Foto: 2022/dit-bespaar-je-met-zonnepanelen.jpg

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Benieuwd wat je met zonnepanelen bespaart? Zonnepanelen plaatsen kan je veel geld per jaar schelen.

Guido van Loon 25 Juni 2022

En dat terwijl je ondertussen een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van diverse punten. Hoeveel zonnepanelen opbrengen is namelijk afhankelijk van hoeveel panelen je plaatst. Ook het vermogen van deze panelen, de kwaliteit, hoeveel schaduw er aanwezig is en de hellingshoek van je dak spelen hierin mee. 

Heb je een groter huishouden? Dan verbruik je doorgaans meer energie dan kleinere huishoudens. Dit bepaalt ook hoeveel je bespaart. Middels de salderingsregeling is mogelijk niet gebruikte stroom in te leveren en dit te laten verrekenen, waardoor je een vergoeding terugkrijgt. Als huishouden kun je meer dan 700 euro per jaar aan energiekosten besparen, hetzij dit per huishouden weer verschillend is. In dit artikel vertellen wij je hoe je erachter kunt komen wat je bespaart met zonnepanelen. Lees snel verder voor meer informatie.

Opbrengst en terugverdienen

De stroom die je opwekt uit zonnepanelen wordt in kWh uitgedrukt, ofwel kilowattuur. Dit is afhankelijk van hoeveel wattpiek het paneel heeft en hoeveel zonnepanelen je hebt. Des te hoger het aantal Wp, des te hoger je jaaropbrengst zal zijn. Je betaalt wel veel meer voor zonnepanelen met een groter vermogen, maar deze investering kan vrij snel terugverdiend worden. En als je meer stroom hebt dan je zelf gebruikt, kun je dit teruggeven aan het stroomnet en krijg je een vergoeding.

Wat kun je per jaar besparen?

Om erachter te komen wat je op jaarbasis bespaart, kun je een eenvoudige berekening maken door te kijken naar het vermogen van je zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen onder optimale omstandigheden 400 Wp bereiken. Hierbij moeten de omstandigheden wel gunstig zijn, zoals een juiste hellingshoek van het dak. Het aantal Wp vermenigvuldig je met 0,85 kilowattuur. Zo kun je de opbrengst van een zonnepaneel per jaar berekenen. 

Doorgaans wordt er in Nederlandse huishoudens 3.500 kWh aan stroom verbruikt. Zonnepanelen kunnen voor 87% aan de benodigde stroom voldoen. Vergelijk je de opgewekte stroom met de normale stroomkosten die je hebt, dan kun je na de terugverdientijd exact berekenen wat je bespaart. Zonnepanelen terugverdienen duurt doorgaans 7 jaar. Na deze tijd bespaar je veel geld op jaarbasis.

Besparen op je energierekening

Zonnepanelen aanschaffen is iets waar je bewust voor kiest. Je wilt bijdragen aan een beter milieu, maar zelf ook geld besparen. Energie van de zon is onuitputtelijk, gratis en ook nog eens goede energie. Door zelf je energie op te wekken, bespaar je op maandbasis veel energiekosten. Dit hangt zoals eerder gezegd ook af van de grootte van je huishouden en hoeveel zonnepanelen je plaatst. Heeft je woning een groter oppervlak en heb je een groot gezin, dan heb je zonnepanelen met meer vermogen nodig. Door te kiezen voor het beste vermogen voor jouw gezinssamenstelling en woning, kun je pas echt flink besparen.

Kies jij er ook voor om flink geld te besparen met zonnepanelen? Er zijn diverse professionele zonnepanelen installateurs die een zonnepanelen offerte voor je kunnen opstellen. Top: kijk bij meerdere installateurs wat de kosten zijn en verschillende voorwaarden, zodat je goed tot een keuze over kunt gaan. 

Reacties