Profielfoto van Nedis
Nedis
De Tweeling 28, 5215MC 's-Hertogenbosch
maandag
Gesloten
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
Gesloten
donderdag
Gesloten
vrijdag
Gesloten
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Hoe kies je de juiste verlichting?

Door slim te werken met slimme producten van Nedis krijg jij de perfect licht in elke ruimte.

Juiste verlichting

De keuze van de juiste verlichting is niet alleen ontzettend belangrijk voor de sfeer, maar ook voor de functionaliteit. Tegenwoordig is er zo veel mogelijk dat het moeilijk is om een keuze te maken. In dit artikel geven we een aantal tips voor het vervangen van lampen in bepaalde ruimtes en de punten waar je op moet letten. En leggen we uit hoe een lichtplan je kan helpen om de behoefte aan verlichting inzichtelijk te krijgen.

Starten met een lichtplan

Om te bepalen wat de juiste verlichting is, is het verstandig om eerst een inschatting te maken van wat je nodig hebt en waar je het voor wilt gebruiken. Het maken van een lichtplan voor een woning of ruimte begint met het tekenen van een plattegrond. Geef op deze plattegrond goed aan waar je meubels staan en wat je op een bepaalde plek wilt kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan koken, lezen, televisie kijken, werken, maar ook aan objecten die je extra mooi wilt uitlichten zoals kunst.

Hoeveelheid licht bepalen

Als je inzichtelijk hebt gemaakt wat het uitgangspunt is voor je lichtplan, kan je beginnen met het maken van cirkels die aangeven waar het licht op moet schijnen. Aan de hand hiervan is het makkelijker om te bepalen wat het bereik van je lampen moet zijn of dat er meerdere lichtpunten nodig zijn om een bepaald gebied te verlichten. Het bereik van je lampen wordt onder andere bepaald door het aantal lumen en daarbij geldt hoe meer lumen, hoe feller de verlichting is. Over het algemeen heeft een fellere verlichting een groter bereik.

Kleurtemperatuur voor verschillende sferen

Een andere eenheid die van belang is bij de keuze van je verlichting is Kelvin. Met het aantal Kelvin wordt de lichtkleur van de lamp aangegeven, wat ervoor zorgt dat de verlichting een warme of een koude sfeer geeft. Een gemiddelde lamp is ongeveer 2700 Kelvin. Is het aantal Kelvin hoger, dan wordt het licht wat blauwer en koeler. Blauw licht is vergelijkbaar met daglicht en heeft een activerend en stimulerend effect. Bij een lagere Kelvin waarde is het licht geler en warmer van kleur, dit brengt over het algemeen meer sfeer en ontspanning teweeg.

Verlichting bij elke activiteit

Televisie kijken ? Tijdens het televisie kijken wil je niet verblind worden door de verlichting, maar is te zwakke verlichting ook niet fijn voor de ogen. Een indirect licht dat de ruimte naast en achter de tv zacht verlicht, werkt hierbij het fijnste

Kantoorwerkzaamheden ? Voor een optimale concentratie is een verlichting die richting daglicht temperatuur gaat het beste. Zorg daarnaast dat je werkgebied goed verlicht is en er zo weinig mogelijk schaduwen ontstaan. Nedis heeft verschillende dimbare bureaulampen met wit licht die in temperatuur aan te passen zijn en bovendien gelijk je telefoon op kunnen laden.

Lezen ? Voor lezen gelden in principe dezelfde eisen als voor kantoorwerkzaamheden, al kan het bij lezen ter ontspanning fijn zijn om het licht iets te dimmen of warmer in te stellen.

Koken ? Koken is het fijnste bij wat blauwer licht, wat de producten waarmee je kookt beter naar voren brengt(?).

 Eten ? Hoewel een maaltijd er veel smakelijker uitziet bij iets blauwer licht, vinden we het vaak toch fijn om te dineren bij wat warmer en zachter licht.

Effect van licht op ruimtes

Niet alleen de functie van de ruimte bepaalt de juiste verlichting, maar ook de kleur van de wanden en het oppervlak van de kamer. Heb je bijvoorbeeld een donkere muur? Dan absorbeert deze een groot deel van het licht en heb je dus een fellere lamp nodig om de kamer goed te verlichten. Bij een kamer met witte muren is dit juist weer het tegenovergestelde en wordt het licht gereflecteerd waardoor de kamer lichter oogt. Bovendien creëer je daarmee optisch meer ruimte.Effect van licht op ruimtes

Dimbare verlichting

Het handige aan de systemen van tegenwoordig zijn de multifunctionele eigenschappen. Zo zijn vele lampen dimbaar in lichtsterkte en aan te passen in kleurtemperatuur. Niet alleen handig als je een ruimte multifunctioneel wilt gebruiken, maar ook als je het moeilijk vindt om te bepalen wat je nu precies wilt.

LED-verlichting

LED-verlichting is tegenwoordig meer regel dan uitzondering en wordt steeds vaker binnenshuis en buitenshuis gebruikt. LED-lampen zijn namelijk veel energiezuiniger en gaan gemiddeld tien keer zo lang mee in vergelijking tot een normale lamp. Daarnaast leveren ze meer lumen, dus een feller licht. Ze mogen dan wel iets duurder zijn, maar dat is zo weer terugverdiend. Bovendien is dit type lamp nu ook verkrijgbaar in dimbare varianten met een passend design binnen je interieur.

 

Lampen uitzoeken

Geef bij elk type verlichting ook aan of het gaat om basisverlichting die vanuit het plafond komt of om een losse lamp om je lichtplan verder te perfectioneren. Nu kan het leukste onderdeel beginnen en dat betekent het uitzoeken van de lampen. Met het eisenlijstje dat je hierboven hebt opgesteld is het nu een kwestie van uitzoeken wat bij jouw wensen en interieur past. Nedis heeft hierbij een ruim assortiment met verlichting en bied daarmee naast traditionele verlichting een slimme oplossing aan die gemakkelijk te installeren en te gebruiken is in elke ruimte en situatie. Bekijk het assortment hier.