggen meer in de buurt kunnen komen. Het buiten de deur houden van de beestjes is dan ook een belangrijke tweede stap. Met bijvoorbeeld een hor kun je heel gemakkelijk muggen buiten de deur houden (en ook ander ongedierte bestrijden, zoals vliegen en wespen), terwijl je toch gewoon je woning kunt blijven luchten. Er zijn diverse horren beschikbaar, bijvoorbeeld voor deuren én voor ramen.

3. Schrik de beestjes af

Stel dat je stap 2 en 3 hebt uitgevoerd en er tóch nog een mug naar binnen geglipt is. Kan natuurlijk altijd gebeuren. Wat kun je dán nog doen om muggen te verjagen? Er zijn gelukkig een hoop natuurlijke middelen waarmee dit eenvoudig gedaan kan worden. Zo kun je hier diverse planten en bloemen voor gebruiken. Smeer bijvoorbeeld lavendelolie op je huid, want hier kunnen de beestjes niet tegen, of plaats gedroogde lavendel in huis. Ook de geuren van chrysanten, basilicum, citrusplanten en goudsbloemen werken bijvoorbeeld afstotend. Natuurlijk kun je ook de bekende citronella geurkaars gebruiken of een muggenstekker in het stopcontact steken om de beestjes te verjagen.

Muggen verjagen kun je dus doen met ons driestappenplan, waarbij je de bron aanpakt én de muggen buitenshuis houdt. Zo heb je de komende zomer het minste kans op slapeloze nachten en muggenbulten.

Reacties