Stijlvolle raamdecoratie en eenvoudig energie besparen

Raamdecoratie is stijlvol maar wist je dat het ook helpt om energie te besparen? Lees in dit blog alles over isolerende raambekleding.

Hoge energiekosten zijn vandaag de dag een probleem waar iedereen mee kampt. Woningen met veel raampartijen zijn populair voor mooie lichtinval, maar via de ramen verlies je veel warmte. Energiebesparende raambekleding wordt dan ook steeds meer gewaardeerd. Een oplossing voor het milieu en voor je portemonnee.

 

Duette® shades voor energiebesparing

Duette®, raambekleding met isolerende eigenschap

Een Duette® bestaat uit twee geplisseerde stoffen die samen een honingraatstructuur vormen. De lucht wordt hierin opgenomen, waardoor de raamdecoratie een sterk isolerend effect heeft. Om dit te versterken heeft Zonnelux diverse Duette® voorzien van een speciale aluminium coating. Je kan hierdoor veel kosten besparen op jaarbasis door te kiezen voor isolerende gordijnen.

"Met isolerende gordijnen kan de thermostaat een graadje lager, wat op jaarbasis 6% verwarmingskosten kan schelen."

 

Hou de warmte binnen met vouwgordijnen

Gordijnstof wordt warmer dan glas, daardoor voelt het binnen behaaglijker zodra de vouwgordijnen zijn gesloten. In de winter blijft de warmte binnen en de kou buiten, in de zomer is dit andersom. Het is belangrijk om de vouwgordijnen of overgordijnen niet voor de verwarming te hangen, er gaat dan veel warmte verloren.

Energie besparen met vouwgordijnen Vouwgordijnen op maat

Slim energie besparen met timers

Een andere manier om met je raambekleding energie te besparen is slimme raamdecoratie. Je kan deze handig op afstand bedienen via de app. Bijvoorbeeld zodra de zon fel gaat schijnen en je bent niet thuis, kan je de jaloezieën toch kantelen zodat het koel blijft binnen.

Een andere uitkomst is de automatische timer. Als je de raamdecoratie sluit voordat het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Stel de timer in op de tijd dat de zon ondergaat en je hebt hier geen omkijken meer na. Bespaar niet alleen gas, maar ook CO2 uitstoot.

Duette® op maat gemaakt Duette® gordijnen met elektrische bediening

Sfeervolle shutters maar ook praktisch

Shutters brengen niet alleen warmte in het interieur, maar houden ook fysiek de warmte binnen. Zodra je de luiken sluit en de lamellen kantelt, kan er geen zonlicht binnenvallen en werken de shutters isolerend. Om dit te kunnen meten wordt er een isolatiewaarde bepaald, hoe lager de score hoe beter. Shutters scoren een waarde van 2.1 bij enkel glas.

Kortom, hoe bespaar je eenvoudig energie?

 • Doe ’s avonds en ’s nachts de gordijnen dicht
 • Hang raamdecoratie niet voor de verwarming
 • Maak een bewuste keuze zodra je raamdecoratie gaat kopen
 • Duette® levert de meeste energiebesparing op
 • Elektrische bediening op afstand helpt bij energiebesparing

Houten shutters op maat

Nog meer (kleine) stappen voor een zuinigere energierekening

 • Zet standaard de thermostaat 1°C lager
 • Laat overdag het natuurlijke daglicht de ruimte verlichten
 • Ontlucht de verwarming als deze lang niet gebruikt is
 • Gebruik radiatorfolie zodat de warmte niet door de muur verdwijnt
 • Douche wat korter of kies voor een thermostaatkraan
 • Informeer naar spouwmuurisolatie

Zonnelux heeft een ruim assortiment aan diverse raamdecoratie, stofkwaliteiten en kleuren. Voor iedere voorkeur in je interieur is er een mogelijkheid. Vind een Zonnelux-specialist bij jou in de regio.