Foto: Bouwkundige_keuring

Wanneer is het ideale moment voor een bouwkundige keuring?

En hoe zit het eigenlijk met de bouwkundige keuring kosten?

Theo Vliegop 23 December 2023

Een woning kopen is geen alledaagse taak, het vergt vaak een lange voorbereidingsperiode. Vooral de afgelopen jaren is het kopen van een huis lastiger geworden door onder andere de krapte op de woningmarkt en het stijgen van de hypotheekrente. Heb jij het geluk met het vinden van jouw droomhuis, dan is het handig dat je weet wat het juiste moment is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. En hoe zit het eigenlijk met de bouwkundige keuring kosten? Hieronder vind je antwoord op al je vragen.

Wat is een bouwkundige keuring?

Voordat je een bouwkundige keuring gaat uitvoeren en het belang ervan, is het handig om te weten wat het is? Tijdens een bouwkundige keuring komt er een gekwalificeerde inspecteur langs om de bouwkundige staat van de woning te beoordelen. Hij of zij beoordeelt de woning op meerdere aspecten zoals de staat van het schilderwerk aan de binnen- en buitenkant, elektriciteit, en de staat van de keuken en badkamer. Tijdens een inspectie kan het zijn dat eventuele verborgen gebreken aan het licht komen, zoals een lekkage of houtworm. Daarnaast maakt de inspecteur ook een rapport op met daarin een schatting van de kosten om de eventuele gebreken aan het huis te herstellen. Vooral bij een oudere woning is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is in de meeste gevallen niet verplicht, het is wel verstandig want met een bouwkundige keuring weet je precies wat de staat van het huis is. Vooral bij een oudere woning is het een aanrader. Ga je een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kan de hypotheekverstrekker in sommige gevallen een bouwkundig rapport verplicht stellen.

Wanneer laat ik een bouwkundige keuring uitvoeren?

Op het moment dat je een bouwkundige keuring hebt laten doen, heb je meer informatie over de woning. Zo weet je eventuele gebreken en ook de bijbehorende kosten. Die informatie kun je gebruiken bij het bieden op de woning, je kunt bijvoorbeeld een lager bod uitbrengen. Daarom is het verstandig om een bouwkundige keuring vóór het kopen uit te laten voeren, echter in de praktijk is dit niet altijd haalbaar. Bovendien kan het voor een potentiële koper door de krapte op de woningmarkt ervoor zorgen dat het huis aan een andere koper wordt toegewezen.

Tegenwoordig is er weinig tijd om een bod uit te brengen, er zijn immers vaak genoeg kopers voor een huis. Gelukkig kun je ook eerst een bod uitbrengen en daarna een bouwkundige keuring aanvragen. De keuring zal dan plaats vinden tijdens de onderhandelingsperiode. Ook kun je zonder problemen het voorlopige koopcontract tekenen, binnen drie dagen mag je hier namelijk van afzien. Zorg wel dat je na het tekenen binnen die drie dagen een bouwkundige rapport hebt laten opmaken.

Wanneer je echt weinig tijd hebt en je helemaal verliefd bent op een woning, dan kun je ook na het bieden een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Het is dan wel slim om een bouwkundig rapport te laten opnemen als ontbindende voorwaarde in het (voorlopige) koopcontract. Blijkt volgens het rapport dat de verkopende partij een verborgen gebrek heeft verzwegen, of daar niks van af wist, dan kun je zonder problemen het koopcontract laten ontbinden.

Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring?

Er zijn veel verschillende professionele bedrijven waar je een bouwkundige keuring kan laten uitvoeren, daarom kunnen de kosten verschillend zijn. Gemiddeld genomen kost een bouwkundige keuring ongeveer 300 tot 600 Euro, dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de woning.

Vergeet geen energielabel aan te vragen

Wist je dat het vanaf 2008 verplicht is om je woning te voorzien van een energielabel. Ben jij dus een woningbezitter en ga jij je huis verkopen, dan moet je een energielabel aanvragen en dit in bezit hebben. Op die manier voorkom je vervelende boetes en daarnaast hoe hoger de energielabel, hoe meer waard je woning wordt.

Reacties