Foto: 2022/Een-passend-thuiskantoor-voor-elke-activiteit.jpg

Een passend thuiskantoor voor elke activiteit

Eerst was er de coronapandemie die thuiswerken noodzakelijk maakte, nu zijn het de oplopende brandstofprijzen die vanuit huis werken aangenamer maken.

Guido van Loon 23 Maart 2022

Wat de reden ook is, het correct inrichten van een thuiskantoor is ongelofelijk belangrijk. In ons eerder artikel vond je alvast inspirerende ideeën en foto's, waarbij we ook aandacht hadden voor bijvoorbeeld een werkplek in de woonkamer. Hieronder hebben we dan weer over het inrichten van een eigen thuiskantoor, een plek waar je ongestoord kan werken en bijzonder productief kan wezen.

Ergonomisch inrichten van een thuiskantoor

In de eerste plaats zijn er natuurlijk heel wat spullen die je nodig hebt. Een bureau, een boekenkast en een bureaustoel zijn bijvoorbeeld onmisbaar, net als een vloerbeschermer als je harde vloeren hebt. Zonder een monitor, een computer, een printer, een toetsenbord, een muis en de benodigde kabels sta je natuurlijk ook nergens. Omdat je toch wel lang aan je bureau zal vertoeven, is het investeren in ergonomisch materiaal bovendien aan te raden.

Een verstelbare en ergonomische bureaustoel is onmisbaar, terwijl ook het bureau zelf in de hoogte verstelbaar moet zijn. In het ideale geval kan je eenvoudig switchen tussen zittend en staand werken. Het kiezen van de beste monitor voor thuiswerken is eveneens geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat je kiest voor een beeldscherm dat in de hoogte verstelbaar is. Er bestaan ook ergonomische toetsenborden en ergonomische muizen. Het gebruik van deze hulpmiddelen is een goed idee, maar het vergt wel wat aanpassingstijd om ze goed te leren gebruiken.

Verwarming en een stabiel internetnetwerk

Veel mensen richten hun thuiskantoor in waar ze nog een vrij plekje hebben. Een extra slaapkamer of een bijruimte krijgt dan een nieuw doel. Vaak gaat het om ruimtes waar er geen LAN-verbinding mogelijk is, waar de wifiverbinding niet altijd even stabiel is en waar er misschien zelfs geen verwarming is. Het was niet voor niets een ongebruikte bijruimte. Gelukkig kan je eenvoudig het een en ander doen om deze tekortkomingen op te lossen. Wat de verwarming betreft, is infraroodverwarming een makkelijke en goede oplossing. Je kan dergelijke warmtepanelen zelfs onzichtbaar onder je bureau monteren.

Om de wifiverbinding tot in de bijruimte te brengen, kan je onder meer een extender gebruiken. Toch geeft men steeds vaker de voorkeur aan zogeheten meshnetwerken, dat geeft ook Joël van RobotAssistent.nl aan. Dat komt omdat extenders wel het bereik vergroten, maar trager internet opleveren. Bij een meshnetwerk heb je dat probleem niet. Bovendien wordt er bij meshnetwerken automatisch overgeschakeld op de beste verbinding, waardoor het beter aansluit bij de mobiele behoeften van vandaag.

Daglicht in het thuiskantoor

Schenk ten slotte aandacht aan de verlichting in je thuiskantoor. Daglicht is de beste keuze. Hoe meer natuurlijk daglicht in de ruimte, hoe beter voor je humeur en des te meer energie je zal hebben. Let er wel op dat het daglicht langs de zijkant van je beeldscherm naar binnen komt en dus niet recht in je ogen schijnt of achter je zit. Als je kiest voor kunstmatige kantoorverlichting, kies je voor ledverlichting die het daglicht nabootst. Een lichtkleur van bijvoorbeeld 6000 K is een goed idee.

Reacties