Foto: 2022/Hypotheek-ja-nee.jpg

Is hypotheek oversluiten nog gunstig met de stijgende rentes?

Hoewel de rentes de afgelopen tijd flink gestegen zijn, is het zeker nog interessant om je hypotheek over te sluiten.

03 Augustus 2022

De hypotheekrentes zijn namelijk nog altijd heel laag, dus daar kun je nog steeds je voordeel uithalen. Zeker als je jouw hypotheek al een tijd geleden hebt afgesloten. 

Daarnaast kun je nu ook profiteren van een lagere boeterente. Heb je al eerder gekeken naar het oversluiten van je hypotheek, maar hield de torenhoge boeterente je tegen? Grote kans dat je nu voordeliger uit bent. 

Bij Excellent Finance vinden we het belangrijk dat jouw hypotheek je financiële rust en vrijheid geeft. Jij wilt genieten van je droomhuis en je geen zorgen maken over het betalen van je hypotheek. Gun jij jezelf meer financiële vrijheid? Betaal dan niet langer te hoge hypotheeklasten.

Hypotheek oversluiten gunstig voor jou?

Bij het oversluiten van een hypotheek komt heel wat kijken. Oversluiten is niet voor iedereen een goed idee. Je krijgt te maken met oversluitkosten. Die kunnen hoog oplopen, waardoor oversluiten je niets oplevert. Deze kosten bestaan bijvoorbeeld uit de boeterente en kosten voor advies, taxatie en de notaris. 

Van al deze kosten is de boeterente vaak de grootste kostenpost. Dit is het bedrag dat je huidige hypotheekverstrekker rekent, omdat ze inkomsten mislopen van de rente, doordat jij de hypotheek vroegtijdig afkoopt. De boeterente is van toepassing als de rentevast periode nog doorloopt en de hypotheekrente die je betaalt hoger is dan de hypotheekrente die nu geldt in de markt.   

Oversluiten gunstiger door stijgende rente

Het klinkt misschien raar, maar door de stijgende rentes wordt oversluiten voor bepaalde woningeigenaren juist gunstiger. De berekening van de boeterente is onder andere afhankelijk van de rente die je nu betaalt voor je hypotheek en de huidige rente die de hypotheekverstrekker op dit moment zou vragen. Hierbij wordt ook gekeken naar de resterende looptijd, de hypotheekvorm en het percentage dat je boetevrij mag aflossen per jaar. De stijgende rente zorgt ervoor dat het verschil tussen jouw rente en de huidige rente kleiner wordt, waardoor de boeterente flink omlaag kan gaan.

Hoe lager de boeterente voor jou uitvalt, hoe aantrekkelijker het is om je hypotheek over te sluiten. Of het oversluiten van je hypotheek voor jou nu gunstiger is geworden met de stijgende rente, hangt van allerlei factoren af. Het is een stap die je niet zomaar even neemt. Overhaaste beslissingen kunnen een dure verrassing betekenen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

De hypotheekadviseurs van Excellent Finance berekenen graag of je hypotheek oversluiten voor jou gunstig is.

Hypotheekadvies helpt je de beste keus te maken

Het oversluiten van de hypotheek kan in veel gevallen lagere maandlasten opleveren, maar niet altijd. Het zou natuurlijk zonde zijn als je vol enthousiasme je hypotheek oversluit en er daarna pas achter komt dat dit op de lange termijn een dure keus was. Je zit voor jaren vast aan zo’n hypotheek. Dan moet hij wel bij je passen, dus ook die kleine lettertjes. 

De hypotheekadviseurs van Excellent Finance zoeken net zo lang tot ze de beste hypotheek voor jou gevonden hebben. Je zit niet vast aan een beperkt aanbod, maar krijgt volledig onafhankelijk advies, afgestemd op je persoonlijke situatie. Met 25 jaar ervaring is Excellent Finance door RiFD verkozen tot beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland. En dat zie je terug in het advies. Een hypotheek is hier meer dan een lening voor je huis. Het gaat om jouw huis en jouw financiële rust, nu én in de toekomst. 

Ervaar zelf het onafhankelijk hypotheekadvies van Excellent Finance.

 

 

Reacties