Foto: daglicht

De verplichte daglichtberekening: waarom is het zo belangrijk?

Bij de bouw van nieuwe projecten komen er zoals bekend bijzonder veel eisen kijken.

Zo moeten er diverse vergunning worden binnengehaald, moet de grond sterk genoeg zijn voor een gebouw en heb je te maken met richtlijnen voor bijvoorbeeld een aanbouw bij een woning. Eén van die eisen waaraan moet worden voldaan is de daglichtberekening. Een term waar veel mensen waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. Toch is het een verplicht iets, waarbij de gemeente kan controleren of bouwprojecten voldoen aan de gestelde eisen van het daglicht. In dit artikel gaan we hier dieper op in, geven we aan waarom het van belang is en vertellen we je alles over de gestelde eisen. 

Wat is een daglichtberekening?

Bij elk geval van onderhoud, nieuwbouw of bijvoorbeeld een renovatie dienen deze projecten te voldoen aan talloze gestelde eisen. Eén van die eisen is dat er in bepaalde ruimtes voldoende daglicht moet zijn. Het gaat hierbij voornamelijk om verblijfsruimtes, waarvan jij in het gebouw gebruik maakt. Denk hierbij aan ruimtes als de woonkamer, de slaapkamer of bijvoorbeeld de keuken. De grootste reden waarom deze eisen zijn gesteld heeft te maken met onze gezondheid. Om uit te vinden of een van de ruimtes, in bijvoorbeeld jouw woning, voldoende daglicht binnen krijgt, wordt er een daglichtberekening gemaakt. 

Waarom wordt er een daglichtberekening gemaakt?

Door een daglichtberekening te laten doen wordt er gecontroleerd of de geplande verbouwingen zorgen voor een gezonde woonomgeving. Je kunt je voorstellen dat huizen van enig licht moeten zijn voorzien om er een gezonde woning van te maken. Op een donker huis zit namelijk niemand te wachten. Dit is een door de overheid ingestelde eis die is terug te vinden in het bouwbesluit. Je dient aan de gemeente aan te kunnen tonen dat de ruimte voorzien is van voldoende daglicht. 

Een daglichtberekening is daarbij ook verplicht voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het is belangrijk te weten dat een vergunning zomaar kan worden afgewezen, zodra bekend is dat de woning niet voldoet aan de gestelde eisen. Het kan ook voorkomen dat een ontwerp zonder daglichtberekening in strijd met het bouwbesluit wordt gemaakt. 

De eisen van een daglichtberekening

Je weet nu inmiddels dat een daglichtberekening wordt gemaakt om duidelijk te hebben hoeveel daglicht er precies binnenkomt bij een bepaald gebouw. Er zijn keiharde cijfers opgesteld, waaraan een dergelijk gebouw moet voldoen. In een woonkamer moet bijvoorbeeld 10% van de gehele oppervlakte aan daglichtopening aanwezig zijn met minimaal 0,5 m2. Het is hierin belangrijk dat het gaat om een netto berekening, waarbij rekening wordt gehouden met externe factoren, zoals schaduw. 

Dit kan betekenen dat er in bepaalde gevallen ruim een anderhalve meter raam nodig is om aan deze eis te kunnen voldoen. Dit soort zaken worden allemaal berekend in een daglichtberekening. Of het nu gaat om een renovatie of compleet nieuw gebouw, ieder gebouw moet voldoen aan de gestelde eisen om een vergunning voor de verbouwing te ontvangen. 

Een kwalitatief hoge berekening

De daglichtberekeningen worden berekend volgens de NEN 2057. Dit is een gestelde norm, waaraan de berekeningen moeten voldoen. Dit moet allemaal zeer secuur en vakkundig worden gedaan. Allereerst wordt het volledige ontwerp dusdanig bekeken, zodat er niet tegen bepaalde verrassingen wordt aangelopen. Ook worden alle oppervlaktes van elke ruimte in de woning zorgvuldig berekend. Dit gaat van kozijnen tot aan complete slaapkamers. Zelfs bepaalde hellingshoeken worden berekend. Zoals je nu wel merkt gaat het om bijzonder nauwkeurige berekeningen en omvat een daglichtberekening meer dan je in eerste instantie verwacht. 

Tijdens de daglichtberekening wordt rekening gehouden met daglichtopeningen die zich maximaal 2 meter van de erfgrens bevinden. Belangrijk is dat deze openingen niet meetellen voor de daglichtberekening. Daarna wordt per ruimte bekeken of de huidige situatie voldoet aan de vereisten. 

Het eindrapport

Zodra alle cijfertjes duidelijk zijn en de berekeningen afgerond zijn, wordt alles netjes gerapporteerd. Alle berekende informatie wordt duidelijk weergegeven op de bouwtekeningen, waarna de gemeente een duidelijk overzicht heeft wat betreft de keuring. Hierna wordt snel een beslissing genomen over de vergunning. Naar aanleiding van alle berekeningen kunnen vervolgens de juiste maten wat betreft kozijnen worden uitgekozen. Uiteindelijk worden alle uitkomsten zorgvuldig besproken met de opdrachtgever, zodat deze zijn of haar plannen hierop kan aanpassen. 

Een ontspannen voorbereiding

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat een daglichtberekening is en waarom deze verplicht is bij de bouw of renovatie van een project. Het is erg belangrijk de gestelde eisen goed op te volgen, zodat je niet tegen bepaalde problemen aanloopt en jezelf in alle rust kunt voorbereiden op de bouw van het gebouw van je dromen. 

 

 

Reacties