Foto: Axess-zwembaden

Zwembad in de tuin

Het is gewoon vakantie vieren in je eigen achtertuin: een zwembad. Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een zwembad in je tuin?

Guido van Loon

Ook in het Nederlandse klimaat is het gewoon mogelijk om het hele jaar door te genieten van weldadig water in je eigen tuin.

Creëer van je tuin een echt paradijs met als middelpunt het zwembad. Een zwembad waarin je kunt relaxen of je conditie op peil kunt houden. Comfort, kwaliteit en luxe zijn woorden die al snel naar voren komen wanneer we spreken over een zwembad om in te relaxen. In het grote aanbod van verschillende zwembaden vind je vast en zeker een bad dat aan je wensen voldoet. Doen we nog een baantje?

Olympisch zwemmen in je zwembad

Behalve relaxen is het voor je misschien belangrijk dat er actief gezwommen kan worden. Stevig trainen en het liefst met zoveel mogelijk weerstand. Er kan echter niet van elke tuin verwacht worden dat er plaats is voor een professioneel wedstrijdbad met Olympische afmetingen. Geen probleem, want een kleiner bad kan prima aan je wensen voldoen. Door middel van een waterstraalpomp of jetstream krijg je automatisch weerstand. Het water wordt in beweging gebracht en zo kun je tegen de stroom in blijven zwemmen zonder vooruit te komen. Ideaal wanneer je tuin of bad niet groot genoeg is om baantjes te trekken. Er zijn verschillende soorten jetstreams waarvan er vast en zeker ééntje bij je trainingsschema past. Waarom zou je het zwembad niet voor beide gebruiken? Een jetstream is prima te combineren met een massagesysteem zodat je bijvoorbeeld eerst je spieren stevig kunt laten werken om vervolgens ontspannen onderuit te zakken.

Uit de wind of in de zon?

Nadat je hebt vastgesteld wat het doel is van je privé-zwembad is het van belang dat je nadenkt over de locatie van het bad in je tuin. Waar heb je overdag het meeste plezier van de zon? Uit de wind genieten van de zonnestralen is misschien ook gewenst. Ook de maten van het bad hebben natuurlijk alles te maken met de afmetingen van je tuin. Tenslotte dien je een keuze te maken uit de verschillende soorten baden die er zijn. Voor sommige zwembaden is een omgevingsvergunning vereist. Gelukkig is het over het algemeen niet moeilijk deze te krijgen, omdat de meeste zwembaden niet hoog boven de grond uitkomen. Ga dit wel altijd even na bij je gemeente.

Welk zwembad kies je?

Voordat je overgaat tot de aankoop is het verstandig na te denken over de vorm, de afmetingen en de kleur van de tegels. Vind je het belangrijk dat je bad past bij de sfeer van je woning en tuin of voel je meer voor een standaarduitvoering? Kies uit de vormen inbouw, opbouw, prefab of een op maat gemaakt bad. Een inbouwzwembad is permanent en geschikt voor zowel binnen als buiten. Prefabbaden worden in de fabriek kant-en-klaar gemaakt en kunnen eenvoudig geplaatst worden. Bij een op maat gemaakt bad worden al je wensen werkelijkheid. Het uiterlijk, de afmetingen en de afwerking, het wordt zoals je dat wilt. Daarnaast zijn er verschillende uitvoeringen. De verschillen zitten hem vooral in het materiaal en de toepassing ervan. Inbouwbaden kunnen worden gemaakt van polyester, folie of beton.

Polyester zwembad

De polyester uitvoering heeft over het algemeen de meest luxueuze uitstraling. Dit bad is opgebouwd uit lichtgewicht elementen en kan vele verschillende vormen aannemen. De hoge isolatiewaarde is het grootste voordeel van een bad van polyester. Hierdoor blijft het water lekker lang warm. Verder vergt het materiaal relatief weinig onderhoud omdat het gladde oppervlak vuil en algen afstoot. Het materiaal is sterk en weerbestendig.

