Foto: thuis-kantoor-tips

Hoe zorg je voor een gezond en productief kantoor aan huis?

Het aantal mensen dat vanuit huis werkt, lijkt met de dag toe te nemen. Flexwerken, freelancen en zelfs co-working gebeurt nu vanaf alle mogelijke plekken.

Guido van Loon

Een kantoor aan huis is ideaal wanneer je druk bent met het programmeren van applicaties, vertalingen gaat doen voor grote bedrijven of aan de slag gaat voor het maken van spellen voor een betrouwbaar online casino. Steeds meer mensen werken immers via het internet en dat is goed te merken. Maar het gaat verkeerd wanneer we kijken naar de kantoren thuis, want daar is vaak weinig aandacht aan besteed.

Hoe zorg je ervoor dat je een productieve en gezonde werkplek krijgt, zonder direct veel te moeten investeren? Wij hebben een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Zorg voor natuurlijk licht

Een donkere ruimte nodigt niet uit om te werken. En werk je met een scherm, dan is dit een bijzonder ongezonde situatie om in te werken. Zorg daarom altijd voor voldoende lichtinval. Het is beter om het licht uit te moeten sluiten door gordijnen dicht te doen, dan helemaal geen natuurlijk lichtinval te hebben. En een scherm zet je uiteraard altijd met de rug naar het licht toe. Zo kun je altijd op je scherm kijken – of er langsheen wanneer je naar buiten wilt kijken. En het grote voordeel van een raam is dat je ook af en toe kunt luchten op kantoor. Daar wordt het nóg gezonder van.

Geen doorloopplek uiteraard

Het lijkt aantrekkelijk om die halruimte te gebruiken. Of de ovenloop. Maar dát is een echte afrader. De doorloopplekken zijn de plekken waar veel mensen langs kunnen komen. Tijdens het spelen, het opruimen, maar ook gasten die even koffie komen drinken, kunnen storen of direct zien waar jij mee aan het werk bent. Niet prettig dus. Een kantoor aan huis heeft idealiter één deur en kan gewoon afgesloten worden, zodat je in alle rust aan het werk kunt.

Goed meubilair

Ja, je wilt in eerste instantie niet te veel geld uitgeven. En die tafel kan wel als bureau, net als die ene stoel die nog ergens in huis staat. Kost niets toch? Helaas wel. Wanneer je hier te lang op blijft werken, krijg je rug- en nekklachten. De productiviteit daalt, en de motivatie om te werken is ook nog eens ver te zoeken omdat je van tevoren alweer last krijgt van je gewrichten.

Een goed bureau met een kantoorstoel kost je de kop niet. En wanneer je denkt dat je dit nooit terug kunt verdienen met een gezondere en betere werkhouding, dan is het de vraag of je wel een kantoor aan huis moet maken.

Gescheiden houden – en dat is lastig

Het laatste punt in deze lijst is wellicht het meest lastige punt. Een kantoor aan huis betekent altijd dat je werk mee naar huis neemt. Dat is geen probleem, zolang je werk en privé gescheiden kunt houden. Goed, een kop koffie halen met een briefing in je hand is natuurlijk geen schande, maar overal mappen hebben liggen in de woonkamer, dat is een heel ander verhaal.
Probeer werk en privé gescheiden te houden, zeker wanneer je een kantoor aan huis hebt. Het is namelijk te makkelijk om dit niet te doen – en wanneer je hier eenmaal mee begint, neemt het werk je huis over en dat kan niet de bedoeling zijn.

Hoe belangrijk is dit nou eigenlijk echt?

Het belang van een gezond en productief kantoor kun je moeilijk overschatten. Een gezonde werkomgeving motiveert en daarnaast kun je het makkelijker volhouden tijdens lange dagen – die er zeer waarschijnlijk nog wel aankomen. Zorg jij ervoor dat de basis van je thuiskantoor helemaal in orde is, dan weet je zeker dat het een stuk eenvoudiger en beter wordt om gewoon vanuit huis te werken en zo de ochtend- én avondspits te ontlopen!

Reacties