Van houten kerstboom tot grote kerststerren

De decembermaand is dé tijd van het jaar om het extra gezellig te maken in huis. Zó zorg je voor ultiem veel sfeer in huis met kerst.

Guido van Loon 05 November 2021

Pak uit met sfeervolle aankleding, om voor een ultiem gevoel van warmte in de woning te zorgen. Kerstversieringen zijn er in veel soorten en maten te vinden! Dat maakt het ook zo leuk om met de decoratiestukken aan de slag te gaan: er is voor ieder wat wils. Ben je benieuwd hoe je je woning zo sfeervol mogelijk kunt aankleden in de feestmaand? Lees dan verder voor onze tips.

Extra opvallende kerstboom: de houten kerstboom

Veel mensen zijn het er wel over eens: het belangrijkste decoratiestuk voor de feestdagen, is de kerstboom! De boom is niet meer weg te denken uit de woonkamer. Dit kan er mogelijk wel voor zorgen dat je wat uitgekeken bent geraakt op de boom. Ieder jaar ziet de kerstboom er immers weer ongeveer hetzelfde uit: met echte of neppe dennennaalden. Ben je op zoek naar wat meer variatie? We raden je aan om te gaan voor een alternatieve boom! Denk aan een sfeervolle houten kerstboom, die absoluut opvalt in de woonkamer. Zo’n boom brengt namelijk een heleboel gezelligheid en een uitgesproken karakter met zich mee – precies waar je naar op zoek bent. Hout vormt altijd een knusse toevoeging aan het interieur: reden dus om hiervoor te kiezen.

Houten kerstbomen zijn er in meerdere looks te vinden. Een stoere keuze is een boom van houten latjes, die op zo’n manier zijn samengevoegd dat ze een kerstboom vormen. Een sierlijk exemplaar is een spiraalvormige houten kerstboom, die je niet alleen kunt neerzetten, maar tevens kunt ophangen. Ga na wat jij het mooist vindt! Eén ding is zeker: een kwalitatieve houten kerstboom gaat lang mee, zodat je ‘m na het kerstfeest eenvoudig kunt opbergen en er volgend jaar weer van kunt genieten. Dat is natuurlijk toch wel een groot voordeel.

Kerstsfeer in huis met de juiste materiaalsoorten

De materiaalsoorten die je in huis haalt met kerst zijn allesbepalend voor de sfeer! Pas op met materialen die al gauw kil kunnen overkomen, zoals bij plastic decoratie het geval kan zijn. Kies liever voor warme materiaalsoorten, die sfeer uitstralen! Hout is hier dus een perfect voorbeeld van, zoals we hierboven al benoemden. Naast de houten kerstboom kun je daarom ook hout terug laten komen in de kerstkrans, met kerstfiguurtjes of in accessoires voor op de eettafel.

Andere passende materiaalsoorten? Ga op zoek naar fluffy of wollen kerstdecoraties. Zachte kerstsokken bijvoorbeeld, of een plaid in een kerstthema om onder te kruipen op de bank. Ook mooi karton, papier of vilt zorgt voor sfeer in het interieur. Denk aan een grote kerstster van robuust papier! Natuurlijke materiaalsoorten komen hier dus duidelijk in terug: hier kun je op letten in je keuze voor kerstversieringen.

Veel kerstverlichting in huis

Ook lampjes brengen sfeer tijdens de donkere dagen van het jaar! Zorg dan ook dat er veel verlichting in je woning te vinden is in december. In de kerstboom kiezen we meestal altijd wel voor een lichtsnoer – dat moet je ook zeker doen. Maar er zijn nog veel meer plekken in huis waar je lampjes kunt laten branden!

Hang ook een lichtslinger op aan de wand, bij de eettafel of de bank bijvoorbeeld. Of laat zo’n snoer over een kast of de eettafel lopen. In de vensterbank, nog zo’n leuke plek. Of bevestig een lichtsnoer aan de binnenzijde van het raam, in de hoeken. Dat zorgt voor een leuk uitzicht! Naast de geliefde slinger met lampjes kun je ook veel kaarsen aansteken in huis: van dinerkaarsen tot waxinelichtjes.

Cadeaus spelen een hoofdrol

Iedereen wordt blij van cadeautjes! Laat ze dan ook een centrale rol spelen in de kerstdecoratie. Ga het liefst al vroeg op pad om de kerstcadeaus in te slaan, en pak ze vervolgens mooi in met feestelijk inpakpapier. Ook extra decoratie is passend: denk aan een mooi lint of stuk touw, waar je een dennentakje onder vastbindt. De cadeaus geef je vervolgens een plekje onder de kerstboom, zodat iedereen in het gezin er alvast naar uit kan kijken om het kerstfeest te vieren. Zo’n aanblik van een kerstboom met daaronder de cadeaus ademt sfeer!

Uitgebreid kerstdiner inclusief aankleding

Het kerstdiner is toch wel hét hoogtepunt tijdens de feestdagen. Haal dan ook alles uit de kast om voor een sfeervol kerstdiner te zorgen. De aankleding op tafel telt absoluut mee. Zet je fraaiste serviesgoed en bestek op tafel, evenals je netste glazen. Zorg voor kerstdecoratiestukken op de tafel: een tafelkleed in een kerstthema, servetten met rendieren erop, dennentakken en kerstfiguurtjes. Er moet natuurlijk nog wel genoeg ruimte vrij zijn om het diner op tafel te plaatsen, maar het geheel mag best vol staan. Dat oogt zo gezellig!

Vergeet ook op tafel de verlichting niet. Of misschien zelfs boven de tafel! Heb je een zwevende hanglamp boven de tafel? Wikkel hier dan een lichtsnoer omheen – dat oogt enorm knus. Maar je kunt ook een lichtsnoer over het midden van de kersttafel laten lopen. Nog een laatste idee: zet kaarsen op de tafel neer. Al is het natuurlijk wel zaak om goed op te passen als er ook kinderen meedoen met het diner! Nepkaarsen zijn tevens een uitkomst, om op een veilige manier voor sfeer te zorgen.

Reacties