Foto: BENG--duurzaam-bouwen-voor-een-betere-wereld

BENG: duurzaam bouwen voor een betere wereld

Zoals bekend komt er bij het bouwen van nieuwe huizen of andere gebouwen een heleboel kijken.

Guido van Loon

Wat te denken van de bizarre woningprijzen en de bijbehorende vergunningen? En dan ook nog te bedenken dat deze laatstgenoemde vergunningen nogal eens veranderen. Zo moeten alle vergunningsaanvragen sinds 1 januari 2021 voldoen aan de BENG-regels. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Een hele mond vol kunnen we wel zeggen. Daarom gaan wij jou in dit artikel alles uitleggen omtrent de BENG, in hoeverre dit rekening houdt met de duurzaamheid en andere dingen die hiermee te maken hebben. 

Duurzaamheid door BENG

Voor het bouwen van nieuwe woningen wordt steeds meer rekening gehouden met duurzaamheid. Een goede ontwikkeling, aangezien we allemaal weten dat het qua milieu hard achteruit gaat met de wereld. Daarom worden er met behulp van de nieuwe BENG-regels onder andere eisen gesteld aan de maximale energiebehoefte en het fossiele energieverbruik. Daarnaast zijn er ook bepaalde grenzen gesteld omtrent het opwekken van hernieuwbare energie. Zoals je begrijpt komt hier heel wat bij kijken. Zeker als we kijken naar de bijbehorende BENG berekening.

Duurzame warmte en zelf opgewekte elektriciteit

Als je nagaat hoeveel energie je verbruikt voor bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser, dan zal je aan het eind van de rit ongetwijfeld beseffen dat je een grootgebruiker bent. Dit wordt veelal gedaan middels energie die niet bepaald goed is voor het milieu. Daarom wordt er tegenwoordig meer en meer gepraat over hoe om te gaan met dit soort situaties.

Je hebt vast de term ‘Klimaatakkoord’ wel eens horen vallen. Onderdeel hiervan is het Energieakkoord. Uit dit laatstgenoemde initiatief zijn de erg interessante en tevens gewenste BENG-bouwregels voortgekomen. Het doel hiervan is dat nieuwe huizen worden opgewarmd door middel van duurzame warmte. Daarnaast is het de bedoeling dat er voornamelijk schone elektriciteit wordt gebruikt. Schone elektriciteit die idealiter zelf wordt opgewekt. Denk hierbij aan het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen

De 3 gestelde BENG-eisen

Voor het ontstaan van de BENG-regels is er jarenlang gehandeld volgens de EPC. Dit staat voor energieprestatie coëfficiënt. Inmiddels is er dus overgestapt op een nieuwe bepalingsmethode die luistert naar de naam NTA 8000. Aan de hand van deze bepalingsmethode is het zaak dat het Energielabel gehaald wordt. Uiteindelijk is de energieprestatie bij BENG gebaseerd op 3 los van elkaar staande eisen. 

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.

  2. Het maximale fossiele energiegebruik per m2 gebruiksoppervlak per jaar.

  3. Het minimale aandeel in hernieuwbare energie, berekend in procenten.

Wat heb ik nodig voor een BENG-berekening?

Als het goed is weet je inmiddels wat BENG precies inhoudt en op welke gebieden eisen zijn gesteld voor nieuwe woningen. Toegegeven, het is lastige materie en we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat heb je nu precies nodig voor zo’n BENG-berekening? Met zo’n BENG-berekening moet je namelijk aan de gemeente laten zien of de nieuwe woning wel of niet voldoet aan de bovengenoemde eisen. 

Hulp van een adviseur

Belangrijk om te weten is dat de vergunning te allen tijde wordt afgekeurd, als blijkt dat de  BENG-berekening niet kloppend is. Dit betekent dat bij welke vergunningsaanvraag je ook doet, er altijd een nieuwe kloppende berekening moet zijn. Gelukkig hoef je deze BENG-berekening niet helemaal zelf te doen. Hiervoor kun je gebruik maken van een gespecialiseerde en gecertificeerde adviseur. Eentje die uiteraard in dienst is van een gecertificeerd bureau. De certificatie waarvan gebruikt wordt gemaakt, zorgt ervoor dat de kwaliteit hoe dan ook wordt gewaarborgd. 

Natuurlijk hebben deze adviseurs ook het een en ander van jou nodig. Het is belangrijk dat er een duidelijk overzicht wordt overgedragen waarin de situatietekening, plattegronden, gevelaanzichten en alle details worden weergegeven. Tot slot wordt ook het installatieconcept overgedragen. 

Op naar een duurzame wereld

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je begrijpt wat de BENG-regels precies inhouden. Ook gaan we er vanuit dat je precies weet wat je hier zelf aan kunt doen in het geval van het bouwen van een nieuw huis. Ondanks alle regeltjes staat vast dat jouw huis hoe dan ook bijdraagt aan een beter milieu. Qua duurzaamheid wordt er door middel van initiatieven als het BENG in ieder geval steeds meer rekening gehouden met onze prachtige wereld. En laten we dat a.u.b. zo houden. 

Reacties