Foto: Poolhouse-bij-zwembad-in-de-mist-Barasso-Barneveld

De voordelen van een tuinkantoor

Een kantoor in de tuin, de laatste tijd komt het veel vaker voor. Wat drijft die mensen om een eigen tuinkantoor in te richten?

Guido van Loon

En is een tuinkantoor misschien ook een optie voor bij jou thuis? In dit artikel kom je er alles over te weten! Eerst en vooral zullen we kijken naar wat een tuinkantoor precies is. Nadien zullen we het hebben over de voordelen ervan en tot slot kijken we nog even naar wat de mogelijkheden zijn. Op die manier zal je na het lezen een heel goed beeld hebben van wat een tuinkantoor precies inhoudt.

Wat is een tuinkantoor?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een tuinkantoor niets meer dan een kantoor in de tuin van je woning. Het is te zeggen, sommige tuinkantoren zijn wel degelijk meer dan dat. Onder het motto “if you can dream it, we can build it”, zijn specifieke bedrijven aan de slag gegaan om de mooiste tuinkantoren te ontwerpen, helemaal op maat en naar wens van de klant.

Een tuinkantoor is hip, want we werken met z’n allen massaal van thuis uit. Bovendien verwachten velen dat we dat in de toekomst ook zullen blijven doen. Sollicitanten zien dit tegenwoordig zelfs als een verworven recht. Biedt een bedrijf niet de mogelijkheid om van thuis uit te werken, dan is de kans zeer groot dat werknemers naar een andere firma zullen overstappen.

Een tuinkantoor kan aangesloten worden op een bestaand woonhuis, maar in de meeste gevallen is een tuinkantoor een aparte unit die los staat van het huis. Het valt een beetje te vergelijken met een luxe blokhut, dus met alle comfort die je wenst. Later in dit artikel zullen we nog even dieper ingaan op welke mogelijkheden je specifiek hebt bij het kiezen van een tuinkantoor. Laat ons eerst even kijken naar de voordelen van een kantoor in de tuin.

Waarom een tuinkantoor?

Een kantoor in de tuin heeft meer voordelen dan je in de eerste plaats zou denken. 

Ten eerste heeft een tuinkantoor vaak een positieve invloed op de kwaliteit van het door jou geleverde werk. Werken in de natuur zou er namelijk voor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Bovendien is een tuinkantoor vaak ook heel rijk aan natuurlijk licht. Dit zorgt er eveneens voor dat je veel meer energie hebt. Op die manier kan je geconcentreerder en vooral veel efficiënter werken. Zo krijg je dus meer gedaan op een dag en bovendien is het werk meestal ook beter gedaan.

Een tweede voordeel heeft betrekking op je work-life balance. Mensen werken graag van thuis uit, omdat ze op die manier meer tijd hebben voor hun persoonlijke leven. De tijd die ze anders onderweg verliezen, kunnen ze nu bijvoorbeeld besteden aan hun hobby, of aan hun gezin. Wat we echter vaak zien, is dat deze mensen thuis hun “kantoor” inrichten in de woonruimte, of zelfs in de keuken. Het nadeel is dat de grens tussen werken en leven op die manier eigenlijk enkel en alleen verder vervaagt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je tijdens de middag zit te eten, maar je hoort een mailtje binnenkomen. Dan is de verleiding toch groot om snel nog even te kijken? Een tweede feit is, dat heel wat mensen het verlaten van een kantoor associëren met het einde van de werkdag. Op dat moment gebeurt er vanalles in je hersenen, waardoor je het werk loslaat. Wie echter in de woonruimte werkt, die zal nooit echt “stoppen” met de werkdag. Ook om deze redenen kan een tuinkantoor een goede oplossing zijn.

Wat zijn de mogelijkheden

Nu je weet wat een tuinkantoor precies is, en wat de voordelen zijn, kunnen we even verder inzoomen op de mogelijkheden. Vroeger waren tuinkantoren vrij basic en saai, maar dat is ondertussen echt verleden tijd. Vandaag de dag richt je een tuinkantoor precies in zoals jij dat zou willen. Echt alles is mogelijk. 

Ik heb al tuinkantoren gezien waar een vergaderruimte in voorzien is, maar net zo goed tuinkantoren met een hangmat en zitzakken om te kunnen relaxen tussen het werk door. Ook wat de verwarming betreft is alles mogelijk wat ook in een fysiek kantoor mogelijk is. Zo kun je kiezen voor vloerverwarming, centrale verwarming of zelfs een haardvuur.

Ook iets voor jou?

Een tuinkantoor kan dus een fantastische oplossing zijn om op een productieve manier van thuis uit te werken, zonder dat je effectief binnen in huis aan de slag moet. De mogelijkheden zijn bovendien enorm, dus ook daarvoor moet je het niet laten. Heb je zelf ook interesse in een kantoor voor de tuin? Informeer je dan zeker!

 

Reacties