Foto: Wist-jij-dat-je-led-licht-ook-heel-goed-kunt-dimmen

Wist jij dat je led licht ook heel goed kunt dimmen?

Sinds de gloeilamp niet meer verkocht mag worden, zijn we massaal overgestapt op de ledlamp.

Guido van Loon

Deze lampen zijn niet alleen veel beter voor het milieu maar ook veel beter voor je portemonnee. Een gloeilamp gebruikt namelijk bijna al zijn energie om warmte te genereren en dat terwijl je hem koopt om als lichtbron te werken. Een ledlamp bespaart je veel geld omdat hij veel minder energie verbruikt. Toch vinden sommige mensen het nog een stap om de ledlamp te gebruiken omdat zij denken dat dit geen sfeervol licht is. Dat is ook het geval, mits je een goede dimmer koopt. Je leest het goed: ledverlichting is heel goed te dimmen.

LED-licht kan heel sfeervol zijn

Sommige mensen denken bij LED-licht aan heel felle verlichting. Vroeger werden ledlampen hierdoor inderdaad gekenmerkt, maar tegenwoordig is dit al lang niet meer zo. Je kunt led dimmers kopen om de perfecte lichtsterkte mee in te stellen. Ben je overdag aan het werk, dan kun je wat meer licht gebruiken om je documenten goed te kunnen zien. Sluit je de dag af voor de tv? Dan kun je de verlichting wat dimmen zodat je een fijn sfeervol licht in je woonkamer hebt. Wil je liever niet van je stoel komen? Kies dan voor een led dimmer met afstandsbediening. Zo kun je met een druk op de knop de perfecte lichtsterkte instellen.

Heb je inbouw- of opbouwdimmers nodig?

Als je een nieuwbouwwoning betrekt, kun je een strak geheel maken door voor inbouwspots of dimmers te kiezen. Dat zijn dimmers die integraal in je elektriciteitsnetwerk worden gemonteerd en in de muur worden aangebracht. Hierdoor kun je heel strakke muren krijgen zonder rare uitstulpingen. Woon je in een ouder huis en gaat het heel duur worden om je inbouwdimmers in de muur te vrezen? Kies dan voor opbouwdimmers. Deze gaan niet in je muur maar doen hun werk er niet minder goed om. Alles is mogelijk. Je kunt ook kiezen voor geschakelde dimmers. Zo kun je op een paneel alle dimmers samenvoegen waarmee je alle lampen in je kamer kunt bedienen.

Kunnen schermerlampen ook gedimd worden?

Soms heb je een schemerlamp die heel mooi is, maar die meer licht geeft dan je zou willen. In dat geval kun je een losse dimmer kopen en die aanbrengen in de elektriciteitsdraad van je lamp. Dat is een kwestie van de draad doorknippen, de draden vrijmaken en vervolgens de dimmer installeren. Een schaar en een kleine schroevendraaier is alles wat je hiervoor nodig hebt. Zo kun je van iedere willekeurige lamp met ledverlichting een dimbare lamp maken. Bekijk even wat voor jou het beste is.

Reacties