Foto: Besparen-met-zonnepanelen-het-blijft-mogelijk

Besparen met zonnepanelen: het blijft mogelijk

Het is al decennialang bekend dat we niet op dezelfde manier kunnen blijven omgaan met ons energieverbruik.

Guido van Loon

Er is daarom veel aandacht geweest voor enerzijds energiebesparing, en anderzijds manieren om zelf energie op te wekken. Vorig jaar waren er al anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen. Haast alle nieuwbouwwoningen zijn hier tegenwoordig van voorzien. Maar ook eigenaren van bestaande woningen kunnen er flink door besparen op hun energielasten. Zelfs als mogelijk vanaf 2024 de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Stijgende prijzen, maar ook afbouw van de salderingsregeling

De energieprijzen lagen al jarenlang ongeveer rond hetzelfde niveau. Afgelopen jaar kwam daar opeens verandering in. De stijgende vraag vanwege de economische opleving na de coronacrisis stuwden de prijzen in hoog tempo flink omhoog. Recenter heeft ook nog eens de onzekerheid naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne bijgedragen aan een verdere stijging. Investeren in eigen energieopwekking is daardoor extra interessant geworden. Zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Besparen met zonnepanelen is ook dan nog steeds mogelijk.

Minder saldering, wel terugleververgoeding

Zonnepanelen op het dak zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een gedeelte van deze elektriciteit gebruikt je direct thuis. Bijvoorbeeld om je elektrische auto mee op te laden. Of de wasmachine mee te laten draaien. Op zonnige dagen is er echter vaak sprake van een overschot. Deze stroom lever je terug aan het energienet. Je energieleverancier is wettelijk verplicht de teruggeleverde stroom te verrekenen met de afgenomen stroom. Dit noem je ook wel salderen.

Een aantal jaar geleden heeft de overheid besloten deze regeling af te gaan bouwen vanaf 2023. Onlangs werd bekend dat ze deze niet deadline niet halen. Het waarschijnlijke uitstel van de afbouw van de salderingsregeling geeft woningeigenaren nog langer de tijd maximaal te profiteren. Ieder jaar mag er nog maar een kleiner gedeelte van de opgewekte stroom en de afgenomen stroom tegen elkaar weggestreept worden. Of je de stroom die je niet gebruikt en teruglevert, dan gewoon ‘kwijt’ bent? Nee, dat is niet het geval. Je zal van je energieleverancier een bepaalde terugleververgoeding per kWh krijgen. Besparen met zonnepanelen is dus nog steeds mogelijk, je krijgt immers korting op je eindafrekening.

Deze voordelen bieden zonnepanelen ook

De terugleververgoeding levert minder profijt op, doordat je wel over alle afgenomen stroom belasting moet betalen. Waar momenteel het gemiddeld nog een jaar of zeven duurt voordat je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend, zal dat in de toekomst iets langer duren. Toch heb je er vanwege de gemiddelde levensduur van panelen van 25 jaar nog steeds veel voordeel van.

Daarnaast bieden zonnepanelen nog andere voordelen. Zo verdien je eigenlijk de investering ook al deels terug omdat je woning waarschijnlijk een hoger energielabel krijgt. En dat zorgt vaak voor een snellere verkoop en hogere verkoopprijs. En zou je uiteindelijk niet voor zonnepanelen kiezen vanwege de financiële voordelen, dan speelt toch zeker het klimaataspect een rol. Wist je namelijk dat je met tien zonnepanelen al gauw een CO2-reductie van 1500 kilo per jaar realiseert?

Interesse in zonnepanelen, maar geen idee over hoeveel je er nodig hebt? Lees dan het artikel ‘Zo weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt’.

Reacties