PVC-folie zwembad

Het foliebad bestaat uit metaal bekleed met pvc-folie en heeft twee voordelen. Allereerst is deze metaalvariant gewoonlijk goedkoper dan de andere materialen. Ten tweede is de bekleding in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat je het zwembad perfect op de sfeer van de tuin kunt afstemmen.

Beton zwembad

Een zwembad van beton is de laatste optie. Dit materiaal biedt de meeste ruimte voor eigen inbreng. Vorm, afmeting, diepte, kleur en tegelmotieven kunnen allemaal naar wens worden bepaald. Beton kan op drie manieren worden toegepast: in de vorm van spuitbeton, gecombineerd met glasfiber en als stortbeton.

Rvs zwembad

Een zwembad van roestvaststaal zorgt voor bijzondere zwembeleving. Het rvs geeft een mooie weerspiegeling in het water. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het water wordt ook snel gewarmd. De reflectie zorgt er bovendien voor dat het warmteverlies geminimaliseerd wordt. Verder isoleert het materiaal de bodem en wanden van het zwembad. Aangezien rvs ook 100% recyclebaar is, is het een duurzame investering.

Opbouwbad

Een zogenoemd opbouwbad is bij uitstek een zwembad voor in de tuin. Het belangrijkste voordeel is uiteraard dat je het zwembad kunt afbreken en voor de winter opbergen. Er zijn verschillende soorten opbouwbaden, variërend in vorm, formaat en gebruiksgemak. Meestal bestaat een constructie uit een metalen frame of een wand van kunststof waarin voorgevormde kunststoffolie is opgehangen.

Kant-en-klaar zwembad

Een zwembad in de tuin hoeft niet duur te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is een kant-en-klaar zwembad. Deze kun je eenvoudigweg neerzetten waar je wilt en je kunt zwemmen. Deze 'Intex-zwembaden' zijn er in diverse soorten en maten; groot of klein, frame of opblaasbaar. Voorbeelden zien van deze Intex-zwembaden? Kijk eens bij Massamarkt.

Blikvangers

Groot of klein, een zwembad is de blikvanger van je tuin. Of het bad nu tijdelijk of permanent in je tuin staat, het is altijd de bedoeling dat u er ultiem van kunt genieten. Mede dankzij de volgende elementen wordt onbezorgd relaxen in je eigen zwembad nog leuker.

Temperatuur zwembad

Een speciaal verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het water altijd een prettige temperatuur heeft. Onderuit zakken doe je waarschijnlijk liever in een bad dat goed is verwarmd, waar fanatiek trainen in water met een lagere temperatuur prettiger is. En wat is er fijner dan een verfrissende duik op een hete zomerdag. Energiebesparend zijn de solarsystemen die het zonlicht benutten om het water van het zwembad te verwarmen. Milieuvriendelijk en zuinig dus!

Massage 

Een stevige straal die druk geeft op de plaatsen waar dat nodig is. Stijve spieren in de rug, nek of elders; een massage in je eigen buitenbad is pure ontspanning. Een massage door middel van luchtbellen is ook een optie. Hiervoor zijn speciale banken ontwikkeld die ingebouwd kunnen worden in je bad.

Trappen 

Over een Romeinse trap het water in wandelen of via een roestvaststalen laddertje in je bad klimmen. Welke trap het best bij je zwembad past, bepaal je natuurlijk zelf. Het voordeel van een grote trap is dat je er op kunt zitten of kunt pootje baden. Het nadeel is wel dat je voor deze opgang een deel van het zwemoppervlak moet opofferen.

Tegels en mozaïek 

Je tenen stoten is altijd vervelend en zeker wanneer dit tegen een puntige of scherpe steen is. Daarom zijn er speciale afwerkingstegels ontworpen voor aan de randen van je zwembad. Ben je niet zo gecharmeerd van de standaard kleur blauw van de tegels, dan kun je kiezen voor een mozaïek. Hierin zijn oneindig veel mogelijkheden qua kleur, vorm en patronen.

Verlichting zwembad

Ook in het donker zal het zwembad je kunnen behagen. Door speciaal ontwikkelde verlichting straalt je bad pure luxe uit. De onderwaterverlichting kan worden ingebouwd in de bodem of wand van je bad, dit geeft een prachtig effect.

