De verzorging van de Calathea

Ben jij benieuwd hoe je de Calathea het beste kunt verzorgen? Zo verzorg je hem.

Guido van Loon 23 November 2021

Calathea’s kun je in diverse soorten kopen. Deze planten hebben elk een unieke en prachtige uitstraling, waardoor ze zeker niet in jouw woning mogen ontbreken. De Calathea vraagt echter wel de nodige verzorging. Wat is er belangrijk bij de verzorging van de Calathea? In dit artikel vertellen we je hoe je jouw Calathea optimale verzorging kunt geven. Lees snel verder voor meer informatie.

Het bewateren van de Calathea

Een Calathea drinkt vrij veel water. In de lente en zomer zal deze plant meer drinken dan in de winter. Dit komt doordat de plant volop groeit en de temperatuur hoger is. Daarom is het van belang om je Calathea in de lente en zomer meer water te geven dan in de herfst en winter. Het is belangrijk om de grond van de Calathea in de lente en zomer licht vochtig te houden. Laat telkens als je de plant water geeft de bovenste laag ietwat opdrogen voordat je de plant weer water geeft. De Calathea kun je in de lente of zomer het beste 1 a 2 keer per week bewateren. Let wel goed op de plant en bekijk of de ondergrond snel droog wordt of juist lang nat blijft. In de herfst en winter volstaat 1 keer per week water geven. Blijf ook in deze seizoenen goed op de aarde van de plant letten.

De standplaats van de Calathea

De Calathea komt van oorsprong uit de jungle, waar hij beschermd werd tegen de felle zon door de diverse grote bomen. Het beste kun je hem bij jou thuis dan ook uit de felle middagzon houden. Deze plant staat het beste in de (half)schaduw. Bij voorkeur zet je de Calathea neer bij een raam op het noorden. Hier zal hij het beste staan. Zet de plant nooit, maar dan ook nooit in de volle zon, omdat dit de bladeren van de plant kan beschadigen.

Behoefte aan luchtvochtigheid

De Calathea heeft baat bij een warme en vochtige lucht. Dezelfde lucht als in de jungle te vinden is. Als in de winter de verwarming aan gaat, kan dit problemen opleveren voor de Calathea. De droge lucht kan er namelijk voor zorgen dat er bruine randen op de bladeren ontstaan of de bladeren gaan krullen. Het beste kun je de Calathea eenmaal benevelen met je plantenspuit en de luchtvochtigheid omhoog brengen met schaaltjes water op de verwarming. Ga aan de slag met onze tips en geef jouw Calathea de beste verzorging.

Reacties