Thuiswerken in je kantoor aan huis

Door de coronapandemie hebben we veel thuisgewerkt. Als je een eigen computer hebt of een laptop van de zaak, dan kun je eigenlijk altijd wel thuiswerken.

Guido van Loon 25 Februari 2022

Hoewel veel van ons het veel te druk en hectisch vonden om thuis te werken, zijn er ook velen die het juist heel fijn vonden om kantoor aan huis te hebben. Je bent wat vaker samen en je hebt meer oog voor de kinderen – en zij voor jou. Als zzp’er zal je eigenlijk altijd al vaker thuiswerken. Het werken vanuit huis is niet altijd voor iedereen weggelegd, maar als je vaker vanuit huis wil werken, dan is het goed om een ruimte in huis om te bouwen tot thuiskantoor.

Rustig werken voor de concentratie

Concentratie en focus zijn heel belangrijk als je thuis aan een rapport zit te schrijven of de kwartaalcijfers zit te analyseren. Het helpt dan niet dat je in dezelfde ruimte zit als de wasmachine of in de woonkamer – vooral als je niet alleen thuis bent. Zorg dus dat je een rustige plek kan inrichten tot je thuiskantoor. Het maakt niet echt uit waar in huis je dit doet. Het kan op zolder, in de kelder, souterrain, slaapkamer en zelfs in de woonkeuken. Maak goede afspraken met elkaar dat als je aan het werk bent, niet gestoord wil worden. Dat helpt enorm.

Richt je thuiskantoor in

Een loos hoekje in de slaapkamer of zolder kan een fijne plek zijn voor je kantoor aan huis. Hoef je er alleen te werken en komt er geen zakelijk bezoek over de vloer, dan heb je eigenlijk alleen een (klein) bureau, goede bureaustoel en natuurlijk je computer nodig. Goede wifi, stroomvoorziening en voldoende natuurlijk licht zijn zeer belangrijk. Met een kamerscherm zou je een afscheiding kunnen maken als dat nodig is, zodat je het thuiskantoor scheidt van de rest van de ruimte. Komt het kantoor aan huis in een ruimte die ook nog een andere functie heeft, zorg er dan voor dat de meubels van je kantoor aansluiten bij die in de kamer. Het hoeft natuurlijk niet exact dezelfde materialen te bevatten, zolang het qua kleuren maar bij elkaar past. Dan valt je kantoor op de momenten dat je niet werkt veel minder op. Je zal zeker niet meer dagelijks thuis aan het werk zijn. Zo een fijn werkplekje in huis kun je daarom net zo goed met elkaar delen. Bijvoorbeeld met de kinderen om er huiswerk te maken. Met goede afspraken geef je elkaar de ruimte om ongestoord te werken.

Kantoor aan huis, maar dan buiten

Heb je een tuin? Heb je er dan al eens aan gedacht om een tuinhuisje neer te zetten? Een tuinkantoor werkt heel inspirerend, omdat je wat meer natuur om je heen hebt (je tuin). Bovendien werk je wel thuis, maar ben je toch van alle afleidingen in huis verwijderd. Dat kan heel goed helpen bij de concentratie en focus die je wil hebben als je thuiswerkt. En een tuinhuis kan op andere momenten natuurlijk net zo fijn zijn, bijvoorbeeld om je tuinkussens droog en vochtvrij op te bergen. Er zijn veel verschillende tuinhuizen te koop, dus vast ook één die bij je wensen past. En als je voldoende ruimte hebt, kun je er zelfs zakelijk bezoek ontvangen. Is het tuinhuis van alle gemakken voorzien (onder meer een toilet en wellicht een pantry, zoals in een hotel) dan zou je deze zelfs als bedrijfspandje kunnen opgeven. Het is wel verstandig om daarvoor eerst de regels van de Belastingdienst hieromtrent te bestuderen. 

Thuiswerken: zorg voor goede meubels

We willen nogmaals benadrukken dat het wel belangrijk is om een goede bureaustoel en een bureau aan te schaffen om thuis te kunnen werken. Eetkamerstoelen zijn niet bedoeld om lange dagen achter je computer op te zitten. Dat geldt ook voor de eetkamertafel. Zij zijn heel fijn om aan te eten, spelletjes te doen en de krant te lezen, maar de hoogte en starheid van de stoel kan rugpijn in de hand werken. Gezond thuiswerken is namelijk ook erg belangrijk. Wil je niet een heel groot bureau? Er is variatie genoeg. Misschien wil je zitten en staan wel wat vaker afwisselen. Een zit-sta-bureau is dan heel goed. Bovendien kun je je laptop op de juiste ooghoogte plaatsen op een laptopstandaard en plaats je je toetsenbord in een fijne hoek, zodat je je schouders niet hoeft aan te spannen. In een goede meubelwinkel, gespecialiseerd in kantoormeubelen, vind je geheid iets wat past bij je woning en je werkhouding.

Reacties