Comfortabele ligstoelen

Maak van je tuin een luxueus kuuroord. Met comfortabele ligstoelen, een leuke salontafel en een mooie sofa naast je zwembad is genieten niet moeilijk meer. Een grote tafel is gezellig om met het hele gezin buiten te eten.

Buitendouche

Een buitendouche is ideaal om het zwemwater direct van je af te kunnen spoelen. Zo ben je meteen weer helemaal schoon en fris als je gaat zonnen. Buiten douchen geeft je het gevoel op vakantie te zijn in jouw eigen achtertuin.

Afdekken en overkappen

Een goede zwembadafdekking is de ideale oplossing tegen vuil en het bespaart veel op jouw verwarmingskosten. Daarbij kan een zwembadafdekking voorkomen dat kinderen of huisdieren in het bad vallen. In de meeste gevallen is een rollaag gemaakt van schuim of lamellen. Een lamellensysteem is zowel handmatig als automatisch te bedienen. Bij opening rolt het systeem zich om een as die zich zichtbaar boven het bad bevindt of is weggewerkt in de bodem van het bad. Behalve afdekkingen bestaan er ook overkappingen. Deze kunnen eruitzien als een transparante koepel die in- en uit elkaar geschoven kan worden. De overkapping geeft de mogelijkheid om bij alle weersomstandigheden te kunnen zwemmen omdat het neerslag, wind en kou weert. Een andere manier van overkappen is een automatisch zwembadencover die tevens als terras kan functioneren. Bladeren en insecten krijgen geen kans om het water te vervuilen. In principe is er voor elk zwembad een geschikte overkapping te vinden. Sommige modellen worden zelfs op maat gemaakt en dat biedt uitkomst voor zwembaden met een ongebruikelijke afmeting of vormgeving. De keuze uit verschillende materialen is moeilijk, want het aanbod is groot. Zo zijn er overkappingen die vervaardigd zijn uit folie, schuim, polyester of lamellen. Deze materialen hebben allemaal een isolerende werking en zijn in diverse kleuren leverbaar.

Veiligheid in en om het zwembad

Fabrikanten van overkappingen besteden steeds meer aandacht aan de kwaliteit van hun product. De systemen zijn over het algemeen gemaakt van superlichte materialen. De handige wielen maken het openschuiven van de kap zeer eenvoudig. De rails waarin de wielen lopen, zijn slechts een centimeter breed. Om struikelen te voorkomen is het handig om de rails verzonken aan te leggen. Met het oog op de veiligheid zijn goede overkappingen voorzien van een stormverankering en een vergrendeling die voorkomen dat kinderen het systeem als speelgoed kunnen gebruiken.

Schoon zwemwater in je zwembad

Een eigen zwembad in de tuin brengt natuurlijk risico's met zich mee, vooral wanneer je kleine kinderen hebt. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met de veiligheid. De locatie van het bad is van belang zodat je altijd zicht hebt op de kinderen wanneer zij in de buurt van het zwembad zijn. Ruwere tegels kunnen uitglijden voorkomen en zorg voor schoon zwemwater om de kans op bacteriën zo klein mogelijk te houden. Veiligheid vergroot het zwemplezier. Regelmatig zwemmen is gezond, mits het water schoon is. Het water in jouw zwembad is ontzettend gevoelig wat vuil betreft. Behalve bladeren of stofdeeltjes die in het water vallen, stimuleert zonlicht de algengroei. Ook zonnebrandcrèmes die met de zwemmers in het water terecht komen, zorgen ervoor dat je zwemwater vuil wordt.

Let er dus op dat je zwemwater regelmatig gecontroleerd wordt op de bacterie- en zuurgraad. Je kunt het water in jouw zwembad op verschillende criteria beoordelen; microbiologische verontreiniging, olie, schuim en geur. Chloor is het meest bekende middel tegen bacteriën en ziektekiemen, maar een mens- en milieuvriendelijker alternatief is een goed filtersysteem dat je zwemwater schoon en bacterievrij houdt.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties