Foto: bouwconsult

Bouwkundige keuring: waarom en hoe werkt het?

Lees er hier meer over!

Ninon 24 November 2023

Ken je dat gevoel dat wanneer je een huis voor de eerste keer ziet, alles er fantastisch uitziet? Maar dan zie je bij de tweede keer opeens een aantal scheuren en andere gebreken. Hoe weet je eigenlijk of die scheur gewoon oppervlakkig is of dat er misschien een serieus probleem is met de fundering? Het is dan een goed idee om een Bouwkundige Keuring uit te laten voeren door een bouwkundig specialist. Je krijgt dan een bouwkundig rapport met een uitgebreid inzicht in gebreken en achterstallig onderhoud aan een woning. Zo kun je een betere beslissing maken. Lees er hier meer over!

Waarom een bouwkundige keuring?

Waarom zou je eigenlijk een bouwkundige keuring overwegen? Allereerst krijg je hierdoor als kopen waardevolle informatie. Je krijgt een gedetailleerd inzicht in de staat van het huis, inclusief eventuele problemen en de kosten voor reparaties en onderhoud. Daarnaast kan het je positie als koper versterken in de prijsonderhandelingen, vooral als er onverwachte problemen aan het licht komen. Dit stelt jou in staat om een lagere prijs te bedingen. Tot slot is het tegenwoordig gebruikelijk om een ontbindende voorwaarde voor een bouwkundige keuring op te nemen in voorlopige koopcontracten. Je kunt de koop dus annuleren als de reparatiekosten hoger blijken te zijn dan verwacht.

Wat wordt er gecontroleerd?

Tijdens een bouwkundige keuring wordt je huis grondig bekeken. De inspecteur kijkt naar de fundering, kruipruimte en vloeren om bepaalde problemen op te sporen. Ze controleren ook de riolering en leidingen onder het huis om te kijken of er lekkages of andere problemen zijn. Verder wordt de algehele bouwkundige staat van muren, voegwerk en metselwerk grondig bekeken en zullen ze vochtmetingen uitvoeren om houtrot en vochtproblemen op te sporen. Verder worden het dak, de dakpannen, dakconstructie, zink, goten en schoorstenen geïnspecteerd, evenals de staat van de kozijnen, puien, deuren en ramen. Verder worden de CV-installatie en elektrische systemen bekeken en alle sanitaire voorzieningen. Heb je nog andere gebouwen, zoals een schuur en garage? Ook die worden goed bekeken. Tot slot wordt gecontroleerd of er loden waterleidingen zijn en of er risico is op koolmonoxide in de woning. Dit alles om een volledig beeld te krijgen van de staat van je huis.

Hoe werkt het?

Het begint allemaal bij de juiste keuze van een gecertificeerde inspecteur, zoals bijvoorbeeld via de gemeente, een bouwkundig bedrijf dat bij de KvK is geregistreerd, of de Vereniging Eigen Huis (VEH). Vervolgens komt de inspecteur langs voor een visuele inspectie van het hele huis. Zij zullen geen sloopwerk uitvoeren, maar alleen kijken of er zichtbare gebreken zijn. Na deze inspectie wordt er een rapport opgesteld met daarin de bevindingen en een schatting van de kosten voor eventuele reparaties en onderhoud. Dit rapport kan vervolgens worden gebruikt in de onderhandelingen als je het huis wilt kopen, vooral als er onverwachte problemen aan het licht komen. Als je in het koopcontract een ontbindende voorwaarde hebt opgenomen en het rapport onthult ernstige gebreken, heb je de mogelijkheid om de koop te annuleren. Zo krijgen kopers duidelijkheid en kunnen ze een betere beslissing nemen

Reacties