Foto: Energiebesparende-maatregelen-hypotheek

Energiebesparende maatregelen hypotheek

Het besef dat er maatregelen getroffen moeten worden om klimaatverandering tegen te gaan, wordt steeds meer omgezet in daadwerkelijke plannen.

Guido van Loon

Zowel op internationaal als op landelijk niveau zijn er intussen diverse doelstellingen bepaald. Een hiervan die ons direct raakt, is de noodzaak tot de verduurzaming van woningen. In 2030 zullen anderhalf miljoen woningen gasloos moeten zijn. In 2050 zelfs alle woningen. Verduurzaming vraagt echter wel in sommige gevallen een behoorlijke investering van woningbezitters. Ze hoeven dit overigens niet uit eigen zak te betalen. Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met een hypotheek.

Hypotheek en energiebesparende maatregelen in 2021

Om woningeigenaren te stimuleren te verduurzamen en ze financieel te helpen, zijn er steeds meer opties om energiebesparende maatregelen te financieren door middel van een hypotheek. Dit is bovendien een financieel interessante optie, gezien de lage hypotheekrente. Online kun je gemakkelijk de hypotheekrente vergelijken, zodat je zeker weet dat je uiteindelijk niet meer dan nodig betaalt. De meeste mensen kiezen overigens voor een annuïteitenhypotheek, en zullen dus op zoek zijn naar de hypotheekrente annuïteit. Deze hypotheekvorm is nu nog het meest populair. Dit zou in de toekomst echter wel kunnen veranderen, vanwege de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Zes procent bovenop woningwaarde financieren bij verduurzaming

Welke mogelijkheden er allemaal zijn als het gaat om een hypotheek en energiebesparende maatregelen? Ten eerste bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid meer te lenen als de woning verduurzaamd zal worden. Wettelijk is vastgesteld dat er tegenwoordig nog maar 100 procent van de woningwaarde gefinancierd kan worden met een hypotheek. Vroeger was het geen probleem een hogere hypotheek af te sluiten om een verbouwing mee te bekostigen. Tegenwoordig kan dat alleen nog als het extra bedrag besteed wordt aan energiebesparende maatregelen. Zo kan tot zes procent bovenop de woningwaarde aan hypotheek verkregen worden.

Hogere hypotheek op basis van inkomen

Er is daarnaast nog een andere mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen in het geval van verduurzaming. Koop je een energiezuinige woning of ga je je woning verduurzamen? En is jouw of jullie gezamenlijke inkomen minimaal 33.000 euro? Dan kun je op basis van je inkomen een hoger bedrag voor de woning en de maatregelen financieren. Koop je een energiezuinige woning met een A++-label of hoger, of tref je energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen? Dan kun je tot 9.000 euro extra lenen. Maak je van je woning een zogenaamde Nul-op-de-meter-woning (die jaarlijks net zoveel opwekt als verbruikt), dan kan zelfs 25.000 euro extra aan hypotheek verkregen worden. Meer lezen hierover is mogelijk op een pagina van de Rijksoverheid: Kan ik een hogere hypotheek krijgen als ik energiebesparende maatregelen neem?

Extra hypotheek nemen om woning te verduurzamen

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren in het hele land sterk gestegen. Veel woningeigenaren kunnen daarom ook energiebesparende maatregelen financieren met de overwaarde. Hoewel over het algemeen overwaarde vastzit in stenen, zijn er steeds meer hypotheekverstrekkers die het mogelijk maken deze weer op te nemen in de vorm van een hypotheek.

Sinds dit jaar is het gemakkelijker en goedkoper op basis van de overwaarde de hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Zonder advies, en zonder kennis- en
ervaringstoets, kun je maximaal 25.000 euro lenen. Voorwaarde is wel dat je het aantoonbaar moet besteden aan bijvoorbeeld zonnepanelen, vloer- of gevelisolatie of hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++). De voordelen van deze speciale duurzaamheidsleningen zijn dat je lagere afsluitkosten hebt, en er vaak een lagere hypotheekrente gerekend wordt over het leningdeel. Vaak zijn ze echter wel alleen af te sluiten bij dezelfde bank als waar je ‘normale’ hypotheek loopt.

Korting op de hypotheekrente

Tot slot zijn er ook steeds meer hypotheekverstrekkers die zogeheten ‘groene’ hypotheken aanbieden. Door te investeren in je woning dalen je woonlasten, waardoor je de investering weer een stukje terugverdient. Een aantal aanbieders belonen ‘groene’ klanten met een rente die bijvoorbeeld 0,1 procent lager is dan van een reguliere hypotheek.

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Maatregelen om energie te besparen kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld.

Allereerst gaat het om zaken die direct helpen je energieverbruik omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld door je woning beter te isoleren, door dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie aan te laten brengen. Daarnaast scheelt het een hoop als je kiest voor energiezuinige kozijnen en deuren, en enkel glas in je woning laat vervangen door minimaal HR++-glas. Ook kun je in dit geval denken aan grotere radiatoren of vloerverwarming. Deze zorgen met een lagere temperatuur toch ook voor een comfortabele woning.

De andere categorie met maatregelen bestaat uit manieren om duurzaam energie op te wekken. Door zelf duurzame energie op te wekken en deze op een efficiënte manier te gebruiken, hoef je ook minder energie af te nemen bij je leverancier. Bekende voorbeelden binnen deze categorie zijn zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Tot slot vallen ook een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een douchewarmteterugwinningsysteem binnen deze groep maatregelen.

NHG grens energiebesparende maatregelen

Woningen tot een bepaalde aankoopwaarde kunnen gefinancierd worden met een voordeligere NHG-Hypotheek. Dit beperkt de financiële risico’s van een koopwoning. De gemiddelde woningwaarde bepaalt de waarde tot waaraan een woning voor de financiering in aanmerking kan komen. De NHG-grens in 2021 is 325.000 euro. Worden er energiebesparende maatregelen meegefinancierd? Dan bestaat ook hier de mogelijkheid zes procent bovenop de woningwaarde te lenen. Bij verduurzaming gaat het dit jaar dus om 344.500 euro.

Bouwdepot en energiebesparende maatregelen

Bij veel hypotheekverstrekkers staat extra geld dat je kunt lenen voor energiebesparende maatregelen op een aparte rekening. De rekening van een bouwdepot (bij NHG heet dit het Energiebespaarbudget) is geblokkeerd, en kun je alleen gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Zo kun je bijvoorbeeld facturen van materialen of arbeid indienen, of facturen declareren die je zelf hebt voorgeschoten.

Reacties