Foto: SBR_professional

Het belang van daglicht in huis

Genoeg daglicht in huis is belangrijker dan je denkt. We gaan je er alles over vertellen.

Ninon 25 December 2023

In de donkere wintermaanden krijgen veel mensen last van een winterdip. Dit gaat gepaard met een lusteloos gevoel en gebrek aan energie. Dit is niet zo gek, aangezien de dagen kort zijn en je een stuk minder daglicht opneemt. Genoeg daglicht in huis is dan ook belangrijker dan je denkt. We gaan je er alles over vertellen.

Je biologische klok

Een winterdip wordt veroorzaakt doordat je natuurlijke dag-en-nachtritme wordt verstoord. In het voorjaar en de zomer heb je vaak nergens last van en zit je vol energie. Zodra het najaar en de winter voor de deur staan, voel je je futloos, vermoeid en neerslachtig. Je hebt de winterdip te pakken. De winterdip en deze klachten ontstaan met name door het gebrek aan daglicht. Niet alleen omdat de dagen korter zijn, maar ook is de lichtsterkte van de zon een stuk minder en komt de zon later op. Hierdoor raak je biologische klok ontregeld. De oplossing is genoeg daglicht in huis creëren met bijvoorbeeld de daylight lampen.

Meer daglicht in huis

Het binnen laten van genoeg daglicht in huis kan moeilijk te doen zijn in de wintermaanden. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het toch voor elkaar te krijgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om overdag alle gordijnen of andere raambekleding open te doen. Ook de vitrage! Op die manier valt er al een stuk meer natuurlijk daglicht binnen. Daarnaast kun je in een kamer waar niet genoeg daglicht binnenvalt, een mooie grote spiegel ophangen. Deze spiegel zal helpen het daglicht dat wel de ruimte invalt te weerkaatsen, waardoor de ruimte een stuk lichter wordt. Daarnaast zal ook de beste daglichtlamp je kunnen helpen. Met een daglichtlamp kun je daglicht nabootsen en kun je hier voordelige effecten van merken.

De voordelen van een daglichtlamp

Met een daglichtlamp kun je lichttherapie toepassen. Dit kan goed uitkomen als je last hebt van een winterdip. Je kunt een verwijzing van de huisarts krijgen voor lichttherapie in het ziekenhuis, maar ook een daglichtlamp voor thuis kan al een verschil maken en kost minder geld, tijd en moeite. Het licht van een daglichtlamp is vergelijkbaar met normaal daglicht. Door dit daglicht zal je lichaam stoppen met het teveel aanmaken van melatonine, de stof waar je moe van wordt. Hierdoor zullen de vermoeidheid klachten weg kunnen gaan en zul je je weer een stuk energieker kunnen voelen. Door de daglichtlamp bijvoorbeeld in de ochtend of later op de middag, als het al donker wordt, te gebruiken, zul je je langer energieker voelen. Het is hierbij wel belangrijk dat het licht van de lamp je ogen bereikt, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook naast je neerzetten als je aan het ontbijten of het werk bent.

Reacties