Foto: Zes-op-de-tien-Nederlanders-staat-open-voor-een-klushuis

Zes op de tien Nederlanders staat open voor een klushuis

Helft heeft te weinig kluskennis om verbouwing zelf uit te voeren

Maar liefst 61 procent van de Nederlanders is bereid om een woning te kopen of te huren waar nog aan geklust moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van Offerteadviseur onder 1.022 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de hoge bereidheid tot klussen, geeft maar liefst 46 procent van de respondenten aan onvoldoende praktische kennis te hebben om deze klus zelf op te pakken.

Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) besteedt een klus zoals schilderen of een nieuwe vloer leggen daarom het liefst uit. “Een gebrek aan kluskennis is tegenwoordig geen goede reden meer om de handen niet uit de mouwen te steken”, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur. “Het hele internet is namelijk bezaait met filmpjes waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een vloer legt, de muur schildert of een lamp ophangt.”

Geldproblemen

Niet alleen te weinig kluskennis, maar ook geldgebrek is voor de ondervraagden weleens een reden geweest om niet aan een klus te beginnen. Zo zegt maar liefst 38 procent van de Nederlanders ooit onderhoud aan de woning te hebben uitgesteld vanwege financiële tekorten. Agdere: “Door onderhoud uit te stellen, verplaatst je eigenlijk alleen maar het probleem. Het kan natuurlijk een tijdje goedgaan, maar uiteindelijk wordt het probleem en het bijbehorende kostenplaatje alleen maar groter”. Maar ook zonder geldgebrek vooraf kan een verbouwing tot financiële problemen leiden, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 73 procent van de ondervraagden zegt namelijk weleens te zijn geschrokken van de kosten die een verbouwing met zich meebrengt. Agdere: “Een verbouwing is gewoon erg prijzig. Het is daarom verstandig om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende partijen en deze goed met elkaar te vergelijken. Wanneer je daaruit de beste hebt geselecteerd, is het belangrijk duidelijke afspraken te maken rondom het budget. Op deze manier kom je (hopelijk) nooit voor verrassingen te staan.”

Klus geklaard

Ondanks de hoge kosten van een verbouwing, zijn de ondervraagden erg te spreken over de werkzaamheden van vakmensen. Zo zegt maar liefst 59 procent van hen nog nooit een slechte ervaring te hebben gehad met bouwvakkers en/of klusjesmannen. Agdere: “Wanneer je er financieel de ruimte voor hebt, is het natuurlijk veel gemakkelijker om een klus uit te besteden. Dan hoef je ook niet na je werk of in het weekend nog je overall aan te trekken, waardoor de verbouwing gelijk veel minder stress geeft. Het enige nadeel is natuurlijk dat je er wat extra geld aan kwijt bent”. Een groot gedeelte van de ondervraagden heeft hier overigens geen probleem mee; 43 procent vindt het hoge uurloon dat vakmensen vragen, rechtvaardig.

 

Reacties