Foto: wonenbinnenhuisarchitect

Interieurideeën? Maak deze fouten niet

Hoe leuk is het om een kamer in je huis helemaal opnieuw leven in te blazen en te moderniseren? Toen je net het huis betrok, had je immers andere woonwensen dan nu.

Marlies 22 December 2022

Misschien was je toen nog alleen en heb je nu een relatie of is er een kleine op komst. Misschien voldoet je keuken niet meer aan je wensen. Het is goed om dan met een binnenhuisarchitect aan de slag te gaan. Deze kijkt namelijk heel anders naar de ruimte en kan aan de hand van je wensen met een passend plan komen om je woongenot helemaal te vergroten. Ga je zelf aan de slag, behoed je dan voor deze veelgemaakte fouten.

1 Teveel of juist te weinig weggooien

Als je dit zo naast elkaar ziet staan, klinkt het als een tegenstrijdigheid, maar het een heeft wel degelijk wat met het andere te maken. Een binnenhuisarchitect gaat inventariseren welke meubels en accessoires er bij de nieuwe visie en de ruimte passen. Natuurlijk gaat dat in overleg met jou. Er zijn vast meubels en accessoires die je beter kan weggooien of doneren. Sommige objecten hebben hun tijd echt gehad en kunnen voor een grote stijlbreuk zorgen in het vernieuwde interieur. Zij moeten dus het veld ruimen. Of toch niet? We leven in een tijd waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Upcyclen is een manier om die geliefde spulletjes toch een plek te geven in je nieuwe interieur. Verfris je meubels met nieuwe stof bijvoorbeeld of een nieuwe laag vernis of kleur verf. Bovendien kunnen enkele stukken die echt bij jou horen je huis karakter geven. Wees dus kritisch, maar gooi niet teveel weg of vraag je binnenhuisarchitect om raad.

 

2 Te kleine & te grote meubels

Een kleine ruimte kan kleiner lijken door te kleine meubels. Een grote ruimte vullen met kleine meubels is al helemaal not done. Benut de ruimte die je hebt door gericht te shoppen. Creëer ruimte door bijvoorbeeld een vloerkleed te nemen wat buiten je meubels reikt. Zo creëer je verschillende secties in je woning, waardoor het ruimtelijker wordt. Het juist benutten van de ruimte is heel belangrijk.

 

3 Het plafond niet schilderen

Het plafond witten geeft natuurlijk een mooi licht effect. Maar vaak wordt het plafond helemaal overgeslagen als het gaat om het opnieuw inrichten van een ruimte. Wees niet bang om de kleur van de muren door te trekken naar het plafond of geef het een contrasterende kleur die past bij de rest van het interieur. Een ruimte kan echt een heel ander uiterlijk krijgen als het plafond geschilderd wordt. Daarom laat een binnenhuisarchitect dit zien in de presentatie, zodat je vast kan zien wat het eindresultaat wordt voordat je de verfrollers tevoorschijn haalt.

 

4 Geen bewuste kleurkeuzes maken

Natuurlijk is het leuk om een woning in te richten met wat je hebt en wat je leuk vindt. Toch is het goed om stil te staan bij een kleurenpalet waarin je de kamer wil optrekken. Dit geeft de kamer namelijk een harmonieuze uitstraling. Moet alles dan exact dezelfde kleur zijn? Nee uiteraard niet. Binnenhuisarchitecten maken een kleurenplan wat overigens perfect aansluit bij de ruimte en je smaak. Hierbij wordt er gespeeld met patronen, contrasten en verschillende schakeringen van dezelfde kleur. Hierdoor krijgt je woning een heel andere uitstraling, past alles bij elkaar, maar heeft het toch een eigen karakter. Maak eens een moodboard of leg stalen van verschillende stoffen en printjes bij elkaar en ontdek hoe leuk het is om bewust kleuren en patronen te kiezen.

 

5 Raambekleding vergeten

Het is een beetje een ondergeschoven kindje: de raamdecoratie. Vaak kies je bij het inrichten van een nieuwe woning voor nieuwe gordijnen, houten jaloezieën of vitrage en daar blijft het bij. Ga je je woning helemaal opnieuw inrichten? Vergeet de raambekleding dan niet eens kritisch te bekijken. Kan de stof nog wel even mee, maar wil je toch een ander kleurenpalet? Het is mogelijk om stoffen opnieuw te (laten) verven in de gewenste kleur. Zo geniet je toch van de eerder aangeschafte gordijnen, maar passen ze wel weer bij je nieuwe vloerkleed of bank. Een binnenhuisarchitect kijkt zeker kritisch naar de raamdecoratie om de ruimte beter tot zijn recht te laten komen.

 

Schakel hulp in

Wil je er zeker van zijn dat het interieur je behoeftes helemaal volgt, dan kun je het beste een professional inhuren. Of het nu om een woonkamer, de slaapkamer of het hele huis gaat, een binnenhuisarchitect geeft advies en stelt prachtige plannen samen voor licht, raamdecoratie, kleuren en meer om zo alles uit de leefruimte te halen. Hierbij worden handige oplossingen bedacht voor bijvoorbeeld bergruimte. Hij of zij werpt namelijk een frisse blik op de ruimte en identificeert heel gemakkelijk welke stijl het beste bij je woning en jou past. Jij hoeft dan alleen maar aan de slag te gaan in huis. Met zo een plan woon je nog fijner en maak je in de toekomst geen fouten meer bij de keuzes voor je interieur.

 

 

Reacties