Tips voor een mooie kerstboom en hoe je hem buiten plant

Met deze stappen kies je de beste kerstboom, hou je hem gezond en mooi genoeg voor een plekje in je voor- of achtertuin.

Sandra van Koningshoven 07 December 2020

Een kerstboom is romantisch, toch?

De meeste mensen kopen een kerstboom voor ‘even’: de boom heeft gedurende een week of drie een mooi plekje in huis en daarna wordt hij aan de straat gezet. Of hij wordt op de brandstapel gegooid onder het mom van een gezellige kerstboomverbranding. Voor veel kleintjes een spektakel om te zien en voor stelletjes een romantisch uitje bij een mooi groot vuur. Maar is dat eigenlijk allemaal wel zo gezellig en romantisch?

kerst-kerstboom-verzorgen-planten-tuin-met-kluit-wortels-christmas-tree-in-a-pot

Dat valt dus best tegen. Ook kerstbomen zijn een massaproduct geworden. Omdat we een paar weken willen genieten van een zo-goedkoop-mogelijke kerstboom, worden ze op grote schaal gekweekt. Ze mogen eventjes groeien, maar worden daarna hardhandig uit de grond getrokken.

Wees lief voor je kerstboom

En daardoor houden kerstbomen maar weinig van hun wortels over en hebben ze na een week of twee hun beste tijd gehad. Zonde, want het kan makkelijk anders. Een kerstboom die voorzichtig wordt afgestoken en met beleid wordt uitgegraven, blijft veel langer mooi en kan later in de tuin geplant worden.

kerst-kerstboom-verzorgen-planten-tuin-met-kluit-wortels-christmas-tree-in-a-pot

Laat je kerstboom binnen en buiten schitteren!

Ben je bereid om een paar euro meer te betalen? Doe dat dan vooral! Want dan draag je bij aan een duurzamere wereld, heb je tijdens kerst een gezellig versierde kerstboom in huis en kan je boom daarna ook nog even ‘shinen’ in je tuin.

Hier moet je op letten als je een goede kerstboom wil kopen

 • Kies altijd voor een boom met een flinke kluit.
 • Koop een soort waarvan de naalden niet uitvallen, zoals een Fijnspar, Blauwspar, Servische spar, Koreaanse zilverspar, Nordmann, Concolor, Conica, Fraser of Nobilis. Deze jongens zijn tot ruim na de kerst nog prachtig groen.
 • Bedenk altijd: hoe kleiner de boom, hoe groter de kans dat hij het goed doet in je tuin.
 • Kies nooit voor een boom met bruine naalden en die lang in de zon heeft gestaan. 

kerst-kerstboom-verzorgen-planten-tuin-met-kluit-wortels-christmas-tree-in-a-pot

Zo kun je een kerstboom met kluit het best verzorgen

 • Zet de boom nooit meteen in een warme huiskamer en laat hem minstens een dagje wennen aan een warmere temperatuur. Dat doe je het best in bijvoorbeeld een garage, schuur of in de berging.
 • Plant de boom het liefst in een grote pot en vul die verder met potgrond of tuinaarde. Wel even flink aandrukken, want anders valt de boom om.
 • Zorg ervoor dat de pot gaatjes heeft in de onderkant, zodat het teveel aan water afgevoerd wordt. Een opvangbak of waterschaal onder de pot is dus heel handig.
 • Geef de kerstboom meteen een flinke scheut water, het liefst een paar liter.
 • Hou de kluit altijd vochtig en geef hem dus ook tussendoor steeds wat water. Maar let op, zorg ervoor dat het niet te nat wordt. NB: als je tussendoor een keertje wat plantenvoeding geeft, blijft je boom in uitstekende conditie.
 • Zet een kerstboom nooit dichtbij een open haard, radiator, zonlicht of gloeilamp, want daardoor droogt de kerstboom sneller uit en vallen de naalden uit. En van tocht houdt ‘ie ook niet.

kerst-kerstboom-verzorgen-planten-tuin-met-kluit-wortels-christmas-tree-in-a-pot

Zo kun je de kerstboom in de tuin planten

 • Laat de boom niet langer dan twee weken binnen staan.
 • Zit er nog een net om de kluit? Dan mag je die eraf halen voordat je hem plant.
 • Ook aan de buitentemperaturen moet de boom weer even wennen. Laat hem daarom weer een paar dagen acclimatiseren in de schuur, garage of berging voordat ‘ie naar buiten gaat.
 • Sommige kerstbomen groeien buiten flink door. Dus denk goed na over de plek waar je hem wil neerzetten.
 • Heb je een goede plek gevonden? Maak dan een ruim gat in de grond, vul die met tuinaarde van goede (biologische) kwaliteit en geef hem weer flink water. En voor de rest wordt door Moeder Natuur gezorgd.

Zo zie je maar: ook met kerst kun je jouw steentje bijdragen aan een mooiere aarde en een nog veel mooiere feestdagen!

Reacties